Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Més de 15 organitzacions reclamen justícia real per a Berta Càceres a l'ambaixada d'Hondures

  • Es concentren aquest divendres en l'ambaixada d'Hondures per exigir que totes les persones responsables de l'assassinat de la líder indígena siguin portades davant la justícia.
  • Hi haurà portaveus disponibles per analitzar el procés judicial contra els autors materials de l'assassinat atès que una de les organitzacions va estar d'observadora durant el judici.
  • Les organitzacions demanen també a la UE i els Estats membre que recolzin l'establiment d'un tractat vinculant de Nacions Unides sobre empreses transnacionals per posar fi a la impunitat corporativa.
Aquest dissabte 2 de març es compleixen tres anys des de l'assassinat de la valenta defensora del medi ambient i dels drets dels pobles indígenes, Berta Càceres, i de l'intent d'assassinat del defensor mexicà, i únic testimoni, Gustavo Castro, que estava amb ella.

A finals de 2018, set homes van ser condemnats com a autors materials del crim en un judici plagat d'irregularitats en el qual per exemple, la defensa de Berta i Gustavo Castro no van tenir accés a l'expedient complet ni a totes les proves del judici. D'altra banda queda pendent que durant 2019 s'iniciï el judici contra David Castillo, Gerent General de DESA, que va ser arrestat el 2 de març de 2018, el mateix dia en el qual l'any passatva tenir lloc un altre acte demanant justícia per la defensora.

Les organitzacions Amics de la Terra, Amnistia Internacional, l'Associació d'Investigació i Especialització sobre Temes Llatinoamericans (AIETI), Associació Pro Drets Humans d'Espanya, la campanya Drets per a les persones, obligacions per a les multinacionals, la Coordinadora d'ONG per al Desenvolupament, Comissions Obreres, Ecologistes en Acció, Entrepueblos, Fundació Calala, la Fundació General de l'Advocacia, Iniciatives de Cooperació Internacional per al Desenvolupament, Inspiraction, Greenpeace, Mundubat, Paz con Dignidad, Xarxa d'Hondurenyes Migrades, entre altres, han organitzat un acte per a aquest divendres en l'ambaixada d'Hondures, en el qual es col·locaran unes siluetes en el sòl per simbolitzar els i les activistes assassinades al país.

L'acte, que s'emmarca dins de la crida global que fa el COPINH (Consell Cívic d'Organitzacions Populars i Indígenes d'Hondures), que co-va fundar i liderava Berta, pretén cridar l'atenció de les autoritats espanyoles i hondurenyes sobre el fet que tres anys després d'aquest terrible esdeveniment se segueix sense saber qui va planificar l'assassinat de la líder indígena Lenca. Les organitzacions reclamen que s'investigui en profunditat i s'enjudiciï a tots els responsables de l'assassinat de Berta Càceres, tant als perpetradors com als patrocinadors, enviant un missatge ferm per prevenir més assassinats de defensors dels drets humans.

A més, les organitzacions demanen a l'Estat espanyol que doni suport a l'establiment d'un tractat vinculant de les Nacions Unides sobre empreses transnacionals i altres empreses pel que fa als drets humans per posar fi a la impunitat corporativa i que les persones afectades per les activitats de les empreses transnacionals tinguin garantit l'accés a la justícia.

Més informació
Berta Càceres, coneguda líder indígena i defensora del medi ambient, que va rebre el 2015 el Premi Goldman (màxim reconeixement per medioambientalistes, el conegut com a Nobel Verd); i el COPINH, van fer campanya en contra de la construcció d'una presa anomenada Agua Zarca, per l'impacte que aquesta tindria sobre el territori del poble Lenca. Des del seu assassinat, Amnistia Internacional ha documentat un patró d'amenaces i estigmatització creixent d'aquelles persones que busquen justícia si escau o denuncien accions d'empreses poderoses contra comunitats indígenes o camperoles locals.