Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Líban: les autoritats han de garantir la celebració del concert de Mashrou' Leila

GettyImages

"Les autoritats libaneses i, en concret, el Ministeri de l'Interior, han de protegir el grup libanès de fama mundial Mashrou' Leila d'una creixent campanya d'odi i garantir que la banda, coneguda per cançons en les quals aborda problemes socials de les societats àrabs com l'homofòbia, el patriarcat i la corrupció, pot actuar en condicions de seguretat", ha declarat avui Amnistia Internacional.

El 22 de juliol, líders de l'església catòlica maronita de Biblos van emetre una declaració en què criticaven la banda afirmant que les seves cançons eren "ofensives per als valors religiosos i humanitaris i les creences cristianes" i demanaven a l'organització del Festival Internacional de Biblos en el qual està previst que actuï Mashrou' Leila el 9 d'agost que cancel·lés l'esdeveniment. Això va desencadenar a les xarxes socials una tempesta d'hostilitat contra la banda en què s'ha arribat a demanar la cancel·lació del concert fins i tot "per la força".

"Les autoritats, i principalment el Ministeri de l'Interior, tenen la responsabilitat d'adoptar les mesures necessàries per garantir que es protegeix la banda d'aquesta campanya d'odi i que no es cancel·la el concert per motius de seguretat", ha afirmat Lynn Maalouf, directora d'investigació per al Pròxim Orient d'Amnistia Internacional.

"És inadmissible que continuïn fent-se aquestes crides des d'institucions que haurien de ser un model de conducta i que poden i han de donar suport al dret a la llibertat d'expressió i la protecció dels grups vulnerables, en comptes de d'afavorir discursos d'odi, inclosa l'homofòbia".

Amnistia Internacional demana a les autoritats, especialment al Ministeri de l'Interior, que protegeixin tant Mashrou' Leila com els seus seguidors i seguidores de qualsevol intimidació, fustigació i amenaça; que investiguin de forma exhaustiva i efectiva les denúncies d'atacs contra ells, i que facin retre comptes a qui sigui trobat responsables d'incitar a l'odi i la violència contra el grup.

El 22 de juliol de 2019, un advocat va presentar un escrit davant la fiscalia de Mont Líban demanant a l'Estat l'enjudiciament de la banda per insultar una religió, incitar al sectarisme i "difondre i promoure l'homosexualitat", acte il·legal segons el Codi Penal.

Creat el 2008, el grup Mashrou' Leila és conegut per la seva actitud crítica cap a diverses qüestions socials, religioses i polítiques al Líban, així com pel seu suport al dret a la llibertat d'expressió i als drets de les persones LGBTI.

"Les autoritats libaneses han de defensar el grup i demostrar el seu compromís amb el dret a la llibertat d'expressió i prevenir l'apologia de l'odi i la discriminació. Han de respectar, protegir, promoure i fer complir els drets humans de les persones, inclosos els relatius a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica, a la seguretat de la persona i a la protecció de la violència", conclou Lynn Maalouf.

Llacunes legislatives en dret a la llibertat d'expressió

Al maig de 2018, les Forces de Seguretat Interna (ISF) van prohibir diverses activitats organitzades per commemorar el Dia Internacional contra l'Homofòbia i la Transfobia, i van detenir durant una nit un membre de l'organització. Les ISF van al·legar motius de seguretat després de rebre amenaces d'un grup islamista radical.

A l'octubre de 2018, el departament de Seguretat General (GS) va mirar de suspendre una conferència organitzada per la Fundació Àrab per a la Llibertat i la Igualtat (AFE) en què participaven activistes del Pròxim Orient i el nord d'Àfrica que treballaven en qüestions de gènere i sexualitat. El departament no va explicar les raons, però la mesura es va produir també després de rebre amenaces d'un grup islamista radical.

Malgrat ser signatari del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, Líban actualment incompleix les seves obligacions contretes en virtut del Pacte en relació amb el respecte, la protecció, la promoció i el compliment del dret a la llibertat d'expressió de les persones. Per exemple, llacunes legislatius com l'article 13 de la Constitució libanesa, que garanteix el dret a la llibertat d'expressió -dins dels límits establerts per la llei-, o els articles 317, 474 i 475 del Codi Penal, que criminalitzen els insults a una religió i la incitació al sectarisme, han facilitat la violació del dret de les persones a exercir la seva llibertat d'expressió.