Actuem pels drets humans a tot el món

Marroc: campanya de desprestigi contra Amnistia mostra que el govern no tolera l'escrutini

© Amnistia Internacional

Els atacs de les autoritats marroquines a la credibilitat d'Amnistia Internacional i la campanya orquestrada de desprestigi contra l'oficina d'Amnistia Marroc a Rabat demostren fins a quin punt no toleren l'escrutini ni les crítiques legítimes al seu historial en drets humans.

La resposta del govern arriba poc més d'una setmana després que l'organització publiqués un informe, el 22 de juny, on revela que les autoritats van utilitzar programari espia de NSO Group per sotmetre al periodista independent Omar Radi a vigilància il·legal. Amnistia Internacional va enviar ahir al govern marroquí una carta amb les conclusions de la seva investigació i més detalls de la metodologia utilitzada.

"Aquesta campanya difamatòria i les falsedats abocades contra Amnistia Internacional són un intent de desacreditar una sòlida investigació sobre els drets humans que ha tret a la llum un seguit de casos de vigilància il·lícita amb productes de l'empresa NSO Group. En comptes de fer un ús constructiu de les conclusions del nostre informe, les autoritats han optat per passar a l'atac contra el missatger", ha afirmat Heba Morayef, directora d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica.

"No és la primera vegada que s'intenta menyscabar el treball d'Amnistia, i en aquesta ocasió coincideix amb una intensa repressió exercida dins del país. Hi ha desenes d'activistes dels drets humans, periodistes independents i manifestants a la presó actualment, i en els últims mesos les autoritats han aprofitat la pandèmia de COVID-19 per perseguir judicialment una xifra encara més alta de  persones que es mostren crítiques".

El govern marroquí ha acusat falsament Amnistia Internacional de no concedir-li el dret de rèplica sobre les conclusions de l'informe i d'inventar dades i no presentar proves del que s'hi afirma. Fonts governamentals no identificades han dit als mitjans de comunicació marroquins que el govern es proposa tancar l'oficina d'Amnistia el Marroc a Rabat.

No obstant això, el 9 de juny, dues setmanes abans de la publicació de l'informe, Amnistia Internacional va notificar oficialment a les autoritats marroquines, per mitjà d'una carta enviada per correu electrònic a cinc funcionaris del Ministeri de Drets Humans, la seva intenció de publicar-lo. En la mateixa carta es convidava al govern a aportar comentaris per incloure'ls en l'informe. No es va rebre cap resposta.

Les dades recaptades per Amnistia Internacional són el resultat d'una anàlisi tècnica de l'iPhone del periodista marroquí Omar Radi que va trobar rastres d'atacs de "injecció de xarxa". Aquest descobriment coincidia amb una investigació d'Amnistia Internacional d'octubre de 2019 en quèl es detallaven accions contra els defensors dels drets humans Maati Monjib, mitjançant atacs d'injecció de xarxa, entre altres mètodes, i Abdessadak El Bouchattaoui, amb el programari espia Pegasus, tecnologia de vigilància produïda per li empresa NSO Group.

NSO Group ven el seu programari espia Pegasus únicament a agències governamentals i organismes encarregats de fer complir la llei. A més, les dades tècniques extretes del telèfon d'Omar Radi per l'equip d'investigació de l'organització indiquen clarament que Pegasus es va instal·lar mitjançant una forma concreta d'atac digital identificada en els nostres informes com "injecció de xarxa", per la qual és necessari influir en els operadors de telefonia mòbil del país per intervenir la connexió mòbil a Internet d'Omar, una acció que només pot autoritzar un govern.

Les conclusions d'Amnistia Internacional coincideixen amb les d'altres organitzacions, com Privacy International i Citizen Lab, que han documentat l'adquisició i ús il·lícit de tecnologia de vigilància pel govern marroquí.

Omar Radi, investigat després de la publicació de l'informe

A més de la campanya de desprestigi contra Amnistia Internacional, el 24 de juny, Omar Radi, el periodista esmentat en l'informe de l'organització com a objecte de la vigilància il·lícita de les autoritats marroquines, va rebre una citació perquè es presentés a la Brigada Nacional de la Policia Judicial. El 2 de juliol van citar-lo per segona vegada.

Omar Radi és un periodista que ha treballat per a diversos mitjans de comunicació nacionals i internacionals, entre els quals Atlantic Ràdio i TelQuel. En el seu treball ha investigat els vincles entre els interessos empresarials i polítics del Marroc i ha tractat afers de corrupció i altres abusos contra els drets humans comesos al país. Al març, un tribunal va condemnar-lo al pagament d'una multa i li va imposar una condemna de presó condicional per una piulada en què criticava la sentència condemnatòria contra activistes del moviment Hirak.

Obstrucció governamental del treball de drets humans d'Amnistia Internacional

Aquesta no és la primera vegada que s'obstaculitza el treball d'Amnistia Internacional al Marroc. Al juny de 2015, dos membres dels equips d'investigació de l'organització que estaven examinant la situació de les persones migrants i refugiades van ser expulsats del país malgrat que el govern havia garantit a Amnistia Internacional que podia fer visites al país simplement notificant-ho.

Les autoritats van incloure també en una llista negra un membre del personal d'Amnistia Internacional que havia signat un informe de 2014 sobre la tortura al país; li van prohibir viatjar al Marroc tant per fer treball de recerca sobre el terreny com a títol personal. Al setembre del mateix any, van prohibir un campament juvenil d'Amnistia Internacional.

"Les autoritats marroquines tenen antecedents d'adopció de mesures punitives per desviar l'atenció del seu lamentable historial en  drets humans. L'irònic és que, en fer-ho, confirmen precisament el que la investigació d'Amnistia Internacional dels últims mesos ha revelat: la manca absoluta de tolerància governamental de la llibertat d'expressió", ha manifestat Heba Morayef.