Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Mèxic: El registre de vacunació exclou importants sectors de la població i posa en risc la salut pública

REUTERS/Jose Luis Gonzalez

Actualment, es requereix una Clau Única de Registre de Població (CURP) per donar-se d'alta al portal que el govern mexicà va habilitar el 2 de febrer per a la vacunació de les persones més grans de 60 anys, fet que exclou una gran part de la població que no compta amb aquest document, i per tant posa en risc la salut pública. Així ho ha advertit avui l'Aliança Mobilitat Inclusiva en la Pandèmia, una coalició de més de 30 organitzacions i albergs a Mèxic i Centreamèrica, liderada per l'Institut per a les Dones en la Migració, AC (IMUMI), el Grup de Monitoreig Independent del Salvador (GMIES) i Amnistia Internacional.

"La vacuna de la COVID-19 no hauria de ser supeditada a un document d'identitat que l'Estat mexicà no té i que s'ha substituït de manera discrecional amb la credencial de l'Institut Nacional Electoral (INE), passaport i, en aquest cas, la CURP. Fer-ho és deixar als llimbs a la població migrant, mexicana deportada, binacional que no ha pogut acreditar la seva nacionalitat mexicana per falta d'una postil·la, indígena migrant interna, i a aquella que per condicions d'exclusió o retard de les institucions municipals no ha pogut accedir a un acta de naixement o a la correcció de la seva acta de naixement", ha afirmat Gretchen Kuhner, directora de l'IMUMI, en representació de l'Aliança.

Les organitzacions denuncien que el govern mexicà no ha publicat cap pla que permeti a les persones que no tenen una CURP accedir a les vacunes. De la mateixa manera, al llarg de la pandèmia reporten que el govern de Mèxic a través de l'Institut Nacional de Migració i davant l'absència de vigilància sanitària ha fallat a garantir a poblacions en mobilitat l'accés efectiu a la salut i a mesures de detenció del contagi.

En països centreamericans com Guatemala, El Salvador i Costa Rica s'han observat situacions similars per excloure a les persones migrants, deportades i altres sectors de la població en els plans de vacunació en requerir documents amb els quals no expliquen totes les persones que aquí es troben.

"L'accés a la vacuna per a totes les persones, incloses les que es troben en mobilitat als diferents països de la regió centreamericana, independentment de la seva condició migratòria, és clau. Ha de ser proveïda sense discriminació. No és una prerrogativa, es tracta de garantir el principi d'igualtat de condicions", ha dit Vinicio Sandoval, director executiu del Grup de Monitoreig Independent d'El Salvador.

"Fem una crida enèrgica als governs de Mèxic i Centreamèrica, en particular a les autoritats de salut, perquè coordinin la gestió de les rutes d'accés a la vacunació posant totes les persones en el centre, sense distinció i amb enfocaments diferenciats de gènere, necessitats de protecció internacional i de mobilitat per no deixar ningú enrere. Aquestes autoritats han de generar polítiques de salut i plans de vacunació que en la pràctica siguin incloents per evitar posar en risc la salut pública nacional i regional. La salut és un dret humà que no se li pot negar a ningú per cap raó, incloent la seva nacionalitat o estatus migratori", va dir Erika Guevara-Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.