Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Nicaragua: després d'un any i mig en crisi, el govern segueix amb l'estratègia de repressió

Amnistía Internacional

El govern de Nicaragua ha de posar fi a la seva estratègia repressiva, que manté des del 19 d'abril de 2018, i que en l'actualitat inclou la implementació de mesures per tancar o silenciar les organitzacions de la societat civil i mitjans de comunicació independents, ha afirmat Amnistia Internacional en llançar la campanya «Lo que dejamos atrás: huyendo de la represión en Nicaragua».

«La comunitat internacional ha de tenir clar que la crisi de drets humans a Nicaragua, provocada pel govern de Daniel Ortega des d'abril de 2018, persisteix, i que les autoritats no han mostrat cap voluntat de garantir l'exercici de drets de la població. Com a conseqüència de la seva estratègia de repressió, desenes de milers de persones estan a l'exili, incloses persones defensores de drets humans i periodistes», ha afirmat Erika Guevara-Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

«Amb aquesta campanya, demanem al govern nicaragüenc que aturi la repressió, alliberi de forma immediata i incondicional els qui mantenen en detenció exclusivament per exercir els seus drets a la llibertat d'expressió i reunió pacífica, i garantir que les persones defensores i periodistes puguin treballar en un entorn seguir, sense por a partir represalies. Seguirem alçant la veu pel poble nicaragüenc».

La campanya utilitzarà peticions, esdeveniments i la difusió d'informació i materials audiovisuals amb testimonis de persones que han fugit del país arran de la crisi,per denunciar les violacions dels drets humans que continuen a Nicaragua. A més, inclourà accions sobre la situació de les persones defensores de drets humans i periodistes nicaragüencs com Francisca Ramírez, Lucía Pineda Ubau i Vilma Núñez, emmarcades en la campanya global d'Amnistia Internacional «Valenta».

Els organismes internacionals de drets humans informen que més de 80.000 persones s'han vist forçades a sortir de Nicaragua en el context de crisi actual. Segons dades de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Refugiats (ACNUR), més de 68.000 persones han buscat protecció a Costa Rica. Segons ACNUR, Costa Rica, Panamà, Estats Units, Espanya, i Mèxic són els països amb un més nombre de sol·licitants d'asil de persones provinents de Nicaragua al 2018.

L'oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans (OACNUDH) també ha assenyalat que més de 100 periodistes i treballadors de mitjans de comunicació han hagut d'abandonat el país.

Francisca Ramírez, lideressa camperola i reconeguda defensora de drets humans de Nicaragua, va fugir cap a Costa Rica fa més d'un any després de rebre series amenaces. Lucía Pineda Ubau, periodista del mitjà 100% notícies, va sortir a Costa Rica immediatament després de ser alliberada de la presó al juny, després de casi sis mesos de detenció arbitraria. Per la seva part, les autoritats han revocat el registre del Centre Nicaragüenc de Drets Humans (CENIDH), coordinat per la Vilma Núñez, i els seus béns i actius han estat confiscats des de desembre. El setge de l'organització ha desembocat en que part dels seus membres han fugit del país.