Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Mèxic: a gairebé un any del nou govern, les famílies d'Ayotzinapa segueixen esperant justícia

© Itzel Plascencia López / Amnesty International Mexico

Les mesures del govern del president López Obrador per trobar la veritat i fer justícia en el cas dels 43 estudiants d'Ayotzinapa desapareguts forçosament des de fa cinc anys han de traduir-se en resultats positius i replicar-se en els altres milers de casos de desaparició al país, segons Amnistia Internacional.

"Durant els primers quatre anys de lluita, Amnistia Internacional va denunciar contínuament l'encobriment de les autoritats en el cas d'Ayotzinapa. Avui hem vist esforços inicials del nou govern per resoldre el cas i els saludem, encara que falta molt per fer", ha afirmat Erika Guevara Rosas, directora pe a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

"No hi haurà justícia fins que s'investiguin els qui van obstruir la recerca de la veritat, perquè també són responsables que, a dia d'avui, no s'hagi pogut esclarir el parador dels estudiants. Amnistia Internacional està compromesa, juntament amb les famílies i altres organitzacions, a seguir el monitoreoig d'aquest cas emblemàtic i espera que els compromisos anunciats pel nou govern es compleixin fins a arribar a la veritat i fer justícia",

En els seus primers 10 mesos, el govern va crear una comissió especial per donar seguiment al cas, així com una unitat especial a la Fiscalia General de la República. A més, el Sotssecretari de Drets Humans va anunciar que Mèxic acceptarà la competència del Comitè contra la Desaparició Forçada per examinar casos de desaparició a Mèxic.

En una recent reunió amb els familiars, el president López Obrador i el seu govern es van comprometre a demanar a totes les institucions al fet que donin suport als treballs de recerca i a tenir reunions periòdiques amb les famílies i la Fiscalia. No obstant això, no tota l'experiència sota el nou govern ha estat positiva. La investigació no ha estat transparent i les noves instàncies creades per al cas no han donat encara resultats positius.

En setmanes passades, diferents jutges han determinat que molta de l'evidència presentada per l'antiga Procuraduría General de la República -ara Fiscalia General- era il·legal i, en conseqüència, han ordenat l'alliberament de diverses persones detingudes provisionalment. Les autoritats han d'enfrontar aquesta situació assegurant que només s'utilitzin proves legals en els casos i que es respecti la independència de jutges i jutgesses.

Un deute amb la veritat, la justícia i la reparació a víctimes i famílies

"A cinc anys de la desaparició forçada dels 43 joves estudiants d'Ayotzinapa, les autoritats mexicanes segueixen tenint un gran deute amb la veritat, justícia i reparació del dany a la qual tenen dret les víctimes, les seves famílies i la societat", ha declarat Tania Reneaum Panszi, directora executiva d'Amnistia Internacional Mèxic.

"Els vicis en el procés d'investigació del cas Ayotzinapa són el llast que ha dificultat l'esclariment dels fets. Constitueixen a més una gran lliçó que no s'ha de repetir en aquest cas emblemàtic. La veritat només es pot basar en una investigació imparcial i que sigui verificable i seriosa".

A més, Amnistia Internacional veu amb preocupació que la sort de les persones desaparegudes al país no s'ha resolt. Les autoritats han reportat que més de 40 mil persones estan desaparegudes actualment a Mèxic. "El govern ha de posar tots els recursos necessaris per resoldre no només el cas dels 43 estudiants, sinó tots els casos de les més de 40 mil persones desaparegudes al país", va concloure Erika Guevara Roses.