Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Nepal: Els menors, víctimes de la violència

26/7/05 - Milers de nens i nenes sofreixen violència i abusos en el context del brutal conflicte intern que hi ha al país des de fa nou anys.

amnistia amni, 

Amnistia Internacional ha revelat avui, 26 de juliol, que milers de nens i nenes de tot el Nepal sofreixen violència i abusos en el context del brutal conflicte intern que hi ha al país des de fa nou anys com a conseqüència dels combats entre els rebels maoistes i les forces de seguretat. En un informe publicat avui amb el títol Nepal: Children caught in the conflict (disponible només en anglès), l'organització denuncia que els nens i les nenes nepalesos estan sent víctimes d'abusos, com ara homicidi, detenció il?legal, tortura, violació, segrest i reclutament per a activitats militars, i acusa ambdues parts en el conflicte de violar els drets més fonamentals dels nens.

 

?Aquest conflicte està sent terrible per als nens i les nenes de Nepal ?ha manifestat Purna Sen, directora del Programa per a Àsia i Oceania d'Amnistia Internacional?. Alguns nens han sofert directament abusos a les mans d'ambdós bàndols, mentre que centenars més han mort a causa de bombes i mecanismes explosius improvisats. Milers de nens s'han vist obligats a fugir de les seves llars i, desesperats, s'enfronten a la pobresa i l'explotació.?

 

Ambdós bàndols són responsables d'homicidis de nens. Les forces de seguretat han matat nens per considerar-los sospitosos de col?laborar amb els maoistes, i aquests han segrestat i matat al seu torn a fills de membres de les forces de seguretat i causat, també, la mort de molts nens per bombardejar deliberadament infrastructures civils i col?locar dispositius explosius improvisats en zones civils.

 

Hi ha hagut informes preocupants sobre nens sospitosos d'afiliació als rebels maoistes als quals s'ha reclòs durant llargs períodes en casernes militars, comissaries de policia o presons, sovint juntament amb adults. Molts nens que han estat detinguts asseguren haver estat torturats per les forces de seguretat durant la seva reclusió.

 

Aquest tracte constitueix un clar incompliment de les obligacions contretes pel govern nepalès en matèria de drets humans. La Convenció sobre els Drets del Nen disposa que tot nen privat de llibertat ha de ser ?tractat amb la humanitat i el respecte que mereix la dignitat inherent a la persona humana, i de manera que es tinguin en compte les necessitats de les persones de la seva edat?, i tant aquest tractat com el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics prohibeixen la tortura i els tractes cruels, inhumans o degradants.

 

Chandra Malla ha explicat a Amnistia Internacional que les forces de seguretat van matar al seu espòs. Afirma que la policia es va presentar a casa seva i es va endur el seu fill de 10 anys i a ella detinguts. Van treure al nen de la casa arrossegant-lo i el van copejar amb una pistola, acusant-lo de maoista. El van tenir sis dies sota custòdia, en el curs dels quals el van copejar amb un tub de plàstic per tot el cos. Després de deixar-lo en llibertat, les forces de seguretat van continuar anant a casa seva i el van amenaçar amb violar la seva germana, de 12 anys.

 

Amnistia Internacional ha rebut informes sobre nenes violades per les forces de seguretat durant ?operacions de recerca?. Una nena de 15 anys de la zona central de l'oest de Nepal ha contat a l'organització que un soldat la va violar a l'estable de la seva casa en el curs d'una ?operació de recerca? nocturna portada a terme en el seu poble. Moltes organitzacions de dones informen que el conflicte està també fent que augmenti la tracta de nenes amb fins d'explotació sexual, activitat que representava ja un greu problema al Nepal.

 

En els últims anys, els maoistes han segrestat desenes de milers d'escolars per sotmetre'ls a sessions d'educació ?política? en llocs remots. Encara que la majoria d'aquests nens tornen a les seves cases al cap d'uns dies, alguns no ho fan, i sembla que els rebels estan reclutant nens per emprar-los en activitats militars o en treballs forçats a pesar que l'ocupació de menors de 15 anys en conflictes armats és un crim de guerra.

 

S'han atacat específicament els serveis d'educació. Ambdós bàndols han utilitzat centres escolars amb fins militars, i els maoistes han bombardejat diverses escoles, ferint nens. Aquests atacs, sumats als segrests maoistes d'escolars i a les catastròfiques conseqüències de les vagues, estan fent que molts nens nepalesos estiguin perdent anys vitals d'educació.

 

?El nens de Nepal estan atrapats en l'espiral de violència que assola el país ?ha manifestat Purna Sen?. Segrestats i reclutats pels maoistes, es converteixen després en objectiu de les forces de seguretat, per la qual cosa estan exposats a ser detinguts i fins i tot que els matin. A més de sofrir violència i abusos, com que el conflicte està menyscabant els serveis educatius, mèdics i de desenvolupament, milers de nens no poden gaudir del seu dret a la salut i a l'educació.?

 

Amnistia Internacional insta el govern del Nepal a que compleixi la seva obligació de protegir els drets dels nens, com disposen la Convenció sobre els Drets del Nen i altres tractats de drets humans; posi a disposició judicial el personal de les forces de seguretat que cometi violacions de drets humans, i presti els deguts serveis als nens i les nenes atrapats en el conflicte. Així mateix, l'organització demana als maoistes que posin fi al segrest i reclutament de nens, alliberin tots els nens que formen part de les seves forces i deixin definitivament de llançar atacs indiscriminats i d'atacar civils. És essencial que ambdós bàndols facin tot el possible per respectar i protegir els drets dels nens i reduir al mínim els efectes negatius del conflicte en la vida dels nens.

 

(26/07/2005)