Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Líbia: la renovació de l'acord sobre migració confirma complicitat d'Itàlia en la tortura de migrants i refugiades

© Taha Jawashi/Getty Images

La decisió del govern italià d'ignorar els terribles abusos que s'infligeixen a desenes de milers de persones a Líbia i renovar l'acord Itàlia-Líbia que reté les persones migrants en un país assolat per la guerra és una mostra vergonyosa de tot el que estan disposats a fer els governs de la UE per impedir que les persones refugiades i migrants arribin a les costes d'Europa.

El 2 de febrer, exactament tres anys després de la seva signatura, es prorrogarà sense modificacions tres anys més el memoràndum d'entesa sobre migració entre Itàlia i Líbia. Segons l'acord, Itàlia ajuda a les autoritats marítimes líbies a interceptar embarcacions en el mar i retornar les persones a centres de detenció de Líbia, on són recloses il·legítimament i sofreixen abusos greus, incloses violacions i tortures.

"En els tres anys transcorreguts des que es va signar l'acord inicial, almenys 40.000 persones, entre les quals milers de menors d'edat, han estat interceptades en el mar, retornades a Líbia i exposades a un patiment inimaginable. Entre aquestes persones, les 947 persones interceptades només aquest mes", ha afirmat Marie Struthers, directora d'Amnistia Internacional per a Europa.

"No s'entén que, tot i les proves del patiment que s'infligeix com a resultat directe d'aquest acord abominable i a l'escalada del conflicte a Líbia, Itàlia estigui disposada a renovar-lo. Itàlia ha d'exigir que Líbia posi en llibertat totes les persones refugiades i migrants actualment recloses en els seus centres de detenció i tancar aquests centres d'una vegada".

Les persones migrants i sol·licitants d'asil recloses en centres de detenció estan en condicions terribles i pateixen abusos greus que inclouen la tortura i la violació, així com l'amuntegament. A més, les seves vides segueixen en perill a causa de la intensificació del conflicte en curs. El 30 de gener, l'ACNUR va anunciar que suspenia les seves operacions al Centre de Reunió i Sortida, centre de trànsit inaugurat fa amb prou feines un any a Trípoli, per temor per la seguretat i la protecció de les persones que eren a les  instal·lacions.

El memoràndum d'enteniment es va signar inicialment en un intent d'impedir que les persones refugiades i migrants arribessin a les costes d'Itàlia retenint-les a Líbia. Itàlia va acordar instruir, equipar i donar suport a la Guàrdia Costanera Líbia i a altres autoritats líbies amb la finalitat de permetre'ls interceptar persones en el mar i retornar-les a Líbia.

Tots dos governs van decidir prorrogar l'acord a l'octubre de 2019. El govern italià s'havia compromès al principi a negociar reformes per abordar la difícil situació de les persones refugiades i migrants a Líbia; no obstant això, ara ha anunciat que, malgrat no haver aconseguit les reformes, seguirà cooperant amb Líbia.

"Desenes de milers de persones refugiades i migrants estan retingudes en una zona on el conflicte s'intensifica. Aquells qui miren de fugir per mar corren el risc de ser interceptades i retornades a centres de detenció, sovint en zones de conflicte. En donar suport a les autoritats líbies en les seves iniciatives per posar fi a les travessies per mar i retenir les persones a Líbia, Itàlia s'ha convertit en còmplice d'aquest abús", conclou Marie Struthers.

"Els governs italià i libi han d'acordar actualitzar les condicions de la seva cooperació, centrant-se en la protecció de les persones refugiades i migrants, l'evacuació de les quals estan recloses actualment en centres de detenció i la creació de vies segures i legals per arribar a Europa".

Informació complementària

El 2 de juliol de 2019, desenes de persones migrants i refugiades van perdre la vida i van resultar ferides després d'un atac aeri contra un centre de detenció pertanyent a la Direcció general per a la Lluita contra la Migració Il·legal. Fins avui, ningú ha retut comptes per l'atac.