Saltar al contenido
Actuem pels drets humans a tot el món
Buscar

Mèxic: la caravana hondurenya no és cap amenaça a la seguretat i sí un grup de persones amb drets

El Govern mexicà ha d'escoltar les persones que fugen d'Hondures i informar-los del seu dret a sol·licitar asil, ha manifestat avui Amnistia Internacional, en resposta a la notícia que Mèxic ha desplegat el Comissionat de la Policia Federal a la frontera sud per esperar l'arribada d'una caravana de més de 1.600 persones d'Hondures, entre les quals desenes de famílies i menors d'edat.

«Les autoritats mexicanes no haurien d'adoptar el mateix enfocament que Trump tractant la gent com una amenaça a la seguretat. Aquestes famílies mereixen dignitat i respecte per garantir que ningú sigui retornat il·legalment a situacions en les quals podria córrer el risc de patir danys greus a causa a la violència», ha manifestat Erika Guevara-Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

Amnistia Internacional va publicar recentment un informe que demostra que el govern mexicà està incomplint amb les seves obligacions de respectar els drets de les persones que necessiten protecció internacional. L'informe va revelar que, d'un grup de persones enquestades per Amnistia Internacional detingudes per les autoritats migratòries mexicanes, el 75% no van ser informades del seu dret a sol·licitar asil a Mèxic.

«Les autoritats mexicanes han de respectar el dret internacional i identificar les necessitats de cada un dels membres de la caravana, evitant costi el que costi la detenció de migrants i prohibint la detenció de menors d'edat».

Migrar sense papers no és cap delicte, i moltes d'aquestes persones podrien estar fugint de la violència al seu país d'origen amb la intenció de buscar asil a Mèxic. Prohibir l'entrada d'aquestes persones a Mèxic i retornar-les a Hondures seria una violació del dret internacional.