Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Nigèria: 60 morts en l'atemptat més letal de Boko Haram a la ciutat de Rann

Imatges de satèl·lit de Rann (Nigèria)
Imatges de satèl·lit de Rann (Nigèria), 30/1/2019. Foto: ©2019 CNES/Airbus
Almenys 60 persones han mort violentament en el devastador atemptat que Boko Haram va perpetrar el 28 de gener a Rann, ciutat fronterera de l'estat de Borno (nord-est de Nigèria), segons ha confirmat Amnistia Internacional.

L'organització també ha analitzat imatges de satèl·lit de la població que mostren centenars d'estructures cremades. La construcció de moltes de les estructures destruïdes datava del 2017, per la qual cosa cal deduir que possiblement fossin refugis per a persones internament desplaçades que havien arribat a Rann buscant protecció.

"Hem confirmat que l'atemptat d'aquesta setmana a Rann, en el qual han mort més de 60 persones, és el més letal de Boko Haram fins avui. Les imatges de satèl·lit també han confirmat la crema a gran escala d'estructures en l'atemptat a Rann, que en la seva majoria ha quedat destruïda", ha afirmat Osai Ojigho, directora d'Amnistia Internacional Nigèria.

"Aquest atemptat contra població civil ja desplaçada pel sagnant conflicte podria constituir crim de guerra, i els responsables han de retre comptes davant la justícia. Són preocupants els relats de testimonis que ens han explicat que els soldats nigerians havien abandonat les seves posicions la vigília de l'atemptat, la qual cosa demostra l'absoluta manca de protecció de les autoritats a la població civil".

Retirada dels soldats

La presumpta retirada de tropes va desencadenar un èxode massiu de civils cap al Camerun perquè es va estendre el temor que Boko Haram aprofités la situació per atacar la ciutat. Al voltant de les nou del matí del 28 de gener, va entrar a Rann un grup de combatents de Boko Haram en motocicletes. Van calar foc a les cases i van matar els qui hi eren. També van perseguir els qui intentaven escapar i van matar algunes d'aquestes persones fora de la ciutat. A Rann van ser trobats onze cossos. Fora de la ciutat van aparèixer 49 més.

Segons informació rebuda per Amnistia Internacional, hi ha unes 50 persones sense comptabilitzar. Els qui van assistir a l'enterrament van explicar què van veure.

Segons un testimoni presencial: "Deu de nosaltres [Força Civil Especial Conjunta] vam venir a Rann des del Camerun per a l'enterrament. Quan arribem, trobem i enterrem onze cossos a la ciutat, però els soldats ens diuen que ahir [30 de gener] havien enterrat més cossos ja en descomposició. Fora de la ciutat recuperem i enterrem 49 cadàvers, tots amb ferides de bala".

Els organismes d'ajuda han informat que unes 30.000 persones civils han fugit cap a la frontera amb el Camerun en dies recents, sumant-se a les 9.000 que ja ho havien fet després de l'anterior atemptat Boko Haram a Rann el 14 de gener.

Proves d'incendis massius via satèl·lit

Amnistia Internacional ha analitzat imatges de satèl·lit del 30 de gener de 2019 en les quals es veuen centenars d'estructures cremades a l'est, sud i sud-est de Rann. Els sensors mediambientals van detectar foc a la zona el 28 i 29 de gener.

En l'atemptat del 14 de gener, Boko Haram va incendiar més de 100 estructures en altres zones de Rann. Aquests dos atemptats recents han provocat greus danys o destrucció en la major part de la ciutat.

Amnistia Internacional demana a les autoritats nigerianes que investiguin la presumpta retirada de Rann de les forces de seguretat integrants de la Força de Tasques Multinacional, que pot haver deixat desenes de milers de civils exposats a aquest darrer atemptat letal.

"Boko Haram ha atacat de forma sistemàtica i deliberada la població civil de Rann, per la qual cosa l'absència de protecció de la població per part de les autoritats nigerianes encara és més inacceptable", ha declarat Osai Ojigho.

"Les autoritats de tots dos costats de la frontera han de proporcionar les provisions i la seguretat que aquestes persones requereixen. Les autoritats del Camerun també han de desistir d'obligar a la gent a tornar fins que les condicions siguin segures iel retorn, voluntari".