Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Mèxic: nova oportunitat a la investigació judicial sobre el cas de Ligia Ceballos, possible "nadó robat" a Espanya el 1968

Ligia Ceballos Foto: © EFE

La justícia mexica avala la necessitat de continuar la investigació en el cas de Ligia (Lily) Ceballos Franco, ciutadana mexicana que podria haver estat un "nadó robat" a Espanya el 1968. Aquest dilluns, en judici oral, el jutjat de control va revocar la decisió adoptada per la Fiscalia mexicana el 25 de maig de 2021, que donava per conclosa la investigació, entre altres arguments, per la defunció dels presumptes perpetradors d'aquest delicte. A Espanya, mentrestant, nombrosos jutjats segueixen aplicant la prescripció dels fets a aquestes denúncies, la qual cosa en la pràctica suposa no dur a terme un mínim intent per proporcionar veritat a les víctimes.

"És una molt bona notícia que la justícia mexicana prengui una decisió que, sens dubte, ajudarà la Lily a trobar la veritat sobre qui va ser la seva mare biològica i si va ser separada d'ella amb o sense el seu consentiment. Amb aquesta decisió, la justícia mexicana fa un pas important en la lluita contra la impunitat per crims de dret internacional comeses a Espanya durant el franquisme, perquè Lily conegui la veritat, se li faci justícia i s'actuï conforme als estàndards internacionals de drets humans", ha manifestat Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional Espanya.

Amb aquesta decisió, la justícia mexicana fa un pas endavant en la lluita contra la impunitat per crims de dret internacional comesos a Espanya durant el franquisme”

Esteban Beltrán, Amnistia Internacional

Amnistia Internacional recorda, com ja va fer el Grup de Treball sobre Desaparicions Forçades de Nacions Unides, que els efectes d'aquest tipus de delictes només cessen quan es descobreix la veritat sobre la identitat i es garanteix a les víctimes la possibilitat legal i real de restablir-la, així com els seus llaços familiars. Extrems que en el present cas no s'han garantit encara, i pel que ha de continuar-se amb la investigació.

Ligia Ceballos (Lily), després de conèixer la decisió judicial manifesta: "ha estat molt emotiu conèixer la decisió de la jutgessa. El procés d'investigació continua obert, tenir la possibilitat de conèixer els meus orígens em suposa una gran alegria. Agraeixo a Amnistia Internacional i als assessors legals tots els seus esforços per esclarir la veritat!".

Ligia Ceballos Franco, ciutadana mexicana, va presentar el 15 de febrer de 2017 una denúncia penal davant la llavors Procuraduria General de la República Mexicana, que, en pocs dies, va ser admesa a tràmit, per presumpta desaparició forçada. Uns anys abans de presentar la demanda, Lily va descobrir que havia nascut a Espanya com María Diana Ortiz Ramírez i que va ser lliurada a un matrimoni mexicà que se la va emportar al seu país, inscrivint-la com a filla natural, nascuda a Mèxic. Per Amnistia Internacional, que va donar suport a la presentació de la denúncia, aquest cas podia emmarcar-se dins de l'anomenat "robatori de bebès" a Espanya.

Durant la investigació a Mèxic s'han fet importants avenços per restablir la veritable identitat de Lily i posar llum sobre fets importants del seu passat. Arran d'una petició d'auxili judicial formulada per les autoritats mexicanes, la Fiscalia Provincial de Madrid va iniciar una altra investigació que, malgrat la seva exhaustivitat, es va tancar sense proporcionar certesa sobre l'origen de Lily. No obstant això, fruit dels esforços de tots dos ministeris públics, Lily ha pogut conèixer detalls del seu passat que avancen en la reconstrucció de la seva pròpia història i en la satisfacció del seu dret a conèixer la seva veritable identitat.

"Amb aquesta última decisió judicial, es continuarà amb la investigació i s'hauran d'aclarir fets que podrien ser molt rellevants per Lily; entre els quals, corroborar si va haver-hi contacte de la família adoptiva amb el Consolat o ambaixada nord-americana a Espanya, previ a l'escala a Miami del viatge de Lily fins a Mèxic; si es va expedir un passaport per a la bebè i a quin nom; si segueixen vius els funcionaris mexicans que van participar en l'ingrés de Lily a Mèxic i la seva posterior inscripció al registre civil amb un altre nom; el paper que van exercir els arquebisbes de Mèrida i de Madrid, i el sacerdot assessor d'aquest últim, entre altres aspectes", ha assenyalat Carolina Marrusich Esquivel, advocada del despatx Mijangos i González Advocats, que porta el cas de Lily.

