Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Malàisia: sentència judicial contra la flagel·lació, un primer pas cap a la protecció de la població rohingya

Refugiats rohingyes. REUTERS/Stringer

Davant la notícia que un tribunal de Malàisia ha decidit avui anul·lar la pena de tres fuetades amb vara imposada a 27 homes rohingyes, Rachel Chhoa-Howard, investigadora d'Amnistia Internacional sobre Malàisia, ha declarat:

"La decisió d'avui corregeix una condemna cruel i inhumana que mai no s'hauria d'haver imposat. Tot i que és una bona notícia, els 27 homes segueixen a la presó, juntament amb desenes de persones refugiades rohingyes més -dones, nens i nenes inclosos- solament per tractar de fugir d'una persecució terrible a Myanmar".

"El govern de Malàisia ha d'excarcerar totes les persones refugiades rohingyes que són a la presó, a qui s'ha escollit i declarat culpables il·legítimament de presumptes "delictes d'immigració", un fet contrari al dret internacional. A més, els centenars de persones rohingyes recloses en centres de detenció de Malàisia han de ser posades en llibertat i quedar a càrrec de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats".

"Fins i tot abans de la pandèmia, la detenció a efectes exclusivament d'immigració estava permesa només en les circumstàncies més excepcionals. En l'actual crisi global de salut pública, la detenció relacionada amb la migració no és justificable".

Informació complementària

El 22 de juliol de 2020, el Tribunal Superior per a Revisió d'Alor Setar va anul·lar la pena de fuetades amb vara imposada a 27 homes rohingyes que havien arribat a les costes del país a l'abril de 2020. El Tribunal va assenyalar que els homes són refugiats que necessiten protecció internacional a causa de la situació a l'estat de Rakhine, Myanmar, d'on havia fugit. L'òrgan judicial va manifestar també que no poden ser retornats a Myanmar, segons al principi internacional de no devolució (non-refoulement).