Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Myanmar: documents filtrats revelen vincles d'empreses internacionals amb delictes comesos per les forces armades

AP Photo/Pat Roque

Una investigació d'Amnistia Internacional ha posat en evidència la vinculació d'empreses internacionals amb el finançament de les forces armades de Myanmar, incloses moltes unitats directament responsables de crims de dret internacional i altres violacions de drets humans.

Amnistia Internacional ha analitzat documents oficials filtrats que revelen que l'exèrcit de Myanmar rep nombrosos ingressos per accions de Myanmar Economic Holdings Limited (MEHL), un hermètic conglomerat empresarial les activitats del qual abracen els sectors miner, cerveser, del tabac, tèxtil i bancari. MEHL té aliances amb diverses empreses locals i estrangeres, entre les quals la multinacional cervesera japonesa Kirin i el gegant siderúrgic sud-coreà POSCO.

El registre d'accionistes de MEHL revela que un seguit d'unitats militars, incloses divisions de combat, posseeixen una tercera part de les accions del conglomerat. També detalla els vincles entre MEHL i el Comando Occidental, que dirigeix les operacions a l'estat de Rakhine, entre les quals les atrocitats comeses contra la població rohingya i altres minories ètniques. L'informe també inclou informació sobre els importants pagaments en concepte de dividends que els accionistes han rebut anualment des de la creació de MEHL el 1990.

"Aquests documents ofereixen noves dades sobre com les forces armades de Myanmar es beneficien del vast imperi empresarial de MEHL, i deixen clar que l'exèrcit i MEHL estan vinculas de manera molt clara. No es tracta que MEHL hagi finançat sense saber-ho violacions de drets humans, és que el seu consell d'administració està format íntegrament per importants personalitats militars", ha afirmat Mark Dummett, responsable d'Amnistia Internacional sobre Empreses, Seguretat i Drets Humans.

"Els autors d'algunes de les pitjors violacions de drets humans de la història recent de Myanmar figuren entre les persones que es beneficien de les activitats empresarials de MEHL; per exemple, Min Aung Hlaing, comandant en cap de les forces armades, posseïa 5.000 accions de MEHL el 2011. En vista d'aquesta informació irrefutable, les empreses actualment associades amb MEHL han de posar fi a aquestes relacions de forma responsable".

Vincles amb empreses internacionals

La investigació d'Amnistia Internacional demostra que els socis comercials de MRHL estan directament vinculats amb violacions de drets humans. MEHL treballa en col·laboració amb els seus  socis per establir empreses conjuntes o acords de repartiment de beneficis a Myanmar; quan aquestes operacions generen beneficis, MEHL, com a accionista, obté ingressos. Al seu torn, MEHL paga dividends als seus propis accionistes.

Amnistia Internacional va escriure a vuit empreses que operen de forma conjunta amb MEHL a Myanmar. Es tracta de les següents:

Ever Flow River Group Public Co., Ltd. (EFR), empresa de logística de Myanmar; Kanbawza Group (KBZ), conglomerat empresarial de Myanmar amb explotacions mineres de jade i robí; Kirin Holdings, empresa japonesa de begudes; INNO Group, promotora immobiliària sud-coreana; Pa-Pacific, fabricador i exportadora tèxtil sud-coreana; POSCO, empresa siderúrgica sud-coreana; RMH Singapore, fons singapurès amb activitat en el sector del tabac a Myanmar; i Wanbao Mining, empresa minera xinesa dedicada a l'explotació de metalls.

En la seva resposta, Pa-Pacific va anunciar que es disposa a posar fi a la seva relació comercial amb MEHL arran de les conclusions d'Amnistia Internacional i de la publicació de l'informe de la missió d'investigació de l'ONU de 2019. KBZ i Kirin van explicar que estan revisant la seva relació amb MEHL, i la resta no va fer cap comentari sobre aquest tema o simplement no va respondre. En l'annex I de l'informe es reprodueixen íntegrament les respostes rebudes.

Totes aquestes empreses duen a terme activitats a Myanmar en associació amb MEHL. No obstant això, algunes tenen a més negocis d'àmbit mundial. Kirin és un dels principals fabricants mundials de cervesa, i les seves begudes, entre les quals Kirin, San Miguel, Lion i Fat Tiri, es venen en bars i botigues a tot el món. POSCO, una de les empreses siderúrgiques més importants del món, fabrica una àmplia gamma de productes siderúrgics per a la indústria automobilística, la construcció i la construcció naval.

Aclarir una relació hermètica

El règim militar de Myanmar va fundar MEHL el 1990, i el conglomerat segueix estant sota la direcció i en propietat de personal militar en actiu o retirat. És evident que, gràcies a aquest vincle, les forces armades obtenen importants ingressos que se sumen al seu pressupost oficial, però l'hermetisme envolta la naturalesa d'aquesta relació.

Amnistia Internacional ha tingut accés a dos documents que revelen noves dades sobre la manera en què MEHL finança a les forces armades. El primer és un document que MEHL va presentar davant la Direcció d'Inversions i Administració d'empreses de Myanmar (DICA) al gener de 2020, en el qual s'estableix que MEHL és propietat de 381.636 accionistes individuals, tots ells personal militar en actiu o retirat, i d'1.803 accionistes -institucionals-, categoria que comprèn "comandos regionals, divisions, batallons, tropes i associacions de veterans de guerra".

