Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Mantenir Jordi Sànchez i Jordi Cuixart en presó provisional, un pas en la direcció equivocada

Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, el dia que van anar a declarar.

Amnistia Internacional mostra la seva preocupació per la decisió presa avui per la justícia espanyola de mantenir en presó provisional Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, presidents respectivament de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, acusats d'un delicte de sedició, en aplicació de l'article 544 del Codi Penal, en relació amb les protestes que van organitzar els dies 20 i 21 de setembre a Barcelona. Tots dos van ingressar a la presó el passat 16 d'octubre.

El 18 d'octubre Amnistia Internacional va manifestar que la presentació de càrrecs contra Jordi Sánchez i Jordi Cuixart per un delicte greu com és la sedició i la seva presó provisional constituïen restriccions excessives del seu dret a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica. Per això, va demanar a les autoritats que retirés aquests càrrecs i que posés fi immediatament a la seva presó provisional, petició que l'organització reitera avui.

Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional, ha declarat: “Reconeixem que l'Estat pot imposar restriccions a l'exercici de la llibertat d'expressió, però sempre de forma proporcionada i utilitzant l'instrument menys intrusiu. En aquest cas, aplicar la presó provisional segueix sent desproporcionat, i d’aquesta manera la decisió d’avui és un pas en la direcció equivocada”. Aquest requisit de proporcionalitat implica que les sancions penals, en particular les que donen lloc a privació de llibertat, constituiran sovint una restricció desproporcionada del dret a la llibertat de reunió pacífica i d'expressió.

Amnistia Internacional també segueix mantenint la seva preocupació pels càrrecs de sedició pels quals s'acusa Sánchez i Cuixart, ja que es tracta d'un delicte definit d'una manera molt general que abasta una àmplia varietat d'actes, i que a més pot comportar penes de fins a 10 anys de presó.

L'organització segueix de prop aquest procediment judicial per comprovar que compleix amb totes les garanties.