Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Marroc: La condemna del raper Gnawi a un any de presó, un atac contra la llibertat d'expressió

En resposta a la notícia que un tribunal marroquí ha declarat culpable avui el raper Mohamed Mounir -popularment conegut com a Gnawi- d'insultar funcionaris públics i l'ha condemnat a un any de presó i una multa de 1.000 dirhams (100 dòlars d'EE. UU.), Heba Morayef, directora d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica, ha manifestat:

"Aquesta sentència és deplorable. No hi ha cap justificació per l'empresonament per un any del raper marroquí Gnawi pel sol fet d'haver exercit el seu dret a la llibertat d'expressió. Les autoritats marroquines d'anul·lar la seva sentència condemnatòria i ordenar el seu alliberament immediat i sense condicions. "

"Expressar de forma pacífica crítiques a la policia o les autoritats no és delicte. El dret internacional protegeix el dret a la llibertat d'expressió, per escandaloses o ofensives que siguin les opinions que es comparteixen".

"Aquesta sentència transmet el missatge inequívoc que les autoritats marroquines no dubtaran a reprimir les persones que s'expressin lliurement i indica que els que s'atreveixin a criticar obertament les autoritats s'exposaran a càstigs."

Gnawi va ser detingut l'1 de novembre de 2019 i acusat posteriorment d'"ofendre" a funcionaris i organismes públics en un vídeo en el qual insulta la policia. La seva detenció va tenir lloc uns dies després de publicar un vídeo musical amb la cançó "Aâcha El Chaab" (Llarga vida al poble), en el qual critica les autoritats marroquines i fa indirectament una al·lusió despectiva a el rei del Marroc.