Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Marroc: Periodista assetjat per les autoritats ha de ser jutjat de nou amb les degudes garanties

Omar Radi © Fanny Hedenmo

En resposta a la condemna a sis anys de presó dictada contra el periodista i crític del govern Omar Radi en un judici entelat per violacions flagrants del degut procés en relació amb càrrecs d'espionatge i violació, Amna Guellali, directora adjunta d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i Nord d'Àfrica, ha afirmat:

"Abans de la seva detenció, Omar Radi va patir l'assetjament de les autoritats pel seu valent treball periodístic en el qual criticava les violacions de drets humans i denunciava la corrupció. El seu judici ha estat entelat per deficiències des del principi. Se li ha privat del dret a preparar una defensa adequada, se'ls ha negat a ell i al seu equip jurídic l'accés a algunes de les proves presentades en contra seva, i s'han denegat totes les peticions de citar testimonis de la defensa en les causes incoades contra ell. També porta gairebé un any reclòs en règim d'aïllament".

Condemnar algú a sis anys de presó després d'uns procediments tan viciats no és justícia. Les autoritats del Marroc han de concedir amb urgència a Omar Radi un nou judici just conforme a les normes internacionals.

Informació complementària

Omar Radi és un dels fundadors de Le Desk, lloc web de notícies independent que publica continguts crítics amb les autoritats. El seu periodisme se centra en la política i en la investigació de corrupció de les autoritats.

El 29 de juliol de 2020, les autoritats van detenir Radi i el van acusar de "danyar la seguretat interna i externa del Marroc", basant-se para això en què havia rebut fons de fonts "vinculades a agències d'intel·ligència estrangeres". Amnistia Internacional considera que aquests càrrecs són falsos ja que estan relacionats amb subvencions per a la investigació en el context d'una beca de periodisme i de serveis de consultoria autònoms, activitats protegides pel dret a la llibertat d'expressió.

També es van presentar contra Omar Radi càrrecs de "violació" i "agressió sexual" després d'afirmar una excolega de Le Desk que l'havia agredit el 12 de juliol de 2020. Ell nega l'acusació. És fonamental que totes les acusacions d'agressió sexual s'investiguin degudament i que els qui perpetren aquestes agressions responguin dels seus actes davant la justícia. No obstant això, amb independència de la gravetat dels càrrecs formulats contra ell, les autoritats han de garantir que rep un tracte just i un judici amb les degudes garanties.

Al juny de 2020, Amnistia Internacional va revelar en un informe que les autoritats marroquines havien sotmès mar Radi a vigilància per mitjà de programari espia de l'empresa israeliana NSO Group. Després de la publicació de l'informe, les autoritats marroquines van llançar una campanya de difamació contra Amnistia Internacional, en un intent de desacreditar les conclusions de l'organització i desviar l'atenció de la vigilància il·legal de periodistes i defensors i defensores dels drets humans al Marroc. L'acta d'acusació formal en les causes incoades contra Omar Radi per espionatge i per violació, amb 18 de març de 2021, confirma que les autoritats tenien sotmès a vigilància al periodista des del 29 de desembre de 2017.