Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Més de 150 defensors/es dels drets humans reunits per liderar el canvi i lluitar contra la repressió, el racisme i la discriminació

En commemoració del 20è aniversari de la Declaració de l'ONU sobre els Defensors/es dels Drets Humans i el 70è aniversari de la Declaració Universal de Drets Humans, més de 150 defensors i defensores de tot el món es reuneixen a París per planificar l'avenç dels drets humans i la lluita pel canvi contra la repressió, el racisme i la discriminació per als pròxims 20 anys.

La Cimera Mundial de Defensors/es de Drets Humans 2018 arriba quan gairebé cada dia es té notícia de la mort violenta d'un defensor o defensora dels drets humans, en un moment en què la criminalització i la difamació s'han convertit en riscos habituals i en què els governs incompleixen el compromís que van firmar el 1998 de respectar i protegir els defensors i defensores dels drets humans.

A tot el món, persones corrents amb una passió extraordinària alcen la veu per exigir justícia i igualtat en la seva vida quotidiana. Aquests defensors i defensores dels drets humans són docents, persones que treballen en fàbriques, periodistes o professionals de l'advocacia; són mares i pares, germanes i germans. Els mou el ferm convenciment que les persones, amb independència d'on visquin, han de poder gaudir i exercir els seus drets. Suposen un desafiament per als càrrecs públics autoritaris i corruptes i per als qui posen el benefici per sobre de la protecció dels recursos naturals i els drets comunals a la terra.

«Governs, empreses i altres figures poderoses assetgen, espien, empresonen, torturen i fins i tot maten defensors i defensores dels drets humans pel simple fet de defensar drets fonamentals de les seves comunitats», ha declarat Andrew Anderson, director executiu de Front Line Defenders, en nom de les organitzacions convocants de la Cimera Mundial de Defensors/es de Drets humans.

«La seguretat dels defensors i defensores afectats per la desigualtat, l'exclusió i diverses formes creuades de discriminació perilla encara més a conseqüència de la feina que fan», ha declarat Cindy Clark, activista feminista i directora executiva d'AWID, també en nom del grup convocant.

La Cimera Mundial de Defensors/es de Drets Humans 2018 (29-31 d'octubre) aplegarà un grup divers de més de 150 defensors i defensores dels drets humans que lluiten a primera línia per la justícia, la llibertat i la igualtat. A la cimera, els defensors i defensores dels drets humans han d'elaborar estratègies per superar els obstacles i els desafiaments a què s'enfronten en la seva lluita contra la repressió, el racisme, la discriminació, els homicidis i les desaparicions forçades. Elaboraran un Pla d'Acció perquè les parts interessades clau -inclosos els governs, empreses, institucions financeres internacionals i donants, entre d'altres- garanteixin el respecte i la seguretat dels defensors i defensores dels drets humans.

Entre aquestes persones es troba el periodista guardonat amb el premi Pulitzer Matthew Caruana Galizia, que està exigint justícia després de l'assassinat de la seva mare, Daphne Caruana Galizia, a Malta fa un any; Anielle Franco, que està fent campanya amb valentia en nom de la seva germana, Marielle Franco, activista brasilera i regidora electa que va ser abatuda a trets al seu cotxe fa sis mesos, i Hina Jilani, advocada de drets humans i fundadora de la Comissió de Drets humans del Pakistan, que està treballant per garantir un sistema de justícia sense corrupcióen el seu país.

Fa 20 anys es va celebrar al Palais de Chaillot (París) la primera Cimera de Defensors de Drets Humans de la història. Aquell any, els governs van adoptar el que es coneix com a Declaració sobre els Defensors dels Drets Humans (1998) per reconèixer el paper clau que tenen els defensors i defensores dels drets humans en la societat. Els Estats es van comprometre a reconèixer i protegir totes les persones que defensen els drets humans, amb independència de qui siguin i d'on estiguin. No obstant això, 20 anys després, tot i que s'han fet avenços en alguns àmbits, molts governs continuen incomplint els seus compromisos. El 2017 han estat assassinats almenys 312 defensors i defensores dels drets humans, el doble que el 2015, majoritàriament amb impunitat per als perpetradors.

Michel Forst, relator especial sobre la situació dels defensors dels drets humans, ha assenyalat: "La Cimera és una oportunitat clau perquè defensors i defensores dels drets humans de tot el món, cada vegada més denigrats i atacats, es reuneixin i debatin sobre les properes passes i en els seus propis termes".

Informació complementària

Sobre la Cimera Mundial de Defensors / es de Drets Humans 2018

La Cimera Mundial de Defensors/es de Drets Humans 2018 reunirà un grup divers de 150 defensors i defensores dels drets humans de tot el món al llarg de tres dies de reunions, taules rodones, activitats d'establiment de contactes i tallers.

Aquests homes i dones activistes, abanderats de les lluites pels canvis socials, polítics i mediambientals en els seus països, tindran l'oportunitat d'establir contacte i treballar amb organitzacions de drets humans regionals i internacionals, líders governamentals mundials, les Nacions Unides, donants i el sector privat.

La primera Cimera de Defensors dels Drets Humans es va celebrar fa 20 anys, l'any 1998, al Palais de Chaillot (París), el mateix lloc en què aquest any tindrà lloc la cerimònia de clausura.

Sobre les organitzacions participants:


Amnistia Internacional
Moviment global, independent i democràtic de més de set milions de persones que es prenen la justícia com una cosa personal. Treballem per un món en el qual totes les persones puguin gaudir dels seus drets humans. Ens financem gràcies a la nostra membres i a gent com tu. Som independents de qualsevol ideologia política, interès econòmic i religió.

Associació per als Drets de la Dona i el Desenvolupament (AWID)
Organització feminista mundial amb més de 5.000 membres particulars i institucionals de 164 països. Oferim suport als moviments feministes, pels drets de les dones i per la justícia de gènere perquè prosperin i siguin una força motora a l'hora de desafiar els sistemes d'opressió i conrear realitats feministes.

Federació Internacional dels Drets Humans (FIDH)
ONG internacional de drets humans que federa 184 organitzacions de 112 països. Des del 1922, la FIDH defensa tots els drets civils, polítics, econòmics, socials i culturals establerts en la Declaració Universal de Drets Humans.

Front Line Defenders
Treballa a favor de la protecció, la seguretat i el benestar dels defensors i defensores dels drets humans que corren perill a tot el món, proporcionant subvencions, formació i enfortiment de les capacitats en matèria de protecció física i digital, treball d'incidència i campanya / visibilitat dels defensors i defensores dels drets humans en perill.

International Service for Human Rights

ONG independent dedicada a promoure i protegir els drets humans. Amb aquesta finalitat, donem suport a defensors/es dels drets humans, enfortim els sistemes de drets humans i liderem i participem en coalicions pel canvi en drets humans.

Organització Mundial contra la Tortura (OMCT)
És la coalició més gran d'ONG del món. Lluita contra la detenció arbitrària, la tortura, les execucions sumàries i extrajudicials, la desaparició forçada i altres formes de violència, i proporciona als defensors i defensores dels drets humans un sistema integral de suport i protecció.

ProtectDefenders.EU
Mecanisme de la Unió Europea per als defensors i defensores de drets humans, establert per protegir els defensors/es en situació de perill i que s'enfronten a les situacions més difícils en el món. Està dirigit per un consorci de 12 ONG que treballen en el camp dels drets humans.

Reporters sense Fronteres per la Llibertat d'Informació
ONG internacional sense ànim de lucre amb seu a París (França) que realitza treball d'incidència política sobre qüestions relacionades amb la llibertat d'informació i la llibertat de premsa.