El segon document és una còpia d'un informe confidencial sobre els accionistes de MEHL corresponent a l'any fiscal 2010/2011. Aquest document, a més d'oferir informació sobre la identitat dels accionistes de MEHL, confirma els importants pagaments de dividends que van percebre entre 1990 i 2011.

Amnistia Internacional va rebre aquest informe sobre l'accionariat de Justice for Myanmar, un grup d'activistes que lluita per la justícia i la rendició de comptes per a la població de Myanmar. El contingut de l'informe es va publicar a la web del grup abans que fos bloquejat a Myanmar l'1 de setembre pel Ministeri de Transport i Comunicacions. Un portaveu del ministeri va afirmar que el lloc web publicava "notícies falses". En resposta, Justice for Myanmar va afirmar que el bloqueig constituïa un intent de silenciar veus crítiques.

En aquest període de 20 anys, la xifra total destinada al pagament de dividends a tots els accionistes supera els 107.000 milions de kyats de Myanmar (107.869.519.830), uns 18.000 milions de dòlars nord-americans segons el tipus de canvi oficial. D'aquest import, MEHL va transferir 95.000 milions de kyats (uns 16.000 milions de dòlars nord-americans) a unitats militars.

Tots dos documents confirmen que entre els accionistes de MEHL hi ha unitats militars i oficials d'alt rang implicats directament en crims de dret internacional i altres greus violacions de drets humans.

Per exemple, l'informe de 2010/2011 esmenta com a accionistes 95 unitats diferents que formen part del Comando Occidental, el comando regional responsable de dur a terme i supervisar les operacions en l'estat de Rakhine. Conjuntament, posseïen més de 4,3 milions d'accions i, l'any fiscal 2010/2011, van rebre pagaments per un valor superior a 1.250 milions de kyats (208 milions de dòlars nord-americans). El Comando Occidental també apareix com a accionista de MEHL en el document presentat davant la DICA en 2020.

Les casernes generals dels batallons de les divisions 33 i 99 d'Infanteria Lleugera també consten com a accionistes. Amnistia Internacional ha documentat la participació d'aquestes divisions en crims de lesa humanitat contra la població rohinyá, entre altres, massacres de dones, homes, nenes i nens en l'estat de Rakhine i crims de guerra en els estats de Kachin i Shan del Nord.

L'informe de la DICA també esmenta com a accionistes alts comandaments militars, inclosos els que estaven al comandament de tropes implicades en crims de dret internacional. El general Min Aung Hlaing, comandant en cap i màxim responsable de l'Oficina de Guerra, apareix com a accionista número 9.252. En l'exercici 2010/2011, Min Aung Hlaing posseïa 5.000 accions i va rebre 1,5 milions de kyats (250.000 dòlars nord-americans) en concepte de pagament de dividends. L'ONU ha demanat que Min Aung Hlaing, que va supervisar la brutal campanya contra la població rohingya el 2017, sigui investigat i jutjat per genocidi, crims de lesa humanitat i crims de guerra.

"Encara que persones alienes a l'exèrcit no poden saber com gasten aquests dividends les unitats militars, el volum i la regularitat dels pagaments suggereixen que s'utilitzen per cobrir despeses operatives", ha explicat Mark Dummett.

"En dotar d'aquests fons a unitats militars, MEHL està reforçant els seus recursos i finançant les seves operacions, que inclouen crims de lesa humanitat i crims de guerra. Qualsevol empresa que faci negocis amb MEHL s'exposa a contribuir a aquestes violacions de drets humans i ha d'adoptar mesures urgents per posar fi a aquestes relacions", ha afegit Yadanar Maung, portavoza de Justice for Myanmar.

El "grup de patrons" de MEHL, que supervisa el consell d'administració, inclou els oficials responsables de crims de lesa humanitat i altres violacions de drets humans; per tant, no es pot confiar que MEHL es reformi a si mateixa. És més, MEHL no ha mostrat voluntat alguna de treballar amb transparència amb els seus socis empresarials per demostrar que pot reformar la seva estructura.

"Els socis empresarials de MEHL tenen la responsabilitat de respectar els drets humans i tractar d'evitar o mitigar qualsevol efecte negatiu en els drets humans que poguessin causar amb les seves activitats. Tenint en compte la manca de voluntat de MEHL per reformar la seva estructura, els seus socis empresarials han d'avaluar la seva relació amb el conglomerat i desvincular-se amb responsabilitat. Això suposa tenir en compte avaluacions creïbles sobre possibles efectes negatius en els drets socials, econòmics i humans i prendre mesures per mitigar-los en desvincular-se", ha afirmat Mark Dummett.

Amnistia Internacional insta el govern de Myanmar a intervenir per trencar el vincle entre les forces armades i l'economia. Com a part d'aquest esforç, ha de realitzar-se una reforma en profunditat de la propietat i la gestió de MEHL. El govern també ha de crear un fons, amb els beneficis de MEHL, per compensar les víctimes de violacions de drets humans comeses per unitats militars que són accionistes o estan finançades per MEHL.