Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

"Més gran, inclusiu i valent": Kumi Naidoo exposa la seva visió del moviment de drets humans

Kumi Naidoo
El nou secretari general d'Amnistia Internacional, Kumi Naidoo. Foto: © Fran Monks
El primer secretari general sud-africà d'Amnistia Internacional, Kumi Naidoo, va exposar la seva visió de l'adreça de la principal organització de drets humans del món durant la visita a Johannesburg amb la qual va iniciar el seu mandat.

"El moviment de drets humans ha de ser més gran, més valent i més inclusiu si vol abordar els desafiaments als quals ens enfrontem en el present", va manifestar l'activista Kumi Naidoo en l'inici oficial del seu mandat com a secretari general d'Amnistia Internacional.

"El nostre món s'enfronta a problemes complexos que només podrem resoldre si superem l'antiga concepció que els drets humans tenen a veure amb algunes formes concretes d'injustícia que pateix la gent. Les constants d'opressió que estem vivint estan interconnectades", va afirmar Kumi Naidoo.

"No podem parlar de la crisi del canvi climàtic sense reconèixer que és també una qüestió de desigualtat i raça; no podem abordar la discriminació sexual sense reconèixer que està vinculada a l'exclusió econòmica de les dones, i no podem passar per alt el fet que els drets civils i polítics tendeixen a reprimir-se precisament quan la gent intenta exigir una justícia econòmica bàsica".

Amnistia Internacional ha advertit reiteradament que estem travessant un dels moments més divisius de la història moderna, en el qual destacats líders ofereixen una visió de malson d'una societat encegada per l'odi i la por. Només aconseguirem superar les adversitats si ens unim al voltant dels valors que compartim, com els drets humans", va manifestar Kumi.

"En el meu primer missatge com a secretari general, vull deixar clar que Amnistia Internacional té els braços més oberts que mai per construir una comunitat realment global que s'estengui a tots els racons del món, especialment el Sud global".

"Vull que construïm un moviment de drets humans més inclusiu. El 2018 hem de redefinir què significa ser defensor/a de els drets humans. L'activisme es pot practicar en tots els àmbits de la vida: els sindicats, les escoles, els grups religiosos, el govern o el sector empresarial", va afirmar Kumi Naidoo.


No accepteu que us diguin que la nostra veu no té importància. No espereu a demà per exercir el lideratge perquè, si espereu, no hi haurà demà
Kumi Naidoo, nou Secretari General d'Amnistia Internacional


"Vull fer saber, especialment a les persones joves, que estem oberts a elles i que necessitem que ens desafiïn a fer un millor treball amb la joventut. Tinc la ferma convicció que els i les joves no són els líders i lideresses del futur, sinó els líders que necessitem aquí i ara. Les Ahed Tamimis, les Elin Erssons, les Sibongile Ndashes i cadascuna de les persones que no han temut a la desobediència civil ni a ser titllades d'ingènues o s'idealistes constitueixen el model d'activista valent que ara necessitem".

"Amnistia Internacional es va construir sobre la premissa que les persones, amb independència d'on estiguin i de qui siguin, es prenen com una cosa personal la injustícia que sofreixen altres persones. Ha quedat amplament demostrat que el canvi és possible quan les persones s'uneixen per lluitar en favor d'altres persones a qui no coneixen i que estan a l'altre banda del món".

"Ara més que mai necessitem que la gent s'uneixi i alci la veu contra els opressors. Convido a unir-se al moviment a totes les persones a qui importen el present i el futur, a qui importen els seus fills i els seus néts i a qui es pren la injustícia com alguna cosa personal. Amnistia Internacional necessita la teva veu, la teva participació i la teva presència en el nostre moviment per fer que els drets humans siguin una realitat".

"En homenatge a l'exsecretari general d'Amnistia Internacional, Kumi va dir: !Vull agrair a Salil Shetty la seva contribució a Amnistia Internacional durant els últims vuit anys i el seu treball dedicat a enfortir la nostra presència a tot el món. Espero continuar ampliant i expandint el seu llegat per garantir que en el futur siguem un moviment global unit".

