Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Líbia: refugiades i migrants es neguen a desembarcar, en una súplica desesperada per evitar detenció i tortura

Les autoritats líbies, europees i panamenyes han de garantir que almenys 79 persones refugiades i migrants que estan a bord d'un vaixell mercant en el port de Misrata no són obligades a desembarcar per ser portades a un centre de detenció libi on podrien patir tortura i abusos.

Les persones refugiades i migrants, entre les quals es troben menors d'edat, van ser trobades quan tractaven d'arribar a Europa en una embarcació creuant el Mediterrani. Amnistia Internacional té entès que en l'operació, duta a terme pel vaixell mercant Nivin, van participar-hi autoritats marítimes d'Itàlia i Malta. Sota bandera panamenya, el Nivin va recollir al grup en el Mediterrani central el 8 de novembre i va retornar-lo a Líbia, en el que sembla ser una clara violació del dret internacional, ja que Líbia no pot considerar-se un lloc de desembarcament segur.

"La protesta a bord del vaixell, ara atracat a Misrata, indica clarament les terribles condicions a què s'enfronten les persones refugiades i migrants en els centres de detenció de Líbia, on estan habitualment exposades a tortura, violació, pallisses, extorsió i altres abusos", ha declarat Heba Morayef, directora d'Amnistia Internacional per al Prxòim Orient i el Nord d'Àfrica.

"Ja és hora que les autoritats líbies posin fi a la política despietada de detenir il·legalment persones refugiades i migrants. Cap persona ha de ser retornada a Líbia per ser reclosa en condicions inhumanes i patir tortura i altres maltractaments".

Com la majoria de les persones refugiades i migrants que travessen Líbia, algunes de les que viatjaven en el vaixell van explicar a Amnistia Internacional que havien estat sotmeses a abusos terribles contra els drets humans, inclosos extorsió, maltractaments i treball forçat, la qual cosa coincideix en gran mesura amb allò que havia documentat anteriorment per l'organització. Una de les persones que viatjaven a bord va explicar a Amnistia Internacional que ja havia estat en vuit centres de detenció diferents a Líbia i que preferia "morir abans que tornar-hi".

Catorze persones que van accedir a abandonar el vaixell ahir, entre les quals un nadó de quatre mesos, han estat portades a un centre de detenció.

Persones empeses a treure's la vida

La notícia s'ha rebut entre informació que indica que algunes persones refugiades i migrants recloses en centres de detenció a Líbia s'estan veient empeses a treure's la vida. Segons la informació rebuda, un jove eritreu va mirar de suïcidar-se aquesta mateixa setmana. El mes passat, un somali del mateix centre de detenció va morir després de calar-se foc.

"Sense poder tornar a casa seva per la por a la persecució, i amb molt poques oportunitats de reassentament en un tercer país, per a la majoria de les persones refugiades i sol·licitants d'asil que estan als centres de detenció libis la seva única opció és quedar-se detingudes, malgrat estar exposades a greus abusos".

"Europa ja no pot seguir fent cas omís de les catastròfiques conseqüències de les seves polítiques per contenir la migració al Mediterrani. La protesta a bord d'aquest vaixell hauria de servir de senyal d'alarma que indiqui als governs europeus i a la comunitat internacional en general que Líbia no és un país segur per a les persones refugiades i migrants", ha manifestat Heba Morayef.

"En virtut del dret internacional, no ha d'enviar-se a ningú a un lloc on la seva vida corri perill. Els governs europeus i Panamà han de treballar amb les autoritats líbies per buscar una solució per a les persones a bord del vaixell, de manera que es garanteixi que no acaben recloses indefinidament en centres de detenció libis en els quals la tortura és una pràctica estesa".

"A més, la comunitat internacional ha de fer més per incrementar el nombre de persones refugiades que està disposada a reassentar, augmentar l'accés per als qui sol·liciten asil i oferir rutes alternatives cap a la seguretat per a milers de persones atrapades a Líbia que no albiren el final del seu patiment".

Alhora, Amnistia Internacional demana a les autoritats líbies que accelerin l'obertura del llargament esperat centre de processament que albergarà fins a 1.000 persones refugiades i sol·licitants d'asil i permetrà treure-les dels centres de detenció.

Aquesta mateixa setmana, Amnistia Internacional va posar de manifest que milers de persones migrants i refugiades a Líbia continuen atrapades en condicions atroces en centres de detenció libis, en una situació sense sortida.