Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Marroc: Les autoritats no han de deportar a la Xina un uigur detingut

© Particular

"Les autoritats del Marroc no han de deportar Idris Hasan, d'ètnia uigur i detingut en aquest país, ala  Xina, on corre risc de patir tortura", ha declarat avui Amnistia Internacional.

Hasan, de 34 anys i pare de tres fills, va ser detingut la setmana passada al Marroc, fins a on havia volat des de Turquia, i portat a una presó prop de la població de Tiflet. Va telefonar a la seva dona Zaynura divendres passat (23 de juliol) i li va dir que creia que anaven a deportar-lo aviat a la Xina.

Zaynura va explicar a Amnistia Internacional: "Hasan va dir: "Em portaran a la presó a petició de la Xina. Sisplau, actua amb rapidesa o m'enviaran de tornada a la Xina".

Hasan, dissenyador informàtic, té nacionalitat xinesa i un permís de residència turc. No se sap res d'ell des d'aquest divendres i Amnistia Internacional creu que corre el risc de patir detenció arbitrària i tortura si és retornat a la Xina.

"Les autoritats marroquines han de garantir que Idris Hasan té accés immediat a assistència lletrada i la possibilitat d'impugnar qualsevol ordre d'expulsió, i permetre que la seva família contacti amb ell per garantir-ne la seguretat", ha afirmat Joanne Mariner, directora del Programa de Resposta a les Crisis d'Amnistia Internacional.

"Deportar Idris Hasan a la Xina, on la població uigur i d'altres minories ètniques pateixen una terrible campanya d'internament massiu, persecució i tortura, violaria el dret internacional. El principi de no devolució garanteix que cap persona ha de ser retornada a un país on es veuria exposada a un risc real de tortura o un altre tracte o pena cruel, inhumà o degradant, i altres violacions greus de drets humans".

Informació complementària

Idris Hasan viu a Turquia des del 2012 amb la seva dona Zaynura i els seus tres fills. La seva dona i fills tenen permisos de residència permanent en aquest país, però el d'Idris està classificat com a "humanitari".

Pel que sembla, el govern xinès considera Hasan un "terrorista" pel treball que feia per a organitzacions uigurs. La legislació xinesa defineix "terrorisme" i "extremisme" d'una manera excessivament àmplia i poc precisa, la qual cosa es ve utilitzant per reprimir les persones d'origen uigur i d'altres minories ètniques.

El mes passat, Amnistia Internacional va publicar un informe que revelava que centenars de milers d'homes i dones musulmans de la Regió Autònoma Uigur de Xinjiang són sotmesos a detenció arbitrària massiva, adoctrinament i tortura.

En l'informe "Com si fóssim l'enemic en una guerra": Internament massiu, tortura i persecució per part de Xina de persones musulmanes a Xinjiang", l'Equip de Resposta a les Crisis d'Amnistia Internacional dona a conèixer desenes de nous testimonis de persones que van estar detingudes que detallen les mesures extremes que les autoritats xineses vénen prenent des del 2017, fonamentalment per posar fi a les creences i tradicions religioses islàmiques, les pràctiques culturals i els idiomes locals dels grups ètnics musulmans de la regió.

Aquests crims s'han perpetrat contra la població d'ètnia uigur, kazakh, hui, kirguís, uzbeka i tadjika amb el pretext de la "lluita contra el terrorisme".

Amnistia Internacional també va llançar una campanya en què demana el tancament dels camps d'internament i presenta més de 60 detallats expedients de cas de persones que es creu que estan actualment detingudes.