Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

L'Iran comet crims de lesa humanitat en ocultar la sort de milers de dissidents polítics assassinats

  • Milers de persones víctimes de desaparició forçada i execució extrajudicial a la presó el 1988.
  • Campanya encara vigent per negar, distorsionar la veritat i cometre abusos contra les famílies de les víctimes.
  • L'ONU ha d'establir una investigació independent sobre crims de lesa humanitat.
  • Revelats noms de destacades figures acusades de participar en les massacres penitenciàries de 1988.
Segons Amnistia, "en ocultar la sort i el parador de milers de dissidents polítics que van ser víctimes de desaparició forçada i executats en secret a la presó fa 30 anys, les autoritats iranianes continuen cometent crims de lesa humanitat".

L'informe, Blood-soaked secrets: Why Iran’s 1988 prison massacres are ongoing crimes against humanity, demana a l'ONU que emprengui una investigació independent sobre les desaparicions forçades i execucions extrajudicials massives que segueixen impunes des de fa tres dècades.

"Aquests secrets plens de sang del passat de l'Iran continuen turmentant el país en l'actualitat. Aquest informe desenreda la teranyina de desmentiments i distorsions que les autoritats iranianes fa 30 anys que perpetuen, tant al país com en l'àmbit internacional, per ocultar la veritat: que van sotmetre a desaparició forçada i van matar sistemàticament a milers de dissidents polítics en qüestió d'unes poques setmanes, entre finals de juliol i principis de setembre de 1988", va dir Philip Luther, director de Recerca i Treball d'Incidència per a Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica d'Amnistia Internacional.

"El fet que fins ara les autoritats iranianes es neguin a reconèixer els homicidis massius; a dir a les famílies quan, com i per què van ser assassinats els seus éssers estimats; i a identificar i retornar els seus cossos, significa que les desaparicions forçades continuen. Això infligeix ​​un patiment atroç a les famílies de les víctimes. Fins que les autoritats iranianes no reconeguin i revelin públicament la sort i el parador de les víctimes, aquests crims de lesa humanitat continuaran perpetrant-se".

Durant 30 anys, s'ha negat a les famílies de les víctimes el dret a enterrar els seus éssers estimats i plorar la seva pèrdua. Els que s'atreveixen a buscar la veritat i la justícia s'enfronten a un assetjament despietat, intimidació, detencions i reclusió arbitràries, així com a tortures i altres maltractaments. La profanació i destrucció d'emplaçaments de fosses comunes ha causat més patiment.

Mentrestant, les persones responsables d'aquests crims de lesa humanitat eludeixen la justícia i, en alguns casos, han ocupat i segueixen ocupant llocs de poder a l'Iran. Més recentment, després de l'aparició de més dades sobre el que va passar, els homicidis massius han estat celebrats al país i, els que van intervenir en aquests, saludats com herois.

"En lloc de continuar amb els seus cruels atacs contra les famílies, les autoritats iranianes haurien de garantir el dret d'aquestes a la veritat, la justícia i una reparació, cosa que inclou tornar els cossos de les víctimes i identificar les restes permetent exhumacions professionals de fosses comunes i anàlisi d'ADN", ha prosseguit Philip Luther.

Per a aquest informe, Amnistia Internacional va recollir testimonis de més de 100 familiars i supervivents de tot el país i va analitzar centenars de documents dels arxius històrics de la mateixa organització, informes, memòries i altres materials escrits per supervivents i grups iranians de drets humans, així com declaracions de l'ONU i de les autoritats iranianes. També va comparar llistes que contenien els noms de milers de víctimes i va examinar certificats de defunció, molts dels quals eren enganyosos, ja que no donaven cap explicació o citaven "causes naturals" com a causa de la mort. La investigació de l'organització revela el terrible abast nacional i l'espantosa extensió geogràfica dels homicidis massius, i va identificar almenys 32 ciutats de l'Iran on es van cometre aquestes atrocitats.

Les matances penitenciàries de 1988

L'informe exposa que, a finals de juliol de 1988, les autoritats van ordenar el tancament de presons de tot el país i van suspendre les visites familiars sense donar cap explicació. En les següents setmanes, almenys 5.000 dissidents polítics de tots dos sexes van ser víctimes d'execució extrajudicial en un esforç coordinat per eliminar a l'oposició política. Això es va fer seguint una fàtua secreta dictada pel llavors líder suprem de l'Iran, Ruhollah Khomeini, després d'una incursió armada a l'Iran de l'Organització Mujahidins del Poble de l'Iran (PMOI), grup d'oposició prohibit amb base a l'Iraq.

En tot l'Iran, van agrupar a presos i preses, els van embenar els ulls i els van portar davant comitès dels quals formaven part autoritats judicials, de la fiscalia, dels serveis d'intel·ligència i penitenciàries. Aquestes "comissions de la mort" no tenien res semblant a un tribunal i les seves actuacions van ser sumàries i arbitràries en extrem. No hi va haver en cap moment possibilitat de recórrer.