"La decisió del jutge de control respecte del cas de Lily obre una finestra a l'esperança perquè pugui conèixer el seu origen veritable, després de dècades de patiment moral i psicològic. Des d'Amnistia Internacional seguirem donnt suport a les accions que permetin a Lily, i a milers de persones en situació similar, restaurar el seu dret a la identitat, a la nacionalitat i al nom", ha declarat Edith Olivares Ferreto, Directora Executiva d'Amnistia Internacional Mèxic.

Bebès robats a Espanya

Al març de 2021, Amnistia Internacional va fer pública la investigació, 'Tiempo de verdad y de justicia'. Vulneraciones de derechos humanos en los casos de "bebés robados", en què denunciava els obstacles i dificultats que enfronten en els seus processos de recerca aquelles persones que desitgen, com Lily, conèixer la seva identitat i origen, així com d'aquelles que sospiten haver sofert la substracció dels seus fills i filles. Les denúncies i testimonis documentats per l'organització abracen persones que van poder ser objecte de desaparició forçada, o de substracció i substitució de les seves identitats des de finals de la Guerra Civil fins als primers anys de la democràcia. Tot això amb la connivència de l'Estat en un primer moment, i amb una resposta inadequada i una falta de diligència i un desinterès posterior que ha fet impossible fins ara que arribin fins al final la majoria de les investigacions judicials i no han facilitat l'acompanyament de les autoritats espanyoles a les persones immerses en aquests processos de recerca.

A Espanya, múltiples jutjats han aplicat la prescripció a aquestes denúncies, la qual cosa en la pràctica ha suposat no dur a terme ni un mínim intent per proporcionar veritat a les víctimes. Amnistia Internacional demana a l'Estat espanyol que compleixi amb les recomanacions de Nacions Unides i busqui i identifiqui a els qui podrien haver estat víctimes d'apropiació, desaparició forçada i/o substitució de la seva identitat; i porti els responsables davant la justícia.

Una oportunitat històrica per avançar en la veritat i la justícia és la Llei sobre Bebès Robats, que es troba paralitzada al Congrés espanyol des de fa diversos mesos i no avança en la seva tramitació parlamentària. Amnistia Internacional i familiars de "nadons robats" van demanar fa uns dies un impuls decidit a aquesta llei.

Informació del cas

Ligia Ceballos Franco va néixer a Madrid el 29 de maig de 1968 amb el nom de María Diana Ortiz Ramírez, va ser lliurada en afillament a un matrimoni mexicà que se la va emportar al seu país, inscrivint-la com a filla natural, nascuda a Mèxic.

L'única informació que consta sobre la seva filiació són els noms suposats dels seus pares, Marta i Rafael. L'11 de juliol de 1968, segons consta en un Acord de la Diputació Provincial de Madrid, la nena va ser lliurada en afillament a un matrimoni mexicà que se la va emportar a Mèrida, Yucatán. Una vegada allà, va ser registrada al Registre de l'Estat de Yucatán amb un altre nom, i com nascuda a Mèxic i inscrita com a filla biològica del matrimoni Ceballos Franco.

Segons el pare adoptiu de Ligia, ja mort, i altres múltiples testimoniatges recollits directament per Amnistia Internacional, aquest matrimoni va recórrer a les autoritats eclesiàstiques de l'estat de Yucatán, al sud de Mèxic, perque no podien tenir fills de forma natural. Així, s'hauria iniciat una correspondència entre l'arquebisbe de Yucatán i l'arquebisbe de Madrid, el qual, pel que sembla, va mostrar el seu suport perquè la família Ceballos pogués adoptar una nena. Al juny de 1968, el matrimoni va viatjar a Espanya amb la finalitat de rebre a la nena en adopció. En aquestes mateixes dates, el Secretari Particular de l'Arquebisbe de Mèrida, Ramón Bueno y Bueno va viatjar des de Mèxic a Madrid. Segons el pare de Ligia, membres de l'arquebisbat els van dir que els tenien preparada "una cosa especial, però encara no ha nascut". Segons testimonis dels familiars a Amnistia Internacional, el matrimoni hauria pagat la quantitat de 50.000 pessetes per l'adopció.