Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Líbia: terrible atac contra un centre de detenció de migrants ha d'investigar-se com a crim de guerra

REUTERS/Ismail Zitouny

La Cort Penal Internacional ha d'ordenar una investigació urgent sobre el terrible atac perpetrat contra el centre de detenció de migrants de Tajoura, a l'est de Trípoli, en què van morir almenys 40 persones refugiades i migrants i més de 80 van resultar ferides.

"Aquest atac mortal, que ha afectat un centre de detenció on almenys 600 persones refugiades i migrants es trobaven atrapades sota custòdia, sense possibilitat d'escapar, i la ubicació del qual era coneguda per totes les parts enfrontades, ha d'investigar-se de manera independent com a crim de guerra. La Cort Penal Internacional ha d'investigar la possibilitat que fos un atac directe contra civils", ha assenyalat Magdalena Mughrabi, directora adjunta d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica.

"Aquesta brutal matança és també un recordatori de les conseqüència mortals de les cruels polítiques migratòries de Líbia i la Unió Europea. La cooperació entre ambdues per contenir el flux de persones migrants i refugiades fa que, sense rutes segures de sortida del país, milers de persones interceptades en el Mediterrani central siguin retornades a Líbia, on són recloses arbitràriament en centres on estan exposades a patir tortura i corren perill de mort".

Es tem que des de l'atac d'anit al centre de detenció la xifra de morts augmenti. No obstant això, fins i tot en la informació inicial es dobla la xifra de morts civils des que, el 4 d'abril de 2019, va començar l'ofensiva llançada per l'autoproclamat Exèrcit Nacional Libi per arrabassar Trípoli al Govern d'acord Nacional, reconegut internacionalment, segons xifres de l'ONU.

"La majoria de les víctimes de l'atac eren persones migrants i refugiades, moltes de les quals havien sortit del seu país fugint del vessament de sang, la persecució o la pobresa i a la recerca d'una vida millor fora i es van trobar empresonades indefinidament en un centre de detenció libi, pròxim a zones de conflicte actiu", ha afegit Magdalena Mughrabi.

"Aquest atac ha d'avergonyir tots els bàndols, que han de prendre immediatament mesures per treure les persones refugiades i migrants de les zones de conflicte actiu, on la seva vida corre perill, i posar fi a la pràctica pràctica de detenir migrants".

Aquest matí Amnistia Internacional ha parlat amb tres persones refugiades que es trobaven detingudes a Tajoura i que van sobreviure a l'atac. Un refugiat eritreu ha explicat que un primer atac aeri va impactar en un edifici adjacent al centre de detenció o que. després, als cinc minuts, un segon atac ha afectat la cel·la d'homes del mateix centre. Com a conseqüència de l'atac, fins a 300 persones refugiades i migrants -algunes retornades a Líbia després d'haver estat interceptades en el Mediterrani en les últimes setmanes- es troben ara al carrer a Tajoura, espantades i a l'espera de rebre ajuda urgent.

L'organització ha analitzat i verificat fotografies i vídeos publicats des de l'escenari de l'atac, que coincideix per geolocalització amb el centre de detenció de migrants de Tajoura, gestionat per la Direcció general per a la Lluita contra la Migració Il·legal del Ministeri de l'Interior libi. Una fotografia de la cel·la d'homes mostra un gran cràter de diversos metres de diàmetre, semblant al causat per una bomba llançada des de l'aire.

Encara que està encara per determinar qui està darrere de l'atac, aquesta setmana els mitjans de comunicació han informat que les forces de l'Exèrcit Nacional Libi han rebut recentment avions de combat 7-16. Aquests avions poden efectuar un atac aeri nocturn amb bombes de gran grandària, que causarien danys d'aquest tipus.

Persones migrants i refugiades fora de les zones de conflicte actiu

Amnistia Internacional ha demanat repetidament a les partes enfrontades que protegeixin les persones refugiades i migrants dels atacs i la treguin de les zones de conflicte actiu i que siguin objectiu militar.

Les investigacions de l'organització indiquen que en el mateix recinte del centre de detenció de Tajoura hi havia un magatzem on es guardaven armes. Després d'un atac aeri que va impactar en un vehicle militar a uns 100 metres del centre de detenció de Tajoura el 7 de maig, Amnistia Internacional havia advertit a les autoritats líbies que estaven posant en perill la vida de les persones refugiades i migrants en tenir-les recloses arbitràriament prop d'objectius militars. L'ACNUR també havia demanat la reubicació urgent en llocs segurs de les persones refugiades i migrants dels centres de detenció situats a les zones de conflicte de Trípoli.

Segons el dret internacional humanitari, totes les parts en un conflicte tenen l'obligació d'adoptar totes les precaucions possibles per protegir la població civil durant els atacs. Fins i tot si el dipòsit militar era l'objectiu previst de l'atac, l'elevat nombre de civils que hi havia en els voltants feia que aquest atac fos il·legal. Les parts en el conflicte han de prendre totes les mesures possibles per protegir la població civil sota el seu control de les conseqüències dels atacs, fet que inclou evitar situar objectius militars, com ara arsenals, prop de zones civils.

Les investigacions d'Amnistia Internacional també han confirmat que algunes de les persones detingudes havien estat obligades a treballar contra la seva voluntat a les instal·lacions militars de Tajoura, fet que també constitueix una violació del dret internacional.

"Aquest atac ha de servir d'alarma perquè els Estats de la UE posin fi a les seves vergonyoses polítiques d'externalització a Líbia del control de la migració per intentar reduir el nombre de persones refugiades i migrants que arriben a les costes europees. Ja no poden tancar els ulls davant les condicions inhumanes, la tortura, les violacions i altres abusos que pateixen les persones refugiades i migrants ni davant el seu fracàs a l'hora de donar-los suport per arribar a un lloc segur oferint-los places suficients de reassentament", ha afirmat Magdalena Mughrabi.

"Els Estats Membres de la UE han de garantir amb urgència rutes segures de sortida de Líbia a les persones refugiades i migrants atrapades i assegurar-se que les que siguin rescatades en el Mediterrani central no siguin retornades a Líbia".

Amnistia Internacional ha advertit que els incompliments de l'embargament d'armes imposat per l'ONU a Líbia està fomentant les violacions del dret internacional, inclosos els crims de guerra, en la batalla per Trípoli que s'ha desfermat des del 4 d'abril. Més de 100.000 civils han fugit de casa seva, hi ha talls repetits d'electricitat i els atacs indiscriminats amb coets i artilleria posen en gran perill les vides civils