Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Líban: només una investigació internacional pot aportar justícia a les víctimes de l'explosió de Beirut

Foto: © GettyImages

Un mes després de la mortal explosió en el port de Beirut, ha quedat més clar que els processos establerts per les autoritats libaneses per investigar els tràgics successos del 4 d'agost no són ni independents ni imparcials. Així ho ha manifestat Amnistia Internacional en una detallada declaració. L'organització reitera la seva petició que s'estableixi un mecanisme internacional d'investigació per garantir els drets de les víctimes a veritat, justícia i reparació.

Des de la tràgica explosió, en què van morir almenys 190 persones, més de 6.500 van resultar ferides i unes 300.000 van haver de desplaçar-se o van perdre casa seva, les víctimes, els seus familiars i altres organitzacions de drets humans han demanat una investigació internacional. Les autoritats libaneses, inclòs el president, han rebutjat aquestes peticions. La rendició de comptes era una altra de les principals peticions realitzades per les milers de persones que es van manifestar sortint als carrers quatre dies després de l'explosió i es van trobar com a resposta amb l'ús excessiu de la força per part de l'exèrcit i les forces de seguretat, una força que va causar ferides a centenars de persones que van venir a sumar-se a les milers més ferides per l'explosió.

Lynn Maalouf, directora regional en funcions d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i Nord d'Àfrica, ha manifestat:

"Més d'un mes després de l'explosió, tots els passos o mesures adoptats o les declaracions realitzades fins al moment, especialment pels més alts càrrecs del país, han deixat clar que les autoritats no tenen cap intenció de complir amb la seva responsabilitat de dur a terme una investigació efectiva, transparent i imparcial".

"El govern va remetre la investigació al Consell Judicial, un tribunal els procediments del qual manquen inherentment d'independència i imparcialitat i no compleixen les normes internacionals de justícia processal. Resulta extraordinari que, en un cas en el qual hi ha denúncies tan greus contra òrgans estatals, el Consell Judicial no tingui jurisdicció per processar alts càrrecs en actiu, inclosos el president i els seus ministre".

"Tenint en compte les dècades d'impunitat al Líban i la magnitud de la tragèdia, un mecanisme internacional d'investigació és l'única manera de garantir els drets de les víctimes a la veritat, la justícia i la reparació. Aquesta investigació ha de tenir com a objectiu avaluar les responsabilitats respecte a l'explosió i a les morts, ferides i destrucció causades, i fer públics els seus resultats. La investigació ha de ser exhaustiva, independent, imparcial i transparent".