Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Marroc: cal alliberar el manifestant de l'Hirak empresonat per publicacions a Facebook

© Mounim Souibi

En resposta a la notícia que un tribunal marroquí ha confirmat una pena de cinc anys de presó contra El Mortada Iamrachen, imam local i manifestant de l'Hirak a la regió del Rif, al nord del Marroc, per expressar pacíficament les seves opinions en dues publicacions a Facebook, Heba Morayef, directora regional d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica, ha declarat:

«La sentència d'avui constitueix un altre cop dur a la llibertat d'expressió al Marroc, i un flagrant error judicial. Amb aquesta pena de presó, El Mortada Iamrachen està sent cruelment castigat simplement per expressar les seves opinions a Facebook. Aquest home ja porta 11 mesos reclòs en règim d'aïllament, cosa que viola la prohibició d'infligir tortura i altres maltractaments. El fet que hagi de passar anys empresonat per expressar pacíficament les seves opinions és abominable».

«El Mortada Iamrachen sembla haver estat blanc d'aquestes accions pel seu paper com a defensor de les protestes pacífiques. La seva declaració de culpabilitat és l'exemple més recent de la manera en què les autoritats marroquines han redoblat la seva repressió de la dissidència processant i intimidant manifestants del moviment Hirak».

«En lloc d'empresonar El Mortada Iamrachen en condicions inhumanes, les autoritats marroquines han de posar-lo en llibertat i garantir que s'anul·la la seva declaració de culpabilitat per aquests càrrecs falsos».

Informació complementària

Des del maig de 2017,les forces de seguretat marroquines han detingut centenars de manifestants, inclosos menors d'edat i diversos periodistes, en relació amb les protestes bàsicament pacífiques dutes a terme a la regió del Rif, al nord del Marroc. Entre les persones detingudes es troben desenes de manifestants, activistes i bloguers del Rif que s'han manifestat per reclamar justícia social i la fi de la marginació de les seves comunitats.