Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Nicaragua: AI, consternada pel nou rebuig de les autoritats a protegir els drets de dones i nenes


Amnistia Internacional està molt decebuda després del rebuig de Nicaragua a les recomanacions de 12 Estats membres del Consell de Drets Humans de Nacions Unides relatives al canvi o reforma de la prohibició total de l’avortament en aquest país.


Els Estats van fer les recomanacions durant l'Examen Periòdic Universal de l’estat dels drets humans a Nicaragua davant de Nacions Unides. Mentre la prohibició de l’avortament continuï, les víctimes de violació i incest -moltes de les quals nenes- són obligades a donar a llum, o posar en risc la salut i són empresonades, si busquen l’avortament il·legal. Una altra conseqüència de la prohibició total de l’avortament és que els professionals mèdics, amb por a ser acusats, retarden o deneguen tractaments mèdics per salvar les vides de les dones i nenes que pateixen complicacions durant l’embaràs.

Des de la prohibició de l’avortament al 2006, els experts de Nacions Unides han condemnat reiteradament aquesta Llei i n'han instat a la reforma, en la qual s’inclouen òrgans d’experts creats segons tractats de drets humans com el Comitè Contra la Tortura. Avui Nicaragua, un altre cop, s'ha negat a escoltar aquestes importants recomanacions.

”El rebuig del Govern de Nicaragua a acceptar aquestes recomanacions mostra un menyspreu a les obligacions contretes segons els tractats de les Nacions Unides de protegir dones i nenes de les violacions de drets humans i una esgarrifosa indiferència davant la difícil situació de les dones i nenes del seu país. És colpidor que les autoritats nicaragüenques, malgrat tenir ple coneixement de les conseqüències d’aquesta prohibició total, semblin decidides a ignorar el seu cruel impacte sobre la vida de les dones i les nenes i no acceptin aquestes recomanacions per treballar pel canvi en aquesta Llei. 

"Avui Nicaragua ha tancat la porta a una nova oportunitat per corregir l’error d’introduir la prohibició total de l’avortament”
, ha explicat Guadalupe Marengo, directora adjunta del Programa per a Amèrica d'Amnistia Internacional.

Amnistia Internacional seguirà prenent accions a favor dels drets humans, juntament amb les ONG que treballen amb dones i nenes víctimes de violació i associacions mèdiques professionals. El Govern de Nicaragua ha de donar resposta urgentment a la difícil situació de les dones i les nenes afectades per aquesta Llei tan cruel i complir amb les seves obligacions contretes a través de tractats internacionals.”

“És essencial que les dones i les nenes a Nicaragua no siguin obligades a continuar amb els embarassos que són conseqüència d'una violació, o bé a continuar-hi en cas que la seva salut i les seves vides corrin perill”, ha afegit Guadalupe Marengo.