Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Mali: les autoritats militars han de posar fi a les detencions arbitràries i investigar els abusos comesos

AFP Getty Images

Després del cop d'estat militar donat ahir a Mali, en el qual soldats del Comitè Nacional per a la Salvació del Poble (CNSP) van irrompre a casa del president Ibrahim Boubacar Keita i van detenir-lo juntament amb diversos alts càrrecs més, Samira Daoud, directora d'Amnistia Internacional per a l'Àfrica Occidental i Central, ha declarat:

"Ens preocupa la decisió de la junta militar de detenir diversos alts càrrecs del govern, entre els quals el president Ibrahim Boubacar Keita i el primer ministre Boubou Cissé. Totes les persones detingudes durant el cop d'estat han de ser posades immediatament en llibertat o acusades d'un delicte recognoscible. Demanem a tots els líders del cop d'estat que garanteixin que es protegeixen els drets de tota la població, incloses les persones detingudes, a qui s'ha de permetre l'accés a advocats de la seva elecció i a la seva família; a més, s'ha d'aclarir sobre quina base legal han estat detingudes".

"També hem documentat la mort de quatre persones ahir a la tarda i ferides a 15 més. Totes les víctimes van rebre trets en circumstàncies poc clares i van ser trasllades a l'hospital Gabriel Touré a la capital, Bamako. Demanem al CNSP que investigui les condicions en què es van produir aquestes morts i ferides, i que, quan existeixin indicis de delictes i altres violacions de drets humans, garanteixi que els responsables responen dels seus actes en judicis justos".

"Amnistia Internacional observa de prop la situació a Mali i exhorta les autoritats militars a respectar i defensar els drets humans i el dret internacional dels drets humans i a retre comptes per totes les persones detingudes durant el cop d'estat".

Informació complementària

Mali porta des del juny enfrontant-se a un ampli moviment de protesta, encapçalat pel Mouvement du 5 Juin-Front Patriotique de Résistance (M5-RFP), que demana la dimissió del president Ibrahim Boubacar Keita. Les manifestacions del 10 de juliol van ser brutalment reprimides per les forces de seguretat i van provocar 14 morts i ferides a 300 persones.

La Comunitat Econòmica d'Estats de l'Àfrica Occidental (CEDEAO) ha estat intervenint amb les parts per buscar una solució a la crisi política, causada per per la proclamació dels resultats legislatius a l'abril de 2020. És en aquest tens context polític que es va produir el cop.

En el campament militar de Soundiata Keita va esclatar un motí el 18 d'agost. A mitja tarda, el president Ibrahim Boubacar Keita va ser detingut pels amotinats a casa seva, a Sébénikoro (Bamako), juntament amb el primer ministre, el Dr. Boubou Cissé. Els dos van ser traslladats a Kati.

Segons els informes, diversos alts càrrecs més van ser detinguts pels soldats al matí, entre ells el ministre d'Economia, Abdoulaye Daffé, el ministre d'Afers exteriors, Tiébilé Dramé, i el ministre de Defensa, el general Ibrahim Dahirou Dembelé.

Al capvespre, el president Ibrahim Boubacar Keïta va anunciar a TV la dissolució del govern i de l'Assemblea Nacional, i la seva pròpia dimissió, i va dir: "No vull que es vessi sang per mantenir-me en el poder".

Encara que la CEDEAO, la Unió Africana i l'ONU han condemnat el cop d'estat, els líders del cop han demanat un govern de transició encapçalat per civils i la celebració de noves eleccions.

En una declaració, la CEDEAO va suspendre a Mali de tots els seus òrgans decisoris, va anunciar els tancaments de les fronteres amb el país i va demanar la implementació immediata de sancions contra els líders del cop d'estat i els seus col·laboradors.