Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Myanmar: Davant l'augment del nombre de morts, cal posar fi immediatament a l'ús de mitjans letals

© Getty Images

En resposta a la informació segons la qual 18 persones han mort i moltes més han resultat ferides en carregar forces policials i militars contra manifestacions pacífiques celebrades a tot Myanmar, Emerlynne Gil, directora regional d'Investigació d'Amnistia Internacional, ha manifestat:

"És terrible i molt alarmant que ahir la policia i l'exèrcit utilitzessin mitjans letals per respondre a manifestacions totalment pacífiques, i que hagin provocat un augment del nombre de víctimes mortals".

"A les persones participants en aquestes protestes se'ls ha de permetre exercir el dret de reunió pacífica perquè expressin la seva opinió sobre la situació actual del país".

"El deure els agents encarregats de fer complir la llei, siguin policies o militars, és facilitar les reunions pacífiques. No han de causar dany a qui es manifesta ni, per descomptat, emprar mitjans letals. Qualsevol mesura que prenguin per controlar aquestes reunions pacífiques ha de ser legítima, proporcionada i necessària".

"Davant d'aquest ràpid empitjorament de la situació, les forces de seguretat de Myanmar han de deixar immediatament de fer ús innecessari de la força contra manifestants i posar en llibertat totes les persones detingudes arbitràriament.

Informació complementària

Segons informacions publicada en mitjans de comunicació, el 28 de febrer van morir 18 manifestants en utilitzar les forces de seguretat armes letals contra manifestacions multitudinàries pacífiques celebrades en tot el país.

Després del cop militar de l'1 de febrer de 2021, la població de Myanmar ha celebrat a tot el país manifestacions que han estat majoritàriament pacífiques.

Anteriorment, la missió d'investigació de l'ONU havia demanat que s'obrís investigació i judici contra el general Min Aung Hlaing, cap militar de Myanmar a càrrec ara del país, i altres alts comandaments per crims de guerra, crims de lesa humanitat i genocidi.