Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Myanmar: La decisió del TPI d'investigar les atrocitats contra la població Rohingya, un important avanç per a la justícia

Després de saber-se que avui, dijous, la Cort Penal Internacional (CPI) ha pres la decisió d'autoritzar una investigació sobre els presumptes crims comesos contra la població Rohingya de Myanmar, Nicholas Bequelin, director d'Amnistia Internacional per a Àsia Oriental i el Sud-est Asiàtic, ha manifestat.

"Aquesta decisió constitueix un important avanç en la lluita per la justícia i la rendició de comptes a Myanmar. És un clar avís als qui han orquestrats les atrocitats contra la població Rohingya: la seva impunitat té els dies comptats.

El mecanisme de la justícia s'ha posat en marxa.

"Aquesta decisió s'ha pres només uns dies després que el govern de Gàmbia acusés Myanmar de genocidi en els procediments iniciats a la Cort Internacional de Justícia i que activistes rohinyás presentaran una demanda als tribunals argentins. El mecanisme de la justícia s'ha posat en marxa: els qui pretenguin continuar protegint els perpetradors perquè no rendeixin comptes hauran de pensar bé de quin costat de la història decideixen posar-se.

"Encara que la acollim amb satisfacció, la decisió presa avui només permet a la CPI investigar alguns dels crims comesos pels militars contra les minories ètniques de Myanmar. És per això que continua sent essencial que el Consell de Seguretat de l'ONU remeti la situació en el conjunt de país a la CPI. El fet que segueixi sense fer-ho representa una taca en la seva credibilitat i una renúncia a assumir les seves responsabilitats. "

Informació complementària

Des d'agost de 2017, les forces de seguretat de Myanmar vénen duent a terme una devastadora campanya de violència contra la població Rohingya de l'estat septentrional de Rajine. Amnistia Internacional i altres organitzacions han documentat assassinats, violacions, tortures, inanició forçada, incendi selectiu de poblats rohinyás i ús de mines terrestres. Una missió d'investigació de l'ONU ha demanat que s'investigui i jutgi alts càrrecs per crims de lesa humanitat, crims de guerra i genocidi.

L'exèrcit de Myanmar continua cometent greus violacions el dret internacional, inclosos crims de guerra, contra civils a les zones afectades pel conflicte dels Estats de Kachin, Rajine i Shan. Aquest any, Amnistia Internacional ha documentat atacs il·legítims en els quals han mort i han resultat ferides persones civils, detencions arbitràries, tortura i maltractaments, desaparicions forçades, execucions extrajudicials i treball forçós.