Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Mèxic: després de quatre anys d'investigacions fallides, l'Estat ha de garantir veritat i justícia per als 43 d'Ayotzinapa

Després de quatre anys de dedicar-se a encobrir la veritat sobre la desaparició forçada dels 43 estudiants d'Ayotzinapa, el govern del president Enrique Peña Nieto té una última oportunitat per actuar adequadament deixant d'obstaculitzar la creació d'una comissió especial d'investigació.

“El món observa Mèxic, esperant que el govern per fi garanteixi els drets de les víctimes i permeti la creació d'una comissió d'investigació que permeti descobrir la veritat dels fets, i aconseguir justícia pels 43 estudiants de Ayotzinapa i les seves famílies”, ha afirmat Erika Guevara-Rosas, directora per a les Amèriques a Amnistia Internacional.

El 26 de setembre del 2014, 43 estudiants de l'escola normal rural d'Ayotzinapa van ser subjectes de desaparició forçada a Iguala, a l'estat meridional de Guerrero. Malgrat la forta pressió internacional, nacional i de les famílies dels estudiants desapareguts, encara se'n desconeix el parador i els fets que van portar a aquestes greus violacions als drets humans.

Aquest és un dels milers de casos de persones desaparegudes al país. En aquests últims quatre anys, el registre oficial de persones desaparegudes a Mèxic ha passat de 22.000 a 37.000.

A pocs dies dels fets, el 16 d'octubre de 2014, el president Peña Nieto va declarar públicament que la resolució del cas era una prioritat per a l'Estat mexicà. No obstant això, a partir de llavors el govern ha optat per acceptar públicament que la veritat s'ha fonamentat en una teoria dels fets que experts internacionals i organitzacions locals han repetit fins al cansament que és falsa.

Al juny, un tribunal federal va ordenar la creació d'una comissió especial d'investigació d'aquest cas. Però el govern ha efectuat esforços coordinats per presentar prop de 200 recursos legals que persegueixen, costi el que costi, evitar que es concreti la creació de la comissió.

Manca de compromís del govern Peña Nieto

“El govern de Peña Nieto novament ha triat donar l'esquena al que ara sembla ser l'únic camí per aclarir la veritat. Amb aquesta decisió, el govern reforça la seva manca de compromís per resoldre aquest cas”, ha explicat Tania Reneaum, directora executiva d'Amnistia Internacional Mèxic.

Les famílies dels estudiants han vist amb desil·lusió que, cada cop que sembla que es fa un pas endavant per trobar la veritat, el govern mexicà demostra que el seu únic objectiu és enterrar-la i, amb ella, també el cas dels estudiants.

“Després de quatre anys de tractar d'encobrir els fets, és poc probable que l'actual administració emprengui les passes necessàries per a resoldre el cas. El govern entrant té el gran repte de prendre totes les mesures necessàries per canviar el rumb i assegurar els drets a la veritat, la justícia i la reparació de les víctimes,” ha conclòs Tania Reneaum.