Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Nicaragua: L'Estat ha de posar fi a un any de repressió brutal

Manifestacions Nicaragua
Manifestació a Managua (Nicaragua) el juliol de 2018. Fotogragia: © Inti Ocon/AFP/Getty Images
Quan s'apropa el primer aniversari de la violenta repressió exercida pel govern de Nicaragua contra les protestes per les reformes de la seguretat social del 18 d'abril de 2018 —l'inici d'un fosc capítol de repressió estatal que a dia d'avui encara continua—, Erika Guevara-Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional, ha declarat:
 
"Durant l'últim any, el govern del president Ortega ha reprimit brutalment i amb constància totes les persones que han gosat plantar cara a la seva administració. Les autoritats nicaragüenques violen els drets a justícia, veritat i reparació de centenars de víctimes, alhora que impedeixen a organitzacions de la societat civil i observadors internacionals dels drets humans treballar lliurement al país. Això s'ha d'aturar".
 
"El govern de Nicaragua ha de posar fi immediatament a la seva estratègia de repressió i posar en llibertat tots els estudiants, activistes i periodistes detinguts per exercir el dret a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica. Amnistia Internacional seguirà donant suport a totes les persones que lluiten pacíficament pels seus drets, malgrat la fustigació i la intimidació constants que pateixen per part de les forces de seguretat de l'Estat i dels grups parapolicials que han comès violacions greus de drets humans i crims de dret internacional".
 
Informació complementària
 
El 18 d'abril de 2018, un seguit de reformes a la seguretat social va provocar protestes socials generalitzades a tot Nicaragua. En resposta a aquestes manifestacions, el govern nicaragüenc va adoptar una estratègia de repressió violenta. Des de llavors, almenys 325 persones han mort, principalment a mans de les forces de seguretat de l'Estat i de grups armats progovernamentals; més de 2.000 han resultat ferides; centenars han estat detingudes arbitràriament; i desenes de milers s'han vist obligades a fugir a Costa Rica.
 
Amnistia Internacional i altres organitzacions internacionals han documentat casos de greus violacions de drets humans i crims de dret internacional, com tortura i execucions extrajudicials dutes a terme per grups armats progovernamentals i membres de la Policia Nacional de Nicaragua.
 
A més, el govern nicaragüenc ha expulsat del país l'Oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans (OACNUDH), al Grup Interdisciplinari d'Experts Independents (GIEI) i al Mecanisme Especial de Seguiment per a Nicaragua (MESENI); també ha cancel·lat la condició jurídica d'organitzacions locals de la societat civil, i ha seguit assetjant periodistes i persones que defensen  drets humans.