Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Mèxic: l'aprovació precipitada de lleis de seguretat pública posa en risc els drets humans

AP Photo/Marco Ugarte

El Congrés de Mèxic és a punt d'aprovar un paquet de lleis en matèria de seguretat pública amb normes contràries al dret internacional que posarien en risc els drets humans de la població i soscavarien així l'estratègia de seguretat del nou govern, ha assenyalat avui Amnistia Internacional.

"Si el Congrés aprova aquesta legislació, la Guàrdia Nacional es constituirà en un totpoderós cos de seguretat, sense supervisió independent, amb facultats perjudicials com detenir persones migrants i permetre l'ús de la força si consideren que les manifestacions públiques no són legítimes", ha assenyalat Tania Reneaum, directora executiva d'Amnistia Internacional Mèxic.

El Senat mexicà va aprovar dimarts 21 de maig quatre lleis en matèria de seguretat com a part d'un acord legislatiu per implementar la nova Guàrdia Nacional impulsada pel govern federal. Si bé les noves lleis suposen avenços per a la protecció dels drets humans, també compten amb un seguit de reptes i d'errors greus que podrien provocar més abusos en un país assolat per més d'una dècada de crisi de seguretat i de violacions als drets humans.

"Integrants del Senat van assenyalar públicament que les recomanacions d'Amnistia Internacional apareixien en els esborranys, fins llavors secrets, que estaven discutint. No obstant això, les lleis tenen deficiències que l'organització hauria pogut assenyalat si el Senat hagués permès la participació efectiva d'organitzacions de la societat civil", ha afirmat Tania Reneaum.

Amnistia Internacional té preocupació per diverses normes incloses en la legislació que van en contra de normes i estàndards de drets humans. Entre aquestes, l'absència de mecanismes independents de control d'actuació de les policies i de la Guàrdia Nacional, i la manca de salvaguardes per limitar l'ús de la força durant manifestacions. La llei autoritzaria, per exemple, l'ús de la força quan aquestes manifestacions no tinguin un "objectiu licit", requisit que seria valorat per les mateixes forces de seguretat, inclosa la Guàrdia Nacional.

L'esperada creació d'una llei d'ús de la força ha quedat enfosquida per contradiccions en el seu text i errors tècnics que van des de les definicions errònies d'ús de la força i de tipus d'armes fins a requisits insuficients per a autoritzar l'ús de força letal. La llei té un perillós llistat de conductes que autoritzarien l'ús de força letal sense més controls i sense exigir una decisió que tinguii en compte les circumstàncies de cada cas.

Amnistia Internacional nota amb preocupació que, si bé els principis que han de regir de l'ús de la força, que són legalitat, absoluta necessitat, proporcionalitat i rendició de comptes, estan esmentats en la legislació, la seva definició s'allunya dels estàndards internacionals i el seu ús és problemàtic i contradictori, perquè alguns articles de la llei semblen establir un menor grau de protecció dels drets humans.

L'organització saluda la creació d'un registre de detencions que podria ser un pas important per prevenir detencions arbitràries i altres violacions de drets humans com la tortura i les desaparicions forçades. L'organització es mantindrà atenta a la seva implementació i a la creació, ordenada per la mateixa llei, d'un registre de detencions de persones migrants que haurà de respondre a les normes de protecció internacionals sobre aquestes poblacions.

"Lamentem la pressa i l'opacitat amb què el Senat va aprovar aquestes lleis sense fer-ne públics els esborranys, cosa que va impedir que rebés contribucions puntuals de defensors de drets humans, organitzacions de la societat civil, organismes internacionals de drets humans i altres persones expertes. Aquest és un error que la Cambra de Diputats té possibilitat d'esmenar per assegurar la màxima protecció als drets humans i, per això, l'organització està disposada a contribuir amb aportacions tècniques per al procés legislatiu", ha apuntat Tania Reneaum.

Les lleis aprovades pel Senat de la República són la Llei de la Guàrdia Nacional, la Llei Nacional sobre l'Ús de la Força, la Llei Nacional del Registre de Detencions i modificacions a la Llei General del Sistema Nacional de Seguretat Pública. Aquestes lleis hauran de ser discutides per la Cambra de Diputats per ser aprovades definitivament. Amnistia Internacional insta els membres de la Cambra de Diputats a adoptar les modificacions necessàries perquè les lleis respectin el dret internacional dels drets humans.