Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Nicaragua: L'escandalosa prohibició total de l'avortament nega tractaments que salven vides a nenes i dones

Les víctimes d’incest i violació es veuen obligades a tenir fills.

Ciutat de Mèxic.- La prohibició total de l'avortament a Nicaragua està posant en perill les vides de nenes i dones, negant-los tractaments per salvar les seves vides, evitant que professionals de la salut practiquin una medicina eficaç i contribuint així a un augment de les morts maternes en tot el país, ha afirmat Amnistia Internacional en el seu nou informe "La prohibició total d'avortament a Nicaragua: La vida i la salut de les dones en perill; els professionals de la medicina, criminalitzats".

 Segons xifres oficials, 33 nenes i dones han mort aquest any durant l'embaràs, en comparació a les 20 en el mateix període l'any passat. Amnistia Internacional considera que aquestes xifres són mínimes, ja que el propi govern ha reconegut que no tots els casos de morts maternes han estat registrats.

 Aquest informe és el primer estudi d'Amnistia Internacional que examina l'impacte en els drets humans de la negació de l'avortament quan la vida o la salut d'una dona o nena estan en risc, fins i tot quan ha estat víctima de violació o incest.

 La revisió del Codi Penal a Nicaragua estableix penes de presó per a nenes i dones que busquen un avortament i per als professionals de la salut que presten serveis associats amb l'avortament. Només el 3% dels països del món tenen una prohibició total de l'avortament.

 El nou codi introdueix sancions penals per als metges i infermeres que tracten una dona o nena embarassades per malalties com el càncer, la malària, el VIH/SIDA o en situacions d'emergència cardíaca, quan el tractament està contraindicat durant l'embaràs i pot causar lesions o mort de l'embrió o fetus.

 Fins i tot s’arriba a castigar nenes i dones que han sofert un avortament involuntari, ja que en molts casos és impossible distingir l'avortament espontani de l'avortament induït.

 Aquesta nova llei contravé les Normes i Protocols per a l'Atenció de Complicacions Obstètriques de Nicaragua, emesos pel Ministeri de Salut, que autoritzen l'avortament terapèutic com una resposta clínica a casos específics. No obstant això, no hi ha garanties per part de les autoritats que els metges no seran processats si es respecten aquestes normes.

 "La prohibició de l'avortament terapèutic a Nicaragua és una vergonya. És un escàndol de drets humans que ridiculitza la ciència mèdica i distorsiona la llei en ser un arma en contra de la prestació de serveis essencials d'atenció mèdica a nenes embarassades i dones, " va dir Kate Gilmore, secretària general adjunta d'Amnistia Internacional en una conferència de premsa a Ciutat de Mèxic, en tornar d'una visita a Nicaragua.

 "El Codi Penal de Nicaragua és una màquina cruel i cínica, resultat dels tractes polítics durant les eleccions del país de 2006. Avui, no obstant això, es castiga les dones i les nenes per buscar tractaments mèdics que salvarien les seves vides i els metges per proporcionar aquests tractaments."

 A Nicaragua, la delegació d'Amnistia Internacional es va reunir amb organitzacions de drets humans, professionals mèdics, membres de l'Assemblea Nacional i amb el ministre de Salut. A pesar de les reiterades peticions, la Comissió de la Dona de l'Assemblea Nacional igual que el president Ortega i l'Institut de la Dona del seu govern es van negar a reunir-se amb l'organització per discutir l'impacte de la llei sobre les nenes, les dones i les víctimes de violació i incest.

 Els delegats d'Amnistia Internacional es van reunir amb joves que, havent estat objecte de violència sexual a les mans de familiars propers o amics, van ser obligades a dur a terme els seus embarassos, donant a llum -en molts casos els seus propis germans o germanes- perquè se'ls nega l'accés a alternatives. És profundament preocupant el registre d'un augment en el suïcidi per consum de verí entre adolescents embarassades en el 2008.

 Obstetres, ginecòlegs i metges de família a Nicaragua van dir a Amnistia Internacional que, en virtut d'aquest Codi Penal, legalment ja no poden proporcionar un tractament mèdic eficaç per a malalties que amenacen la vida en dones embarassades i nenes a causa del potencial risc per al fetus.

 Un metge va dir a Amnistia Internacional que resa per no rebre cap pacient amb un embaràs anencefàlic (una malaltia que significa que el fetus no pot sobreviure), ja que hauria de dir-li a la dona que es veurà obligada a dur l'embaràs a terme, a pesar dels efectes devastadors fisiològics i psicològics.

 "Només hi ha una manera de descriure el que hem vist a Nicaragua: un gran horror," va dir Kate Gilmore. "Les nenes es veuen obligades a tenir bebès i a les dones embarassades se'ls nega atenció mèdica essencial fins i tot quan les seves vides corren perill."

 "Quines alternatives ofereix el govern a una nena de 10 anys embarassada com a conseqüència d'una violació? I a una dona que pateix càncer a qui es nega el tractament que podria salvar-li la vida només perquè està embarassada, mentre que ella té altres fills esperant a casa?," va dir Kate Gilmore.

 "Nenes embarassades com a resultat d’incest van tenir el coratge de reunir-se amb nosaltres per parlar de la situació, però el president Ortega no ho va fer. Pel que sembla, les autoritats nicaragüenques no podien defensar la llei, no podien assumir cap responsabilitat sobre la llei, ni comprometre's a la seva urgent derogació.”

 Amnistia Internacional insta les autoritats nicaragüenques a:

 -          Derogar immediatament la llei que prohibeix tota forma d'avortament.

-          Garantir serveis d'avortament segur i accessible per a víctimes de violació i dones la vida de les quals o la salut de les quals estan en risc si continuen amb l'embaràs.

-          Protegir la llibertat d'expressió dels qui parlen en contra de la llei i oferir suport a les dones i nenes afectades per la llei.

 Amnistia Internacional també demana a la Cort Suprema de Nicaragua que adopti una decisió sobre la legalitat i la constitucionalitat de la llei i sigui una qüestió de la màxima urgència.

   

Notes per a periodistes

 El llançament de l'informe "La prohibició total d'avortament a Nicaragua: La vida i la salut de les dones en perill; els professionals de la medicina, criminalitzats" és part de la campanya d'Amnistia Internacional, Exigeix Dignitat.

 La campanya pretén posar fi a les violacions dels drets humans que impulsen i aprofundeixen la pobresa mundial. La campanya mobilitzarà persones a tot el món per exigir que els governs, grans corporacions i altres persones que tenen poder escoltin les veus dels qui viuen en la pobresa i reconeguin i protegeixin els seus drets. Per a més informació, poden visitar:

 http://www.es.amnesty.org/exigedignidad/