Saltar-se les regles, fer canvis

Kumi Naidoo és de Sud-àfrica i ha dedicat la seva vida a fer campanya per la justícia social. Kumi va néixer en Durban el 1965 i va viure la seva primera experiència com a activista a l'edat de 15 anys, quan va organitzar i va participar en una protesta contra l'apartheid que li va valer l'expulsió de l'institut.

A partir d'aquest moment es va involucrar profundament en l'activisme de la seva comunitat local i en l'organització de mobilitzacions multitudinàries contra el règim de l'apartheid. El 1986, a l'edat de 21 anys, Kumi va ser acusat d'infringir la normativa de l'estat d'excepció. Es va veure obligat a viure en la clandestinitat, abans de decidir exiliar-se en el Regne Unit, on va romandre fins que Nelson Mandela va ser posat en llibertat i es va aixecar la prohibició dels moviments d'alliberament.

El 1990, quan el règim de l'apartheid començava a enfonsar-se, Kumi va tornar a Sud-àfrica per treballar al Congrés Nacional Africà. Allí es va comprometre amb una causa que significava molt per a ell: l'educació, especialment les campanyes d'alfabetització de persones adultes i d'educació de votants per apoderar a comunitats històrica i sistemàticament marginades.

Kumi ha exercit nombroses funcions de lideratge, però va ser el seu mandat com a director executiu de Greenpeace Internacional el que va cimentar la seva reputació d'activista audaç que promovia la desobediència civil, sobretot després de la seva detenció per escalar una plataforma petrolífera groenlandesa amb l'objectiu de lliurar en mà una petició en protesta contra la perforació en l'Àrtic en 2011. Un any més tard va ocupar una plataforma petrolífera russa en el mar de Barentz, en l'Àrtic rus.

El càrrec més recent que Kumi ha ocupat ha estat el de cofundador i president provisional de l'organització panafricana Africans Rising for Justice, Peace and Dignity (Africans i Africanes en peus per la Justícia, la Pau i la Dignitat). L'objectiu d'aquest grup que ha forjat aliances entre sindicats, grups religiosos i la societat civil és canviar el fet que mentre que l'Àfrica, com a continent, s'ha beneficiat del creixement econòmic, els africans i les africanes no han participat d'aquesta riquesa i poder emergents.

El que va inspirar a Kumi per presentar la seva candidatura a la posició de director mundial d'Amnistia va ser veure una carta que Nelson Mandela havia escrit a Amnistia Internacional en 1962, agraint a l'organització l'enviament d'un observador al seu judici.

La vigília d'assumir el seu nou càrrec a Amnistia Internacional, Kumi va tornar, per primera vegada des de la seva expulsió el 1980, al lloc on va començar la seva història: l'Institut d'Ensenyament Secundari de Chatsworth, a Durban.

En una xerrada amb l'alumnat, Kumi els va dir: "No accepteu que us diguin que la vostra veu no importa; no espereu a l'endemà per exercir el lideratge, perquè, si espereu, no hi haurà endemàí. I recordeu que el servei a la humanitat us portarà la felicitat més gran".

Informació general

El secretari general és el líder i principal portaveu d'Amnistia Internacional i s'encarrega de la gestió del Secretariat Internacional. Amnistia Internacional és el principal moviment de drets humans del món i la seva presència global inclou oficines a més de 70 països, 2.600 treballadors i treballadores, i set milions de membres, persones voluntàries i simpatitzants a tot el món.

El secretari general és nomenat per la Junta Directiva Internacional d'Amnistia Internacional per a un mandat inicial de quatre anys. El nomenament s'ha produït després d'una àmplia recerca global.

Kumi Naidoo ha exercit nombroses funcions de lideratge: ha estat director executiu de Greenpeace Internacional, president de la Campanya Global per a l'Acció Climàtica (GCCA), president fundador de la Crida Mundial a l'Acció contra la Pobresa i secretari general i conseller delegat de CIVICUS, l'Aliança Mundial per la Participació Ciutadana.

Kumi succeeix Salil Shetty, que des de 2010 ha estat secretari general durant dos mandats.