Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Líbia: cal alliberar persones refugiades i migrants atrapades en centres de detenció enmig dels enfrontaments

refugiats empresonats als centres de detenció
© TAHA JAWASHI
En resposta a la notícia que a Líbia hi ha més de 700 persones refugiades i migrants atrapades en el centre de detenció de Qasr bin Ghasher, molt aprop de la zona de Trípoli on s'estan produint intensos enfrontaments armats, Magdalena Mughrabi, directora adjunta d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica, ha afirmat:
“El govern libi ha de treure immediatament totes les persones migrants i refugiades d'aquests terribles centres de detenció on estan recloses il·legalment i on sofreixen tortures cruels i abusos. Davant l'escalada de violència a Trípoli i als afores de la ciutat, les autoritats han de fer tot el possible per garantir la seguretat d'aquestes persones —dones, homes, nens i nenes— abandonades sense accés a menjar, aigua i altres subministraments bàsics. 
“Amb el suport actiu suport a les autoritats líbies en les seves iniciatives per a posar fi a les travessies per mar i retenir les persones migrants a Líbia, els governs europeus han contribuït a agreujar aquesta crisi. La represa del conflicte a Trípoli demostra una vegada més que és fonamental que els Estats membres de la UE garanteixin rutes segures de sortida de Líbia per a les persones migrants i refugiades. Alhora, han de reconsiderar el seu suport a la Guàrdia Costanera Líbia, que ha traslladat incomptables persones migrants i refugiades a Líbia, on sofreixen detenció arbitrària per temps indefinit, tortura, extorsió i violència sexual, entre altres violacions greus de drets humans.”
Informació complementària
El 4 d'abril, l'autoproclamat Exèrcit Nacional Libi, sota el comandament del general Khalifa Haftar, va llançar una ofensiva per a prendre el control de Trípoli. Des de llavors s'han intensificat els combats entre les seves forces i les milícies aliades al Govern d'acord Nacional de Líbia, internacionalment reconegut.
Unes 3.000 persones migrants i refugiades estan atrapades en centres de detenció d'Abu Salim, Gharyan i Qasr bin Ghasher, prop de la zona dels combats. Fins avui, l'ACNUR no ha pogut facilitar la reubicació de 150 persones des del centre de detenció de Ain Zara fins a les seves instal·lacions de concentració i sortida. L'ACNUR ha afirmat que els seus intents de garantir el trasllat de persones refugiades des d'altres centres de detenció s'han trobat amb obstacles relacionats amb l'accés i la seguretat.
Almenys 18.250 persones s'han vist desplaçades pels enfrontaments armats, amb 48 víctimes civils confirmades per les Nacions Unides, incloses 13 persones mortes i altres ferides.
El divendres 12 d'abril, l'ACNUR va emetre una crida urgent perquè les persones refugiades i migrants recloses en els centres de detenció quedessin en llibertat immediatament en vista de l'empitjorament de la situació de la seguretat.
La Guàrdia Costanera Líbia ha retornat almenys 19 persones refugiades i migrants des de l'esclat de la violència a Trípoli.