Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Mèxic: Les autoritats federals han de dirigir les investigacions sobre Atenco

5/10/06 - AI ha instat avui les autoritats federals de Mèxic que s'encarreguin de les investigacions sobre almenys 23 informes d'abusos sexuals comesos per les forces de seguretat a San Salvador Atenco.

amnistia amni, 

Amnistia Internacional ha instat avui les autoritats federals de Mèxic que s'encarreguin de les investigacions sobre almenys 23 informes d'abusos sexuals comesos per les forces de seguretat a San Salvador Atenco, durant les operacions policials que es van desenvolupar en aquesta localitat fa cinc mesos, i que garanteixin justícia per a les víctimes.

 

La crida coincideix amb la publicació avui d'un nou informe de l'organització en el qual es revelen nous indicis que les autoritats de l'estat de Mèxic no només no han investigat seriosament les acusacions de les dones, que afirmen haver estat víctimes d'abusos sexuals comesos per agents de policia mentre estaven sota la seva custòdia, sinó que fins i tot han ocultat els indicis d?aquests abusos.

 

"Les autoritats de l'estat han fet recaure la càrrega de la prova en les víctimes, alhora que tracten de desacreditar les seves acusacions. El conflicte d'interessos i la falta d'imparcialitat, evidents en les investigacions que s'estan realitzant a nivell estatal, són una fórmula per a la impunitat?, ha dit Kerrie Howard, directora adjunta del Programa Regional per a Amèrica d'Amnistia Internacional.

 

"Donada la serietat dels delictes i els constants errors de les autoritats estatals a l'hora d'investigar eficaçment les denúncies d'abús, és hora que se n'encarregui la Fiscal Especial per a l'Atenció de Delictes Relacionats amb Actes de Violència contra les Dones. Aquests delictes són actes de tortura segons el dret internacional, i les autoritats han de garantir que els responsables rendeixin comptes?, ha manifestat Kerrie Howard.

 

Diverses de les víctimes van dir a la delegació d'Amnistia Internacional que les autoritats de l'estat de Mèxic no els van deixar presentar querelles criminals i no els van brindar atenció mèdica ni psicològica adequada, la qual cosa és essencial per assegurar proves fonamentals en casos d'abusos sexuals.

 

Maria Garcia (nom fictici) va dir a Amnistia Internacional que quan va informar al funcionari de la Procuradoría General de Justicia de l'estat de Mèxic que volia presentar una querella per violació, un altre funcionari, que supervisava la presa de declaracions, va dir que la qüestió de la violació no podia quedar registrada i va arrencar el paper de la màquina d'escriure.

 

Margarita Reyes (nom fictici), una altra de les dones que van sofrir abusos sexuals sota custòdia, va afirmar: ?Quan vaig arribar a la presó, el metge forense no va voler certificar que havia estat violada. Em va semblar injust que no em creguessin, que algú pogués creure que m?ho havia inventat?.

 

"Aquest cas és tal vegada l'última oportunitat de l'administració Fox per demostrar el seu compromís d'acabar amb la impunitat de la violència contra les dones i complir amb les seves obligacions de drets humans en l'àmbit nacional?, ha dit Kerrie Howard.

 

 

 

Informació complementària

 

- Les dones figuraven entre les 211 persones detingudes durant una operació policial de dos dies (3 i 4 de maig de 2006) a les ciutats de Texcoco i San Salvador Atenco, a l'estat de Mèxic. L'objectiu de l'operació era posar fi a les protestes d'una organització camperola, el Frente de Pueblos en Defensa de la Tierra.

- Fins avui, 7 dones i 21 homes continuen sota custòdia, acusats de segrest de policies durant la manifestació.

 

Amnistia Internacional insta les autoritats que s'assegurin que les actuacions judicials que se segueixen contra les persones que estan detingudes o sota fiança compleixen amb les normes internacionals sobre judicis justs. L'organització també demana que es porti a terme una investigació completa i imparcial sobre les greus violacions de drets humans comeses durant l'operació de la policia a Atenco.

 

Els membres d'Amnistia Internacional a tota la regió ?inclosos els de Mèxic, l?Argentina, l?Uruguai, el Paraguai, el Perú, el Canadà i Espanya? també instaran els representants del govern de Mèxic als seus països a que prenguin mesures per garantir investigacions eficaces i sense demora.

 

(05/10/2006)