Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Llei Mordassa: una amenaça real a la llibertat d'expressió quatre anys després de la seva entrada en vigor

Quatre anys després de l'entrada en vigor de la Llei Orgànica de Seguretat Ciutadana (LOSC), coneguda com a Llei Mordassa, Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional ha declarat:

"Quan va entrar en vigor el 2015, pensàvem que aquesta Llei naixia morta perquè els partits que exercien l'oposició en aquell moment van mostrar el seu rebuig, però han passat quatre anys, s'ha produït un canvi de govern, una paràlisi institucional i el cas és que avui continua vigent".

"La Llei Mordassa és una amenaça real a Espanya contra la llibertat d'expressió i els drets de reunió pacífica i d'informació. Durant quatre anys es ve utilitzant contra centenars de periodistes mentre intenten documentar abusos, milers d'activistes que defensen el dret a l'habitatge o el medi ambient i desenes de milers de persones que han estat multades per manifestar-se o realitzar actes de protesta pacífics".

"Demanem al Congrés que reformi d'una vegada per sempre els articles que soscaven la llibertat d'informació, expressió i reunió pacífica en els primers sis mesos des de la seva constitució".

L'entrada en vigor de la LOSC també ha suposat l'ampliació de la potestat sancionadora de l'Administració, augmentat el marge de discrecionalitat de les Forces de Seguretat de l'Estat en les seves intervencions relatives a la seguretat ciutadana, sense introduir mecanismes de control adequats que impedeixin els abusos.

De la mateixa manera, la seva aplicació per part de les Forces de Seguretat ha impactat de forma negativa en l'exercici del dret a la llibertat d'informació, i ha arribat a traduir-se en autocensura per a periodistes i persones que volen documentar les actuacions policials.

L'organització ha recollit ja més de 125.000 signatures en el seu centre on line d'activisme per demanar la modificació de la Llei Mordassa. La recollida de signatures continua oberta.