Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Moçambic: el vídeo de l'homicidi d'una dona nua, nova prova de les violacions de drets humans de l'exèrcit

Després de verificar un vídeo aparegut en les socials en què s'aprecien els fets, Amnistia Internacional ha demanat avui a les autoritats de Moçambic l'obertura immediata d'una investigació independent i imparcial sobre l'homicidi d'una dona, indefensa i nua, a Mocímboa da Praia (província de Cabo Delgado).

“Aquest vídeo esgarrifós és un exemple més de les flagrants violacions de drets humans i els despietats homicidis que duen a terme les forces de seguretat moçambiqueses a Cabo Delgado”, ha declarat Deprose Muchena, director d'Amnistia Internacional per a l'Àfrica Oriental i Austral.

“L'agressió ve a confirmar les recents conclusions d'Amnistia Internacional sobre les horribles violacions de drets humans i els gravíssims delictes de drets humans que s'estan cometent en la zona. Alhora, posa en evidència la persistent i continuada comissió de crims per part de les forces armades de Moçambic".

“Les forces armades no poden tenir carta blanca per a cometre delictes de dret internacional i violacions de drets humans, inclosos homicidis de civils, amb l'excusa de lluitar contra els grups armats. Les autoritats de Moçambic han d'investigar aquests darrers i colpidors crims, i garantir que qualsevol persona sospitosa de responsabilitat penal comparegui davant d'un tribunal civil, amb les degudes garanties”.

Morta per 36 trets, després d'haver estat colpejada

Segons les anàlisis del laboratori de proves d'Amnistia Internacional, la dona, no identificada, va rebre els trets a la carretera R698, al costat de la subestació elèctrica a l'oest de la localitat d'Awasse, a Cabo Delgado.

Intentava fugir cap al nord, per la carretera, quan va ser localitzada per uns homes que la seguien, membres —pel que sembla— de la Força Armada de Defensa de Moçambic (FADM). Després d'haver-la colpejat amb una pal, la van matar a trets i van deixar el seu cos nu a la carretera. Els qui van disparar els trets van ser quatre homes diferents, que van disparar 36 vegades amb diferents rifles Kalàixnikov i metralladores PKM.

Els soldats portaven uniformes de la FADM. En concret, un d'ells llueix a l'espatlla esquerra el característic distintiu groc i negre, com pot apreciar-se en la imatge adjunta. La majoria dels soldats  van d'uniforme, però el que va amb la metralladora PKM vesteix camisa vermella, en lloc de l'habitual camisa de camuflatge.

Tots ells parlen portuguès, i es refereixen a la dona com “Al-Shabaab”, grup armat local al qual es responsabilitza de la inestabilitat que assola la regió des d'octubre de 2017. Al principi del vídeo se'ls sent dir “aquesta és d'Al-Shabaab”, i al final, declaren: “acabem de matar una d'Al-Shabaab”. Segons l'estranya explicació proporcionada per una font militar del lloc a l'equip de recerca d'Amnistia Internacional, la dona havia llançat una maledicció contra l'exèrcit de Moçambic i s'havia negat a indicar on s'amagaven els insurgents.

El vídeo va aparèixer a les xarxes socials el 14 de setembre, però havia estat enviat per telèfon mòbil el 7 del mateix mes, dia en què, probablement, va ser gravat, segons fonts d'Amnistia Internacional. Les dates coincideixen amb les de la “megaoperació” del govern per a eliminar insurgents d'Awasse i Diaca, fet que confirma la presència d'efectius de la FADM en aquestes poblacions i en aquell moment.