Van preguntar a reclusos i recluses si estaven disposats a retractar-se de les seves opinions polítiques, a denunciar públicament als seus grups polítics i a declarar la seva lleialtat a la República Islàmica. A alguns els van fer preguntes cruels, com si estaven disposats a caminar per un camp de mines per ajudar a l'exèrcit o a participar en escamots d'afusellament.

Mai se'ls va dir que les seves respostes podien condemnar-los a mort. Alguns van pensar que estaven declarant davant un comitè d'indults. Molts no sabien que serien executats fins minuts abans que els alineessin davant un escamot d'afusellament o que els posessin la soga al coll.

La majoria de les víctimes complia penes de presó imposades anys abans. Algunes feia anys que es trobaven recloses sense judici, altres havien complert la seva condemna tot i que encara no havien estat posades en llibertat. En la seva major part estaven a la presó per les seves opinions polítiques i activitats pacífiques, com repartir fullets i assistir a manifestacions.

La majoria de les víctimes estava afiliada a la PMOI, però també van ser executats centenars de presos i preses pertanyents a organitzacions polítiques d'esquerres i a grups d'oposició kurds.

Figures clau implicades en els homicidis:

Moltes de les autoritats que van participar en les "comissions de la mort" de 1988 han ocupat, i en alguns casos segueixen ocupant actualment, càrrecs de poder a l'Iran. En concret, l'informe reuneix dades que mostren que van participar en les "comissions de la mort" les següents autoritats:
  • Alireza Avaei, l'actual ministre de Justícia de l'Iran, era el fiscal general de Dezful, a la província de Khuzestan, i va participar en la "comissió de la mort" d'aquesta ciutat.
  • Hossein Ali Nayyeri, que va actuar com a jutge de la xaria a la "comissió de la mort" de Teheran, és actualment president del Tribunal Disciplinari Suprem per als jutges.
  • Ebrahim Raisi, fiscal adjunt de Teheran el 1988 i un altre membre de la "comissió de la mort" de Teheran, es va presentar a les eleccions presidencials de 2017 i ha ocupat diversos càrrecs importants, el més recent dels quals va ser el de fiscal general del país, fins al 2016.
  • Mostafa Pour Mohammadi, que va ser ministre de Justícia entre 2013 i 2017, va representar al Ministeri d'Intel·ligència a la "comissió de la mort" de Teheran. L'agost de 2016 va presumir del seu paper dient: "Estem orgullosos d'haver complert el manament de Déu sobre la [PMOI]" i va declarar obertament que no havia "perdut la son en tots aquests anys" pels homicidis.
  • Mohammad Hossein Ahmadi, que va participar en la "comissió de la mort" de Khuzestan, és actualment membre de l'Assemblea d'Experts, òrgan constitucional amb facultats per nomenar o cessar el líder suprem de l'Iran.
L'agost de 2016 es va filtrar una gravació de so d'una reunió d'agost de 1988 en la qual se sent a algunes autoritats clau de la "comissió de la mort" de Teheran parlant del seu esgarrifós treball. Davant la publicitat generada per aquesta revelació, els líders iranians han celebrat obertament els successos de 1988, glorificant la purga i afirmant que els responsables mereixien rebre "medalles d'honor".

Aquestes declaracions segueixen a tres dècades de campanya de desinformació en la qual les autoritats han restat importància a l'envergadura dels homicidis i demonitzat a les víctimes dient que eren uns "pocs terroristes".

"És repugnant la grotesca distorsió de la veritat sobre aquests crims horribles, unida a la clara absència de penediment que mostren els que tenen les mans tacades de sang. Totes les persones implicades en la comissió i l'ocultació d'aquests crims han de comparèixer davant la justícia en judicis justos que excloguin la pena de mort", va dir Philip Luther.

Necessitat de mesures internacionals

L'ONU i la comunitat internacional han fallat estrepitosament a les famílies i les persones supervivents. L'absència de condemna de la Comissió de Drets Humans de l'ONU en aquell moment i el fet que l'Assemblea General de l'ONU no remetés la situació al Consell de Seguretat va animar les autoritats iranianes a seguir negant la veritat i infligint tortura i altres maltractaments a les famílies.

"La deplorable inacció de l'ONU i de la comunitat internacional a l'hora de perseguir la veritat i la justícia per les atrocitats comeses per les autoritats iranianes ha tingut conseqüències catastròfiques no només per a les persones supervivents i les famílies de les víctimes, sinó també per l'Estat de dret i el respecte als drets humans al país. No es pot permetre que les autoritats de l'Iran segueixin escudant-se davant de la rendició de comptes pels seus crims de lesa humanitat", va concloure Philip Luther.

"Atès que no hi ha perspectives que es faci justícia a les víctimes dins de l'Iran, és encara més crucial que l'ONU estableixi un mecanisme internacional independent, imparcial i efectiu per contribuir a que els responsables d'aquests crims odiosos responguin davant la justícia".