Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Mèxic: mort d'una menor guatemalenca en custòdia de les autoritats migratòries

Defensores de persones migrants van protestar ahir davant del Palau Nacional per exigir l'aclariment de la mort d'una nena guatemalenca. © Diario Rotativo de Querétaro

La mort d'una nena guatemalenca detinguda per les autoritats de migració mexicanes, la primera coneguda sota l'actual administració presidencial, és una tragèdia atroç que obliga a exigir respostes d'un govern que va prometre una política humana cap a persones migrants i les qui busquen refugi, ha afirmat avui Amnistia Internacional.

"En un moment en què els nens i nenes moren sota custòdia de les autoritats dels Estats Units, a l'altre costat de la frontera, el govern del president López Obrador està permetent una onada de mesures repressives contra les persones migrants i refugiades que es tradueixen en un tracte negligent cap a les vides humanes. Això suggereix un alarmant paral·lelisme amb la política de l'administració Trump", ha afirmat Erika Guevara-Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

El 16 de maig, l'Institut Nacional de Migració de Mèxic (INM) va anunciar que una nena guatemalenca de 10 anys va morir a l'hospital, on va ser traslladada després d'haver arribat dos dies abans a l'Estació Migratòria d'Iztapalapa, Ciutat de Mèxic en companyia de la seva mare, queixant-se de mal de coll. L'INM l'havia traslladat de l'estat fronterer del nord, Chihuahua, amb autobús, en un viatge de gairebé 20 hores.

Amnistia Internacional ha documentat àmpliament els greus riscos a què s'enfronten les persones migrants i sol·licitants d'asil al llarg de la frontera entre Estats Units i Mèxic a causa de les polítiques dels Estats Units i el consentiment de Mèxic. Per la seva banda, el 29 de gener, el Govern dels Estats Units va engegar la política de "Quedar-se a Mèxic", també coneguda com a "protocol de protecció de migrants", en virtut de la qual les autoritats nord-americanes han expulsat forçosament a Mèxic milers de sol·licitants d'asil mentre esperen la resolució final de les seves sol·licituds d'asil als Estats Units. Aquesta política viola el dret internacional dels refugiats. El govern mexicà no es va negar a cooperar amb aquesta política.

Centenars de persones que encara estan esperant a Mèxic per a les seves audiències sobre les seves sol·licituds d'asil als Estats Units estan atrapades en uns llimbs legals i en situacions potencialment perilloses. Chihuahua és un dels estats on centenars de sol·licitants d'asil es veuen obligats a esperar sota aquesta política.

Alt nombre de migrants i sol·licitants d'asil sense recursos addicionals

A l'abril de 2019, Amnistia Internacional es va reunir amb organismes municipals, estatals i federals mexicans a Tijuana i Ciutat Juárez, que van confirmar que el govern mexicà no havia proporcionat fons significatius ni esforços coordinats per atendre als milers de sol·licitants d'asil que romanen del costat mexicà de la frontera. Les zones frontereres a l'estat de Chihuahua, com Ciutat Juárez, estan experimentant actualment un alt nombre de migrants i sol·licitants d'asil sense recursos addicionals significatius de les autoritats mexicanes per proporcionar-los allotjament i atenció adequats. L'INM té la responsabilitat d'informar si aquesta nena de 10 anys va ser detinguda per agents de migració mexicans en aquesta zona fronterera, així com altres circumstàncies que van envoltar la seva detenció i que finalment van acabar amb la seva mort.

Segons dades del govern mexicà, entre gener i març de 2019, 31.675 estrangers van ser detinguts en estacions migratòries, incloent 8.569 nens menors de 18 anys. Les autoritats mexicanes han deportat 22.614 persones als seus països d'origen, de les quals 5.997 eren menors de 18 anys.

Les lleis mexicanes sobre els drets dels nenes, nenes i adolescents prohibeixen expressament a les autoritats mantenir els menors en centres de detenció de migratòria. No obstant això, l'INM deté anualment milers de menors d'edat a l'any. La majoria provenen de països centreamericans com Hondures, El Salvador i Guatemala, que en els últims anys han experimentat alts nivells de violència que han obligat moltes persones a abandonar els seus països buscant protecció.

Segons les informacions d'Amnistia Internacional, en els últims cinc a deu anys, les morts de nenes i nens detinguts per motius d'immigració a Mèxic són extremadament inusuals.