Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Líban: cal posar fi a les detencions arbitràries i pallisses a manifestants

Les Forces de Seguretat Interna libaneses, inclosa la policia antidisturbis, van fer ús excessiu i il·lícit de la força contra manifestants els dies 14 i 15 de gener a la nit, quan van sotmetre a desenes de persones a brutals pallisses i van practicar nombroses detencions arbitràries de gent que protestava pacíficament després de dues nits d'enfrontaments amb una minoria de manifestants. Lynn Maalouf, directora d'investigació per a l'Orient Mitjà d'Amnistia Internacional, ha manifestat:

"El que hem presenciat en els dos últims dies és un alarmant atemptat contra la llibertat de reunió i d'expressió. Les forces de seguretat van colpejar brutalment a manifestants, als qui van arrossegar pel carrer fins a la comissaria de policia, van insultar i maltractar; també van disparar gran quantitat de gas lacrimogen en zones residencials.

"Els actes d'una minoria de manifestants que destrossin bancs o llancin pedres no són mai justificació de l'ús excessiu de la força i detencions massives per part dels cossos encarregats de fer complir la llei. Ens preocupa molt també que en els dos últims dies les forces de seguretat ataquessin el menys a vuit fotoperiodistes i càmeres, als qui van amenaçar i van copejar, a més de destruir-l'equip.

"Fa més de 90 dies que van començar les protestes, majoritàriament pacífiques, i és evident que les autoritats libaneses no han abordat les demandes dels manifestants ni la seva preocupació pels efectes de la crisi econòmica. Demanem a les autoritats que posin fi immediatament a l'ús excessiu de la força, deixin de seguida en llibertat a tota persona detinguda per manifestar-se pacíficament i facin retre comptes de manera imparcial i transparent als responsables d'ús arbitrari o indegut de la força.

Informació complementària

El Comitè d'Advocats Defensors de Manifestants al Líban calcula que les forces de seguretat han detingut més de 100 persones a tot el país, entre elles cinc menors de 18 anys, des de dimarts a la nit. La Creu Roja libanesa ha informat que dimecres a la nit van resultar ferides un total de 47 persones, 37 de les quals van ser portades a hospitals pròxims. El recent agreujament de la situació es va produir al declarar els manifestants una "setmana d'ira", en resposta a la creixent crisi econòmica i al que qualifiquen de manca de mesures significatives de les autoritats per abordar-la. El 17 d'octubre de 2019 van esclatar protestes a tot el país en contra una classe dirigent acusada de portar al Líban al seu pitjor crisi econòmica des del conflicte armat del 1975-1990.