Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Mundial Sud-àfrica: Pren partit per la millor defensa de la història


Amnistia Internacional presenta la millor defensa de la història: un equip d’onze defensors i defensores de drets humans que tenen molt a dir amb motiu de la Copa del Món de Futbol 2010 que s’obre avui a Sud-àfrica.


Com les estrelles del futbol, els defensors i defensores de drets humans també són estrelles: sempre s’ofereixen al company, suen la samarreta i, literalment, donen la vida pels seus colors contra aquells que ataquen els drets humans al món.

Tu pots ser el número 12 que necessitem per guanyar aquest partit

Com a contraposició als líders de la comunitat internacional, que generalment miren cap a un altre costat en el moment d'afrontar les qüestions de drets humans, Amnistia Internacional presenta una defensa que situa la defensa dels drets humans en el primer pla de l’agenda internacional i en la qual tu pots ser el jugador número 12, signant la ciberacció a www.actuaambamnistia.org.

En aquest moment, en què s’han fer importants canvis estructurals, el teu suport pot servir perquè el Govern espanyol faci de les Directrius de la Unió Europea (UE) sobre Defensors de Drets Humans una de les bases sobre les quals es construeixi la nova política exterior de la UE.

Aquesta petició implica que:
  • es fomenti el coneixement i l’ús de les Directrius tant entre els representants de la UE com entre els defensors i defensores dels drets humans;
  • es donin instruccions concretes als representants de la UE perquè emprenguin actuacions concretes per als defensors i defensores;
  • s’usin coherentment les gestions diplomàtiques i les declaracions públiques per a plantejar preocupacions relatives a la situació dels defensors i defensores dels drets humans;
  • es compleixin els principis establerts en les Directrius en relació amb la vigilància i la informació sobre la situació dels defensors dels drets humans en situació de risc, la seva integració en el diàleg polític, i la vigilància i observació de judicis. 

La millor defensa de la història
Aquests són els 11 defensors de drets humans que formen l’alineació titular d'Amnistia Internacional per disputar el Mundial de Futbol de Sud-àfrica: 1. Joel Nana, Àfrica, defensor dels drets de les minories sexuals, que sofreixen violència i discriminació a causa de la seva orientació sexual. 2. Wilter Nyabate, Kenya, lluita per donar a conèixer les intolerables condicions en les quals viu la seva comunitat. 3. P -anònim-, Sud-àfrica, activista comunitària que treballa amb dones, nens i nenes en una zona rural empobrida i oblidada. 4. Pare Alejandro Solalinde, Mèxic, sacerdot catòlic que dedica la seva vida a oferir un lloc segur a les persones migrants que viatgen fins als Estats Units. 5. Claudia Lema, Perú, treballa perquè disminueixi el nombre de dones que moren innecessàriament durant el part en comunitats indígenes del Perú. 6. Dhondup Wangchen, Xina, està detingut a la Xina sota custòdia policial des de 2008. Està a la presó per filmar un documental en què es destaquen opinions de tibetans sobre els drets humans. 7. Amina Janjua, Pakistan. Es creu que el seu marit està reclòs sota custòdia del govern des de la seva desaparició l’any 2005. Des de llavors eleva peticions al govern perquè reveli el parador dels centenars de desapareguts al país. 8. Mukhmed Gazdiev, Rússia. El seu fill va ser segrestat per homes armats a la república russa d'Inguxètia al 2007. Pensa que està en mans del govern. Des d'aleshores, el busca incansablement i fa campanya per conscienciar sobre la presumpta participació de les forces de seguretat en les desaparicions. 9.Nataa Kandic, Sèrbia, treballa contra la impunitat pels crims de guerra comesos per la policia, les forces armades i les forces paramilitars sèrbies durant les guerres que van esclatar després del desmembrament de l'ex-Iugoslàvia a la dècada dels 90. 10.Shadi Sadr, Iran, advocada que ha aconseguit l'anul·lació de diverses condemnes a mort  imposades a dones. A més, és periodista i activista dels drets de les dones. 11.Haj Sami Sadeq, Palestina, activista que  treballa en la construcció d'estructures comunitàries a la Cisjordània ocupada.

Violacions de drets humans durant els preparatius de la Copa del Món

Durant les setmanes prèvies al Mundial, Amnistia Internacional ha alertat de l'increment de violacions de drets humans a Sud-àfrica. S'ha intensificat l'assetjament policial als venedors ambulants, persones sense llar sud-africanes i persones refugiades i migrants que viuen en albergs o un altre tipus d'allotjament en àrees urbanes molt poblades: registres policials, detencions arbitràries, maltractaments i extorsió, destrucció d'habitatges informals...

A més, en els cinc primers mesos de 2010 es van registrar almenys 11 incidents en cinc províncies que poden considerar-se violència xenòfoba perquè van incloure atacs violents i saqueig de comerços, especialment de ciutadans somalis i etíops.

Les forces de seguretat han elaborat plans per garantir la protecció dels estadis de futbol i altres àrees on s'espera que s'apleguin els aficionats i visitants, i això desperta motius de preocupació. En primer lloc, que els enormes recursos que han hagut de desplegar-se per a la Copa del Món, en la seva majoria com a part dels requisits establerts per la FIFA, tindran conseqüències per a la seguretat dels sud-africans, especialment pels que viuen en els barris més pobres on l'actuació policial efectiva i la prevenció del delicte ja constitueixen reptes importants.

Les persones refugiades i migrants, que en l'actualitat no gaudeixen d'una protecció policial adequada contra els atacs xenòfobs, poden ser encara més vulnerables.

En segon lloc, la prioritat atorgada a la protecció dels visitants pot portar a la policia a fer un ús indegut de força letal contra presumptes delinqüents d'una forma contrària a les normes internacionals de drets humans. Els plans d'emergència de la policia en relació amb "l'extremisme nacional" i les "protestes" no haurien de resultar en l'ús de força excessiva o en la violació del dret dels manifestants a reunir-se pacíficament.

> Situació de drets humans a Sud-àfrica, segons Amnistia Internacional