Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Marroc: judici a activistes sahrauís per visitar els camps de refugiats

Ali Salem Tamek és uno dels tres activistes sahrauís que serà jutjat © Amnesty International

Amnistia Internacional ha demanat avui a les autoritats marroquines que deixin en llibertat immediatament i sense condicions tres activistes sahrauís que aviat seran jutjats arran de la seva visita als camps de refugiats que administra el Front Polisario a Algèria.

El judici d'aquests activistes -Brahim Dahane, Ali Salem Tamek i Ahmed Nasiri- començarà demà davant el Tribunal de Primera Instància de Casablanca. Els tres estan acusats de "menyscabar la seguretat interna" del Marroc. Amnistia Internacional els considera presos de consciència.

També s'enfronten a judici pels mateixos càrrecs Yahdih Ettarouzi, Saleh Labihi, Dakja Lashgar i Rachid Sghir, que van ser posats en llibertat provisionalment.

És senzillament inacceptable que les autoritats marroquines processin aquestes set persones, entre les quals hi ha defensors dels drets humans i exvíctimes de desaparició forçada, per visitar lliurement i obertament els camps de refugiats i reunir-se amb membres del Front Polisario”, ha manifestat Malcolm Smart, director del Programa d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica.

Brahim Dahane, Ali Salem Tamek i Ahmed Nasiri porten més d'un any empresonats per accions que només són l'exercici pacífic del dret a la llibertat d'expressió i associació. Els càrrecs contra ells tenen una clara motivació política i s'han de retirar immediatament. Aquests processaments no han de continuar.”

Oberta inicialment pel càrrec de “menyscabar la seguretat externa" del Marroc i la seva "integritat territorial", la causa va estar en fase d'investigació prolongada en els tribunals militars del país durant gairebé 12 mesos abans de passar als civils.

Els tres activistes encara detinguts estan confinats a la presó de Salé, prop de Rabat, des del 16 d'octubre de 2009. Els van detenir el 8 d'octubre d'aquell any a l'aeroport Mohammed V de Casablanca quan tornaven dels camps de refugiats de Tindouf, Algèria.

Brahim Dahane, Ali Salem Tamek i Ahmed Nasiri figuren entre diversos activistes sahrauís que han sofert assetjament i intimidacions per expressar públicament les seves opinions sobre l'autodeterminació del Sàhara Occidental, territori que el Marroc es va annexionar el 1975, i per documentar violacions de drets humans comeses per les autoritats marroquines.

Brahim Dahane va explicar en una declaració enviada a través de la seva família: “Fa un quart de segle que som víctimes de detenció arbitrària, desaparició forçada i assetjament a causa de les nostres opinions, expressades pacíficament”.

El Front Polisario demana la independència del Sàhara Occidental i té un govern autoproclamat a l'exili, la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD).

Les autoritats marroquines no han de tractar l'expressió política pacífica com una qüestió de seguretat nacional, com estan fent en aquest cas –ha assenyalat Malcolm Smart–. El que han de fer és complir amb les seves obligacions en matèria de drets humans i demostrar el seu compromís amb l'estat de dret fent valer el dret a la llibertat d'expressió i associació de tots els qui donin suport pacíficament a l'autodeterminació del Sàhara Occidental.”

El Front Polisario també ha reprimit la dissidència. El 21 de setembre de 2010, va detenir un dels seus membres, Mustafa Salma, quan anava cap als camps de Tindouf després d'haver expressat públicament el seu suport a l'autonomia del Sàhara Occidental sota el govern marroquí.

Malgrat ser civil, la seva causa es va remetre primerament a un tribunal militar i ell va ser acusat de menyscabar la seguretat de la RASD. Segons el Servei de Premsa Sahrauí, va quedar en llibertat el 6 d'octubre, però la seva família no n'ha rebut cap notícia des de la seva detenció, per la qual cosa es tem per la seva seguretat.

Nota per als mitjans de comunicació

Aquest cas i les seves similituds amb el de Mustafa Salma demostren un cop més la importància d'incloure un component d'observació de la situació dels drets humans en el mandat de la Missió de les Nacions Unides per al Referèndum del Sàhara Occidental (MINURSO) per tal de protegir les poblacions afectades, atès que les autoritats marroquines i el Front Polisario s'acusen mútuament d'aprofitar-se dels motius de preocupació en matèria de drets humans per a finalitats polítiques.

Els sahrauís del Sàhara Occidental van arribar als camps de refugiats de Tindouf el 1975 i 1976, després que el Marroc s'annexionés el territori. El govern algerià calcula que el nombre de refugiats sahrauís dels camps ascendeix a 165.000. L'ACNUR presta assistència a unes “90.000 persones vulnerables als camps”. Des del 1991 està vigent un alto el foc entre el Marroc i el Front Polisario.