Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Myanmar: vergonyosa defensa d'Aung San Suu Kyi de la condemna de periodistes

Aung San Suu Kyi
Aung San Suu Kyi. Photo by Spencer Platt/Getty Images
En resposta als comentaris d'Aung San Suu Kyi, consellera d'Estat de Myanmar, en el Fòrum Econòmic Mundial celebrat a Hanoi, en els quals ha defensat la sentència condemnatòria dictada contra els periodistes de Reuters Wa Lone i Kyaw Soe Oo, Minar Pimple, director general d'Operacions Globals d'Amnistia Internacional, ha afirmat:

"Es tracta d'un intent lamentable per part d'Aung San Suu Kyi de defensar el que és indefensable. Dir que aquest cas no té "res a veure amb la llibertat d'expressió" i que Wa Lone i Kyaw Soe Oo -no van ser empresonats per ser periodistes- és una tergiversació il·lusòria dels fets.

"Aquests dos homes van ser declarats culpables en aplicació d'una llei draconiana de l'època colonial de la qual deliberadament es va fer ús indegut per aturar les seves investigacions sobre les terribles atrocitats que van tenir lloc en l'estat de Rakhine. De principi a fi, el cas no ha estat cap altra cosa que un atac descarat contra la llibertat d'expressió i el periodisme independent a Myanmar.

És totalment merescuda la condemna internacional de la postura d'Aung San Suu Kyi, que hauria de sentir-se avergonyida
Minar Pimple, Amnistia Internacional

"Afirmar que s'ha seguit la lletra de la llei és passar per alt intencionadament totes aquestes deficiències extremadament òbvies. Es tracta també d'una postura que manté semblances inquietants amb la línia adoptada pels generals militars quan la pròpia Aung San Suu Kyi va estar tancada. És totalment merescuda la condemna internacional de la postura adoptada per Aung San Suu Kyi, que hauria de sentir-se avergonyida".

Informació complementària

Wa Lone i Kyaw Soe Oo van ser detinguts a Ragun, principal ciutat de Myanmar, el 12 de desembre de 2017. En aquestes dates, els dos periodistes investigaven operacions militars en el nord de l'estat de Rakhine. Aquestes operacions es van caracteritzar per crims de lesa humanitat contra la població rohingya, com ara deportació, assassinat, violació, tortura i incendi d'habitatges i poblats.

Els dos periodistes van estar reclosos en règim d'incomunicació durant dues setmanes abans de ser traslladats a la presó d'Insein, a Rangun. El 3 de setembre de 2018 van ser declarats culpables en virtut de la Llei de Secrets Oficials, una de les lleis repressives de Myanmar, i condemnats a sengles penes de set anys de presó.