Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Nicaragua: Les tàctiques del govern per silenciar la crítica i demandes socials aprofundeixen crisi de drets humans

AP Photo/Alfredo Zuniga

Des que el 2018 va esclatar a Nicaragua l'actual crisi de drets humans, el govern no ha donat treva a cap forma de dissidència o crítica. Les autoritats s'han dedicat a erradicar, a qualsevol preu, l'activisme i la defensa dels drets humans, afirma Amnistia Internacional, en un nou informe.

A Silencio a cualquier costo: Tácticas del Estado para profundizar la represión en Nicaragua,, Amnistia Internacional denuncia les estratègies utilitzades per les autoritats nicaragüenques que han perpetuat un dels capítols més foscos en la història recent del país, on qualsevol persona que s'oposi a les polítiques del govern pot perdre la seva llibertat i fins i tot la seva vida.

"Durant gairebé tres anys, el govern de Daniel Ortega ha mostrat una vegada i una altra que està disposat a qualsevol cosa per evitar que els drets humans siguin una realitat a Nicaragua. És necessari posar un alt a les autoritats nicaragüenques que trepitgen contínuament la dignitat de milers de víctimes de la repressió", va afirmar Erika Guevara-Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

"Quan les imatges de la violenta repressió contra les protestes massives, que van sorgir en resposta a una sèrie de reformes al sistema de seguretat social, van satisfer les portades dels principals diaris de tot el món el 2018, semblava que la crisi de drets humans al país havia arribat al seu punt més àlgid. No obstant això, el malson continua".

Organitzacions locals continuen denunciant com el govern utilitza al Poder Judicial per empresonar activistes en processos arbitraris. A finals de novembre de 2020, data de finalització de l'informe, més de 100 persones continuaven empresonades solament per exercir els seus drets a la llibertat d'expressió i assemblea pacífica.

A l'interior de les presons, les persones detingudes pel seu activisme segueixen reportant maltractaments i fustigació, com a elements addicionals de càstig. La pandèmia de COVID-19 va agreujar els problemes històrics relacionats a les condicions carceràries a Nicaragua i ha generat alarma entre les famílies de les persones empresonades i organitzacions de drets humans preocupades per les condicions de les persones detingudes.

Organitzacions locals entrevistades per Amnistia Internacional van relatar que desenes de persones detingudes per motius polítics sofreixen de patiments mèdics que els fan especialment vulnerables al COVID-19. D'acord amb testimonis recollits per Amnistia Internacional, encara que algunes persones detingudes han mostrat símptomes que podrien ser compatibles amb el virus, les proves són pràcticament inexistents, així com l'atenció mèdica o les cures sanitàries.

En sortir de les presons, la situació no millora substancialment. Activistes excarcerats i les seves famílies denuncien que l'assetjament després de tornar a casa seva és tal que els impedeix exercir les seves activitats quotidianes, com treballar o estudiar, i continuen el seu activisme sota una situació d'alt risc per a la seva vida i llibertat.

Les expressions d'assetjament han inclòs controls excessius per part d'autoritats migratòries i policials a les fronteres amb països veïns, setge policial en actes religiosos, vigilància contínua en els seus habitatges a mans d'agents policials, detencions, agressions físiques, amenaces verbals directes d'agents policials, pintades a casa amb amenaces i atacs, o danys al seu patrimoni i fonts d'ingrés.

Al desembre de 2020, organitzacions locals calculaven que 31 persones excarcerades van ser novament detingudes i eren mantingudes privades de la seva llibertat per exercir els seus drets.

Les persones periodistes i defensores de drets humans viuen un ambient d'assetjament permanent per part de les autoritats. Per a moltes, això inclou la cancel·lació dels seus registres legals, la confiscació dels seus béns i, recentment, la destrucció de les seves instal·lacions. Addicionalment, des d'octubre de 2020, l'Estat va iniciar l'aprovació d'un paquet de lleis que posen en perill l'exercici a drets humans, incloent el dret a la llibertat d'associació i llibertat d'expressió.

"El que estan aprovant són instruments de repressió per donar la forma de legalitat a totes les agressions que, des de fa molt temps, s'han estat cometent en contra dels drets humans", ha afirmat Vilma Nuñez, defensora de drets humans del Centre Nicaragüenc de Drets Humans, a Amnistia Internacional.

Les constants amenaces i fustigació han provocat que centenars de milers de persones, incloent periodistes i els qui defensen els drets humans, hagin de fugir a altres països per protegir la seva llibertat i la seva vida. "Les opcions eren: la presó, el cementiri o l'exili", va explicar a Amnistia Internacional el defensor de drets humans Gonzalo Carrión, qui ara viu fora de Nicaragua.

Persones defensores de drets humans temen que el pitjor encara no ha arribat. Afirmen que, en el context preelectoral de cara als comicis presidencials de novembre de 2021, les violacions als drets humans, que no s'han aturat, empitjoraran mentre el govern busca silenciar qualsevol forma d'oposició o crítica.

"Aconseguir justícia a Nicaragua sembla impossible. La comunitat internacional ha de fer passes contundents per aturar el malson en què viu la població i prendre accions que ofereixin total suport a les persones que mantenen la seva lluita per una Nicaragua lliure de repressió. No ens aturarem en la nostra feina de denúncia fins que el govern nicaragüenc reti comptes per les seves accions i posi fre a les violacions de drets humans" va dir Erika Guevara Roses.