Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Negar les vacunes de la COVID-19 a la població palestina, discriminació institucionalitzada d'Israel

GettyImages

El govern israelià ha de deixar de fer cas omís de les seves obligacions internacionals com a potència ocupant i prendre immediatament mesures per garantir el subministrament igualitari i just de les vacunes contra la COVID-19 a la població palestina sotmesa a la seva ocupació a Cisjordània i la Franja de Gaza, ha manifestat Amnistia Internacional avui.

El 23 de desembre, el Ministeri de Salut israelià va començar a distribuir vacunes contra la COVID-19. Després d'administrar les primeres dosis a més del 10 per cent de la seva població, Israel ha rebut elogis per ser el país on més extensa ha estat la campanya de vacunació fins avui en proporció amb el seu nombre d'habitants. No obstant això, fins ara el pla de vacunació contra la COVID-19 abraça només als ciutadans israelians, inclosos els colons que viuen a Cisjordània, i els habitants palestins de Jerusalem. Exclou els gairebé cinc milions de palestins que viuen a Cisjordània i la Franja de Gaza, sota l'ocupació militar israeliana.

"El programa de vacunació contra la COVID-19 d'Israel posa de manifest la discriminació institucionalitzada que defineix la política del govern israelià cap a la població palestina. Mentre Israel celebra una campanya de vacunació sense precedents, milions de palestins que viuen sota el control israelià a Cisjordània i la Franja de Gaza no rebran cap vacuna o hauran d'esperar molt temps per rebre-la. No podria haver-hi millor il·lustració de fins a quin punt es considera que les vides israelianes valen més que les palestines", ha afirmat Saleh Higazi, director regional adjunt d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica.

"Les autoritats israelianes han de garantir el subministrament igualitari de les vacunes a la població palestina que viu sota el seu control, a fi de complir amb les obligacions que han contret en virtut del dret internacional. Han de garantir també l'entrada fluïda de vacunes i altres materials mèdics als Territoris Palestins Ocupats (TPO), la qual cosa inclou prendre les disposicions logístiques necessàries per garantir la seguretat i eficàcia d'aquestes vacunes".

El Ministeri de Salut israelià no ha formulat públicament encara una política d'assignació que inclogui reservar quantitats concretes de dosis per a la població palestina dels TPO, ni ha establert tampoc un calendari de distribució d'aquestes vacunes a les autoritats sanitàries palestines.

Durant més de mig segle d'ocupació i aplicació d'un sistema de discriminació institucionalitzada en els TPO, inclòs Jerusalem Est, Israel ha privat a la població palestina dels seus drets bàsics i ha comès violacions massives de drets humans. Israel ha de posar fi a les seves polítiques discriminatòries i eliminar qualsevol obstacle que impedeixi a la població palestina accedir a l'atenció de la salut i rebre-la.

Entre l'obligacions contretes per Israel en virtut del dret internacional humanitari figura el deure assegurar i mantenir "els establiments i els serveis mèdics i hospitalaris, així com la sanitat i la higiene públiques al territori ocupat, en particular prenent i aplicant les mesures profilácticas i preventives necessàries per combatre la propagació de malalties contagioses i d'epidèmies", com disposa l'article 56 de l'IV Conveni de Ginebra.

A data de 3 de gener de 2021, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), 159.034 palestins dels TPO, inclòs Jerusalem Est, han donat positiu en la prova del coronavirus des que es va tenir notícia del primer cas confirmat al març de 2020. Des que va començar la pandèmia s'han produït gairebé 1.600 morts relacionades amb la COVID-19 en la població palestina dels TPO.

Ja que les autoritats palestines de Cisjordània i l'administració de facto de Hamàs a la Franja de Gaza no poden pagar les vacunes i la seva distribució entre la població palestina, depenen de mecanismes mundials de cooperació com el COVAX, que no ha començat encara a distribuir vacunes. Israel ha de donar suport econòmic per garantir la ràpida distribució de la vacuna a la població palestina sense discriminació. Israel també ha d'aixecar el bloqueig de la Franja de Gaza per possibilitar el bon funcionament del seu sistema de salut davant de la pandèmia de COVID-19. El sistema de salut de Gaza -sotmès a mig segle d'ocupació i més d'un decenni de bloqueig- ja no pot  atendre les necessitats de la seva població. La pandèmia de COVID-19 i la manca d'accés just a les vacunes no han fet més que agreujar la discriminació i la desigualtat que sofreix la població palestina.

"El govern israelià ha de complir les obligacions que ha contret com a potència ocupant en virtut de dret internacional humanitari i dels drets humans per garantir el més alt nivell possible de salut física i mental a la població dels TPO sense discriminació", ha afegit Saleh Higazi.

Ha de tenir-se totalment en compte l'opinió dels grups marginats en els processos de presa de decisions per garantir que les polítiques nacionals de vacunació no són excloents ni discriminatòries. Tots els Estats han d'abordar les desigualtats existents per assegurar-se que totes les persones tenen accés a les vacunes".

El 22 de desembre, 10 organitzacions de drets humans i de salut van fer una declaració en la qual es demanava a Israel que garantís que la seva campanya de vacunació inclou a la població palestina que viu sota l'ocupació israeliana.

A principis de desembre, Israel va arribar a un acord amb l'empresa farmacèutica Pfizer perquè li subministrés vuit milions de dosis de la seva vacuna contra la COVID-19 recentment aprovada, les suficients per administrar-la-hi a gairebé la meitat dels prop de nou milions d'habitants d'Israel, ja que cada persona necessita rebre dues dosis. Israel va arribar també a un acord amb Moderna per a l'adquisició de sis milions de dosis de la seva vacuna, les suficients per a altres tres milions d'israelians.

A mesura que la carrera per distribuir les vacunes contra la COVID-19 pren impuls, Amnistia Internacional demana als Estats i les empreses que garanteixin que no es nega a ningú l'accés a l'atenció de la salut, incloses les vacunes, a causa del lloc on viu, a la seva identitat o al seu nivell d'ingressos.

Informació complementària

Hi ha prop de 600.000 colons israelians vivint en 256 assentaments i llocs d'avançada escampats per tot el territori ocupat de Cisjordània, inclòs Jerusalem Est. Els assentaments són il·legals segons el dret internacional.

El 3 de gener de 2021, el Ministeri de Salut israeliana va dir que a Israel havien donat positiu en la prova del coronavirus 435.866 persones des que es va tenir notícia del primer cas confirmat al febrer de 2020. Va afegir que fins a aquesta data havien mort al país gairebé 3.400 persones.

La informació disponible indica que la primera tanda de 313.000 dosi de la vacuna contra la COVID-19 va arribar a Israel a principis de desembre de 2020, i s'esperava que el país rebés 3,8 milions més de dosis per a finals de desembre de 2020.

Les autoritats palestines tenen jurisdicció nominal i limitada sobre parts del territori ocupat de Cisjordània segons acords provisionals de pau aconseguits amb Israel en la dècada de 1990. Israel va ocupar Cisjordània, inclòs Jerusalem Est, i la Franja de Gaza després de la guerra de 1967.

Les autoritats palestines esperen aconseguir vacunes per a la seva població de Cisjordània i la Franja de Gaza per mitjà d'una associació amb organitzacions humanitàries afavorida per l'ONU i coneguda com a COVAX, que té per objecte subministrar vacunes per al 20 per cent de la població de tots els països participants, molts dels quals s'han vist afectats amb especial duresa per la pandèmia de COVID-19.