Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Líbia: les violacions de l'embargament d'armes de l'ONU posen en greu perill 1,2 milions de persones a Trípoli

La vida i la seguretat d'1,2 milions de civils a Trípoli pengen d'un fil mentre els bàndols enfrontats empren una diversitat d'armes sofisticades transferides a Líbia en incompliment de l'embargament d'armes de l'ONU; així ho ha manifestat avui Amnistia Internacional amb motiu de la publicació d'un nou vídeo als tres mesos del començament de la batalla.

L'escalada de la violència des del 4 d'abril ha obligat més de 100.000 civils a fugir de casa i està causant llargues interrupcions diàries del subministrament elèctric, fet que repercuteix en l'assistència mèdica i altres serveis bàsics en moltes zones de la ciutat. Els atacs amb coets i artilleria sovint impacten en zones civils allunyades de la primera línia i pertorben els vols que arriben a l'únic aeroport en funcionament de Trípoli.

"Els dràstics efectes de la batalla pel domini de Trípoli fins i tot són visibles des de l'espai: en les imatges de satèl·lit poden veure's grans extensions de la ciutat que han quedat sumides en la foscor. Mentrestant, les proves fotogràfiques i videogràfiques que hem recopilat i verificat sobre el terreny demostren que els danys més greus estan en zones civils, habitatges i infraestructures", ha manifestat Magdalena Mughrabi, directora adjunta d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica.

"L'embargament d'armes de l'ONU té com a finalitat protegir la població civil de Líbia. Però Jordània, la Unió dels Emirats Àrabs (UEA)i Turquia, entre altres, se'l salten descaradament subministrant sofisticats vehicles blindats, drons, míssils guiats i altres armes. El Consell de Seguretat de l'ONU ha de prendre mesures urgents per fer complir l'embargament, i les parts enfrontades han de respectar el dret internacional humanitari i deixar d'actuar irresponsablement posant en perill la població civil".

Violacions del dret internacional humanitari en ambdós bàndols

El 4 d'abril de 2019 va haver-hi una escalada del conflicte armat a Trípoli i els seus voltants quan les forces de l'autoproclamat Exèrcit Nacional Libi, amb el general Khalifa Haftar al comandament, van llançar una ofensiva per arrabassar el control de la ciutat al Govern d'acord Nacional de Líbia, internacionalment reconegut.

Des que va començar l'ofensiva, Amnistia Internacional -tant a través de fonts sobre el terreny com de l'anàlisi d'imatges de satèl·lit i contingut videogràfic verificat- ha documentat violacions del dret internacional humanitari comeses per ambdues parts, inclosos possibles crims de guerra, amb atacs indiscriminats en zones residencials i atacs a centres de detenció de persones migrants i refugiades.

El Consell de Seguretat de l'ONU va imposar un embargament integral dels subministraments armamentístics des de Líbia i fins al país nord-africà al febrer de 2011 (Resolució 1970). Des del juny de 2016 (Resolució 2292), el Consell de Seguretat ha autoritzat als Estats membres a inspeccionar els vaixells en alta mar davant de la costa líbia que siguin sospitosos de violar l'embargament d'armes.