Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Nicaragua: experts independents afirmen que el govern d'Ortega ha comès crims de lesa humanitat

Manifestació a Managua, 14 de juliol de 2018. © Inti Ocon/AFP/Getty Images

En reacció a la presentació de l'"Informe sobre els Fets de Violència Ocorreguts Entre el 18 d'abril i el 30 de maig de 2018 a Nicaragua" del Grup Interdisciplinari d'Experts Independents (GIEI-Nicaragua) el dia d'avui, Erika Guevara Roses, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional, va expressar:

"El demolidor informe del Grup Interdisciplinari d'Experts Independents sosté que el govern del president Daniel Ortega ha comès crims de lesa humanitat en el context de la crisi que va començar l'abril passat. L'informe constitueix una detallada investigació dels crims de dret internacional i les violacions als drets humans dutes a terme per agents estatals sota el comandament del president Ortega, utilitzant les institucions públiques i grups parapolicials per crear un aparell repressor, per tal d'assassinar i perseguir aquelles persones que s'oposen a les seves polítiques."

"Un informe de tal naturalesa ha de ser investigat judicialment, de manera imparcial i exhaustiva. Amb aquesta finalitat, el paper de la comunitat internacional és crucial per evitar que els crims quedin impunes. Amnistia Internacional els recorda a tots els estats que poden exercir jurisdicció universal amb relació a aquests crims de lesa humanitat".

Informació addicional

En la mateixa línia que amb els informes d'Amnistia Internacional, el GIEI-Nicaragua ha demostrat que els esdeveniments de violència a Nicaragua s'emmarquen en una política estatal deliberadament letal per a la repressió. La investigació del GIEI estableix que la majoria dels assassinats comesos, dins del període que comprèn el seu mandat, van ser per arma de foc, amb la intenció de causar la mort i a mans d'agents de l'estat o tercers actuant al costat d'ells.

Així mateix, el GIEI-Nicaragua demostra en el seu Informe que les autoritats nicaragüenques han utilitzat pràcticament tot l'aparell estatal, inclosa la Policia Nacional, la Fiscalia i el Poder Judicial, així com a grups parapolicials, per assassinar, empresonar, maltractar, torturar i perseguir aquelles persones que es van expressar en contra de les seves polítiques o que van ser percebudes com a tals.

El govern de Nicaragua va anunciar la suspensió temporal de la presència i les visites de la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) i del seu Mecanisme de Seguiment sobre Nicaragua (MESENI), així com la conclusió i sortida dels membres del GIEI abans de la presentació del seu informe final.

Més informació:

Sembrando el terror: De la letalidad a la persecución en Nicaragua (investigación, 18 de octubre de 2018)

Disparar a matar: Estrategias de represión de la protesta en Nicaragua
(informe, 29 de mayo de 2018)