Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Nepal: autoritats han d'actuar per erradicar la pràctica d'expulsar dones i nenes a barraques durant la menstruació

Cobert utilitzat per al 'chhaupadi' al Nepal. Foto: cortesia de Shiva Raj Dhungana

Davant la mort en el districte de Bajura (Nepal) d'una dona i els seus dos fills de curta edat, obligats a passar la nit en un cobert durant la menstruació de la mare, Amnistia Internacional ha afirmat que les autoritats han de prendre mesures urgents per erradicar aquesta pràctica nociva i discriminatòria, coneguda com chhaupadi.

"Per evitar més morts, les autoritats nepaleses han d'implantar una estratègia integral, elaborada en consulta amb els grups nepalesos d'activistes en favor dels drets de les dones, per eliminar el chhaupadi. Una de les mesures ha de ser l'aplicació real de les lleis existents que penalitzen aquesta pràctica, així com l'aplicació de programes d'educació generalitzats a les zones afectades", ha afirmat Niranjan Thapaliya, director de la Secció d'Amnistia Internacional al Nepal.

"El chhaupadi és una violació del dret a no patir discriminació per gènere i violència de gènere, garantit per la Constitució de Nepal i els tractats Internacionals de Drets humans, inclosa la Convenció sobre l'Eliminació de Totes les Formes de Discriminació contra la Dona"

Informació complementària

La pràctica del chhaupadi sorgeix de la creença existent en algunes zones de Nepal que les dones i les nenes són "impures" i "intocables" després del part i durant la menstruació. A conseqüència d'aquesta creença, les famílies i les comunitats regulen el que poden tocar durant aquest període i les dones estan obligades a sortir de casa i viure en coberts o barraques separades de la resta del poble, construïts específicament a aquest efecte, que sovint estan bruts, són insegurs i no les protegeixen de les inclemències del temps.

Malgrat la introducció el 2017 de la llei que tipifica el chhaupadi com a delicte, continua sent una pràctica estesa i generalitzada, especialment a les regions del mig oest i l'extrem oest del país, i hi ha hagut nombrosos casos de dones que han mort o han estat víctimes de violència sexual mentre vivien en aquests espais.