Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Mauritània: un bloguer segueix reclòs un any després de la decisió judicial que va anul·lar-li la condemna a mort


    • Tot i que les autoritats haurien d'haver-lo excarcerat el novembre de 2017, Mohamed Mkhaïtir continua reclòs en un lloc no revelat.
    • La seva salut física i mental s'està deteriorant com a conseqüència de la reclusió prolongada.
    • Trenta-dues organitzacions de drets humans fan campanya a favor de l'alliberament i protecció.

«Les autoritats de Mauritània han de posar en llibertat sense retard i de manera segura a un bloguer que segueix reclòs tot i que un tribunal d'apel·lació va decidir fa un any commutar-li la condemna a mort», han declarat avui Amnistia Internacional, Human Rights Watch, Freedom Now, el Forum des organisations nationales des droits de l'Homme en Mauritanie i altres 28 grups de drets humans.

Mohamed Cheikh Ould Mkhaïtir, de 35 anys, continua sota custòdia en un lloc no revelat, amb accés limitat a la seva família i cap accés a l'equip de defensa jurídic, després que les autoritats no hagin aplicat la decisió d'un tribunal d'apel·lació que n'ordenava la llibertat, dictada el 9 de novembre de 2017.

«Mantenir reclòs Mohamed Mkhaïtir mostra un menyspreu cap a l'Estat de dret per part de les autoritats mauritanes. Mohamed és un pres de consciència la vida del qual està en mans de les autoritats només per haver exercit pacíficament el seu dret a la llibertat d'expressió», ha afirmat Kine Fatim Diop, responsable de campanyes d'Amnistia Internacional sobre l'Àfrica Occidental.

«Escriure un blog no és cap delicte i, d'acord amb la decisió del tribunal maurità, ha de ser posat en llibertat immediata i incondicional, i les autoritats han d'explorar tots els mitjans disponibles per garantir-li la seguretat».

Mkhaïtir va ser detingut inicialment el 2 de gener de 2014, després de publicar un text a Internet el desembre de 2013 en el qual parlava de l'esclavitud i la discriminació, fins i tot les que afectaven la classe marginada dels ferrers, a la qual pertany.

Després de la publicació del text, van esclatar a tot el país protestes multitudinàries —davant una de les quals va parlar favorablement el president maurità— en què es va demanar l'execució de Mkhaïtir per «blasfèmia».

Acusat d'apostasia


Mkhaïtir «es va penedir» en diverses ocasions durant el seu interrogatori per la policia i en una declaració escrita amb ata de l'11 de gener de 2014. El seu judici va començar el 23 de desembre de 2015 i, després de ser acusat d'apostasia i d'insultar al profeta Mahoma, el van condemnar a mort l'endemà.

El 9 de novembre de 2017, un tribunal d'apel·lació va reduir la condemna inicial a dos anys de presó, que ja ha complert, i al pagament d'una multa. El març de 2018, el ministre de Justícia maurità, Mokhtar Malal Dia, va afirmar en una entrevista que «el bloguer Mkhaïtir segueix reclòs en algun lloc de Mauritània».

Al maig, les autoritats mauritanes van informar el Comitè de l'ONU per a l'Eliminació de la Discriminació Racial que Mkhaïtir es trobava sotmès a «detenció administrativa per la seva pròpia seguretat».

Durant gairebé un any, l'equip jurídic que el defensa ha sol·licitat autorització per a visitar-lo en reiterades ocasions, però encara no té cap resposta del ministre de Justícia. Es creu que actualment Mkhaïtir està malalt i necessita atenció mèdica urgent.

«En lloc d'acatar l'ordre del tribunal, les autoritats es neguen a reconèixer el parador de Mkhaïtir i li impedeixen contactar amb el món exterior», ha afirmat Fatimata Mbaye, defensora dels drets humans i advocada de Mkhaïtir a Mauritània.

Això constitueix reclusió en règim d'incomunicació, una violació greu dels drets humans. Les autoritats han de posar fi a aquesta reclusió arbitrària, excarcerar Mkhaïtir i garantir la seva seguretat».

L'ONU ha criticat en diverses ocasions la detenció de Mohamed Mkhaïtir i la condemna a mort que li va ser imposada.
El juny de 2017, el Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de l'ONU va concloure que el judici de Mkhaïtir havia estat injust i la seva detenció, arbitrària, i que Mauritània violava el dret internacional.

El maig de 2018, sis personalitats expertes en drets humans de l'ONU van expressar gran preocupació pel fet que Mkhaïtir continués privat de llibertat.

«Aquest cas és representatiu de la repressió de la llibertat d'expressió i d'informació per part del govern de Mauritània, sobretot dels qui defensen els drets humans i fan campanya contra la discriminació, i dels i les periodistes que informen sobre l'ús il·legal de mà d'obra esclava», va declarar Kate Barth, directora jurídica de Freedom Now.

«Mauritània ha de posar en llibertat immediata i incondicional Mohamed Mkhaïtir i deixar d'empresonar persones que expressen pacíficament les seves opinions».

Informació complementària


L'Assemblea Nacional mauritana va aprovar, l'abril de 2018, una llei que substitueix l'article 306 del Codi Penal i preveu la imposició obligatòria de la pena de mort a qualsevolpersona declarada culpable d'«expressió blasfema» i d'actes considerats «sacrílegs».

La nova llei elimina la possibilitat, prevista en l'article 306, de substituir per presó la pena de mort en el cas de determinats delictes d'apostasia si l'autor es penedeix amb promptitud. La llei també amplia l'àmbit d'aplicació de la pena de mort per a incloure els «actes de renegar». La promulgació de la llei, pocs mesos després que el tribunal d'apel·lació ordenés l'excarceració de Mkhaïtir, sembla guardar relació amb el cas d'aquest.

Mauritània ha ratificat nombrosos tractats internacionals de drets humans que protegeixen el dret a la vida, com el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, la Convenció contra la Tortura i la Carta Africana de Drets Humans i dels Pobles.

La pena de mort és la forma més extrema de càstig cruel, inhumà i degradant.

El Comitè de Drets Humans de l'ONU farà un examen del compliment del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics per part de Mauritània el 2019.