Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Marató mundial d'edició de la Viquipèdia dóna a conèixer les dones anònimes que defensen els drets humans al món


Entusiastes de la Viquipèdia d'arreu del món sumaran forces el 19 i el 20 de maig de 2018 participant en una marató mundial per donar a conèixer dones extraordinàries i defensores dels drets humans anònimes que han dedicat la seva vida a combatre la injustícia.


A Valiente:Editar, una col·laboració entre Amnistia Internacional i Wikimedia (l'organització sense ànim de lucre de Viquipèdia), centenars de ciberactivistes de més de 20 estats, entre ells quals Espanya, entraran en el conegut lloc web per pujar biografies de defensores dels drets humans.

Les defensores dels drets humans són dones, en tota la seva diversitat, que treballen sobre qualsevol qüestió de drets humans, i defensors i defensores de tots els gèneres que treballen sobre els drets relacionats amb el gènere i la sexualitat. L'esdeveniment té com a finalitat donar visibilitat al treball extraordinari d'aquestes dones, infrarrepresentades a les pàgines de la Viquipèdia.

"Hi ha més de cinc milions i mitjà de lemes només en la versió anglesa de la Viquipèdia, sobre els temes més diversos. No obstant això, menys del 20 per cent de les biografies són de dones i poques estan dedicades a la important tasca de les persones que defensen els drets humans i encara menys a les dones defensores", afirma Guadalupe Marengo, directora del Programa Global sobre Defensors i Defensores dels Drets Humans d'Amnistia Internacional.

Valiente: Editar espera omplir aquest buit escandalós. Aquestes són les històries d'algunes dones veritablement inspiradores que han superat enormes obstacles i van lluitar contra una discriminació arrelada en defensa dels drets humans. Activistes de tot el món ajudaran a portar-les davant el públic mundial al qual pertanyen".

El treball de les defensores dels drets humans és moltes vegades innovadora en el seu desafiament continuat al poder i a normes socials negatives. No obstant això, aquestes mateixes normes fan que les dones s'enfrontin a una discriminació superior a la dels seus homòlegs homes. Com a persones, se les considera menys valuoses perquè són dones o persones LGBTI o perquè treballen sobre temes relacionats amb el gènere i la sexualitat. També corren risc de patir violència, agressions sexuals i fustigació.

Les defensores dels drets humans segueixen estant infrarrepresentades i no són reconegudes prou per la societat convencional, els responsables polítics i els mitjans de comunicació. Hi ha molt poca informació pública sobre l'increïble treball que fan i la que hi ha sol estar limitada a plataformes especialitzades.

Activistes que participen des d'Amnistia Internacional Espanya, per exemple, incorporaran, entre altres, els perfils d'Alba Teresa Figuera, defensora colombiana dels drets humans i de la dona; Alba Villanueva, activista espanyola pel dret a la llibertat d'expressió; Alejandra Jacinto, advocada espanyola pel dret a l'habitatge; Arantxa Mejías, activista espanyola pel dret a l'habitatge; Ashia Isamil Hussein, activista kenyana contra la mutilació genital femenina; La Colectiva, associació de dones colombianes i espanyoles refugiades, exiliades i migrades; i Leonora Castany, camperola colombiana i defensora dels drets de la dona.

Segons John Lubbock, coordinador de Comunicacions de Wikimedia Regne Unit:

"Treballar amb la comunitat global d'Amnistia Internacional és per a Wikimedia una oportunitat per arribar a noves audiències i encoratjar-les a participar en la creació de coneixement sobre la seva identitat i la seva història, i per assegurar-se que les defensores dels drets humans i qui defensa els drets humans de les dones tenen la importància i el relleu que mereixen a Internet".

La Viquipèdia rep 1.400 milions de visites de dispositius únics al mes, però només una fracció dels seus usuaris i usuàries n'edita el contingut. Globalment, només al voltant del 50% de la població té accés a Internet i les persones que editen amb més freqüència la Viquipèdia solen ser homes blancs europeus o nord-americans. El contingut tendeix a reflectir els seus interessos, per la qual cosa aquesta és una oportunitat per fomentar que hi hagi més editors i editores i més continguts sobre identitats diferents per reflectir el món en què vivim de manera més acurada.

S'espera que després d'aquesta marató d'edició, persones inspiradores com Alessandra Ramos Makkeda, de Brasil; Maryam Akbari Monfared, d'Iran; i Elena Gorolová, de Txèquia tinguin un lloc en la Wikipedia.

Alessandra és una dona trans i activista LGBTI que ha sofert tot un seguit de discriminacions. Una vegada i una altra, ha escoltat les paraules: "aquí no acceptem a gent com tu?. Fins i tot se li ha negat una feina per haver revelat que era trans. Malgrat els obstacles, Alessandra segueix lluitant contra la discriminació i promou debats sobre temes relacionats amb les persones transgènere, lesbianes i gais.

Maryam és una presa de consciència. Va ser detinguda el 2009, sotmesa a desaparició forçada durant cinc mesos, i actualment compleix una pena de 15 anys de presó després d'haver estat declarada culpable de "enemistat amb Déu". Durant la seva reclusió ha seguit lluitant mitjançant la publicació de cartes obertes sobre les condicions penitenciàries per a les dones. També ha presentat una denúncia formal en la qual exigeix veritat i justícia per a diversos milers de presos i preses polítics víctimes d'execució extrajudicial el 1988, entre els quals els seus germans. Com a conseqüència, l'han amenaçat d'allargar la condemna de presó i se li ha negat atenció mèdica.

Elena és una altra dona valenta que mereix un lloc a la Viquipèdia. La van sotmetre a esterilització forçada a l'hospital just després de donar a llum al seu segon fill, intervenció a la qual no havia donat el seu consentiment informat. La seva experiència la va impulsar a sumar-se a altres dones i a lluitar per acabar amb aquesta pràctica terrible i amb la discriminació de les dones romanís.

Bridget Tolley, activista canadenca del moviment indígena per la justícia per a dones, nenes i persones desaparegudes i assassinades, diu:

"Com el cinquè lloc web més visitat del món, la Viquipèdia ofereix una oportunitat fantàstica per omplir el buit i garantir que dones com jo obtenim la visibilitat que mereixem. Com a dona, àvia i besàvia he sofert tota la meva vida els efectes del colonialisme, el racisme, l'explotació econòmica, l'abús sistèmic i l'odi a les dones, però que es destaqui la meva feina d'una forma positiva vol dir que no es pot seguir ignorant les nostres lluites i la nostra resiliència com a dones indígenes. No ens silenciaran més".

Les oficines d'Amnistia Internacional de tot el món han estat buscant editors i editores per pujar biografies amb la finalitat d'afegir els noms o millorar els perfils de centenars de defensores dels drets humans de tot el planeta. Des del Regne Unit a les Filipines, passant per Nigèria, Espanya, l'Índia i el Brasil, es faran maratons d'edició en països de totes les regions del món.

Valient:Editarés part de la campanya Valenta d'Amnistia Internacional, que té l'objectiu d'enfortir el reconeixement i la protecció dels defensors i defensores dels drets humans a tot el món.