Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Nicaragua: el Govern d'Ortega segueix violant el dret a la llibertat de premsa

En el marc del Dia Mundial de la Llibertat de Premsa (3 de maig) i a més d'un any de l'inici de l'estratègia de repressió exercida pel govern de Nicaragua contra les protestes de l'abril de 2018, Erika Guevara-Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional, ha afirmat:

"És deplorable que les autoritats a Nicaragua segueixin reprimint la premsa i violant el seu dret a informar. Durant l'últim any, les persones que es dediquen al periodisme i els qui treballen en els mitjans de comunicació han hagut de fer front a atacs mentre cobrien protestes i han estat assetjats i perseguits per exercir la llibertat d'expressió i fer la seva feina. Unes altres, com Lucía Pineda i Miguel Mora del canal 100% Notícies, han estat detingudes i continuen a la presó. Davant d'aquesta situació, més de 70 periodistes i personal de mitjans de comunicació s'han vist obligats a sortir del país".

"Amnistia Internacional segueix rebent informacions d'atacs contra la premsa i assetjament a periodistes. Les autoritats han d'alliberar immediatament els i les periodistes que han estat detinguts exclusivament per exercir el seu dret a la llibertat de premsa i aturar els intents de silenciar els mitjans independents. Les autoritats han d'investigar tots els atacs contra la premsa de manera ràpida, imparcial i independent, per assegurar que s'assumeixen responsabilitats i es reparen els danys a les víctimes".

Informació complementària

El 18 d'abril de 2018, un seguit de reformes a la seguretat social van provocar protestes socials generalitzades a tot Nicaragua. En resposta a aquestes manifestacions, el govern nicaragüenc va adoptar una estratègia de repressió violenta. Des de llavors, almenys 325 persones han mort, principalment a les mans de les forces de seguretat de l'Estat i de grups parapoliciales; més de 2.000 han resultat ferides; centenars han estat detingudes arbitràriament; i desenes de milers han fugit a Costa Rica.

Amnistia Internacional ha rebut informació d'atacs a mitjans de comunicació i periodistes crítics al govern de Daniel Ortega a Nicaragua. A l'inici de la crisi, el 21 d'abril de 2018, es va reportar l'assassinat per trets d'armes de foc del reporter nicaragüenc Ángel Gahona a Bluefields quan cobria en viu les protestes. Altres nou periodistes van ser ferits en les mateixes dates. Posteriorment, el 30 de maig, durant la Marxa de les Mares, les instal·lacions de 100% Notícies, a Managua, i Radio Darío, en León, van ser atacades.

El 13 de desembre, la Policia Nacional va entrar amb violència a les instal·lacions del mitjà digital El Confidencial, i dels programes televisius Esta Noche i Esta Semana, tots reconeguts pel seu treball crític de periodisme d'investigació.

El 21 de desembre, dos periodistes del canal de notícies independent 100% Notícies, Lucía Pineda Ubau i Miguel Mora, van ser arrestats i després acusats de "incitar i conspirar per cometre actes de terrorisme i incitar als delictes d'odi". Personal de 100% Noticias, inclòs el director Miguel Mora, ja havien denunciat prèviament amenaces, fustigació i persecució tant de part de les autoritats nicaragüencs com dels partidaris del govern.

Alhora, es van conèixer informacions d'assetjament constant contra periodistes i directius de mitjans com La Prensa, Radio Darío, Radio Mi Voz i Canal 12, entre altres.