Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Líban: un any després del moviment de protesta d'octubre, impera la impunitat

© Sam Tarling/Getty Images

Un any després de les protestes multitudinàries al Líban, les autoritats no només no han atès les demandes populars legítimes de drets socials i econòmics, sinó que, a més, han recorregut cada vegada més a la repressió del dret a la llibertat de reunió pacífica i d'expressió.

Des de l'esclat de les protestes el 17 d'octubre de 2019, les autoritats libaneses han fet reiteradament ús excessiu de la força contra manifestacions majoritàriament pacífiques, recorrent a pallisses, gas lacrimògen, bales de goma i, de vegades, munició real. Tampoc han protegit les persones participants en les protestes dels atacs de simpatitzants armats de partits polítics. A més, han intentat reprimir el moviment de protesta detenint arbitràriament i processant activistes i periodistes, fins i tot davant tribunals militars.

"Durant l'últim any, la gent s'ha llançat una vegada i una altra al carrer per participar en manifestacions majoritàriament pacífiques, tot i el perill de sofrir pallisses, detencions i citacions de les autoritats. Moltes persones van prendre els carrers després de la devastadora explosió de Beirut, fins i tot estant ferides, i fins i tot llavors les forces de seguretat van disparar contra elles", ha manifestat Lynn Maalouf, directora regional adjunta d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica.

"Aquest últim any s'ha caracteritzat per la constant i catastròfica manca de mesures de les autoritats libaneses per atendre les demandes de drets socials i econòmics bàsics, per protegir el dret de reunió pacífica i la llibertat d'expressió, per protegir les manifestacions dels atacs d'agents no estatals armats i per protegir el dret a la vida. Ha transcorregut un any i la gent segueix alçant, indignada, la veu en les manifestacions per demanar que els seus dirigents retin comptes".

En comptes de centrar-se a atendre les demandes legítimes que van fer esclatar les protestes, les autoritats han intentat silenciar amb intimidacions l'activisme i les crítiques. Des de novembre de 2019 fins avui, Amnistia Internacional ha documentat com les autoritats libaneses han emprès una campanya d'intimidació en el marc de la qual s'han citat i interrogat més de 80 activistes per l'exercici legítim de la llibertat d'expressió a Internet o per participar en protestes contra les autoritats.

Amnistia Internacional demana a les autoritats libaneses que posin fi a l'assetjament d'activistes i periodistes per la seva vinculació amb el moviment de protesta d'octubre. Han de respectar el dret a exercir la llibertat d'expressió i posar fi a l'ús excessiu de la força contra manifestacions pacífiques. També han d'investigar i fer retre comptes als agents i comandaments presumptament responsables de violacions del dret a la llibertat d'expressió i de reunió i a la justícia.

Informació addicional

El 17 d'octubre de 2019 van esclatar protestes multitudinàries sense precedent a tot el Líban. Durant setmanes, desenes de milers de persones es van manifestar pacíficament en ciutats i pobles de tot país per expressar arrelats motius de queixa relacionats amb els seus drets socials i econòmics en el context d'un ràpid empitjorament de la situació econòmica. L'exèrcit i les forces de seguretat libaneses van respondre a aquestes protestes majoritàriament pacífiques amb pallisses, gas lacrimògen, bales de goma i, de vegades, munició real i perdigons. Centenars de manifestants van arribar als hospitals amb ferides en els ulls, el cap, el coll i el pit, i desenes de persones més van ser detingudes i van quedar recloses il·legalment. Moltes van denunciar haver sofert sota custòdia brutals pallisses, que en ocasions constituïen tortura.

El 8 d'agost milers de persones van sortir de nou al carrer per expressar la seva indignació i dol després de l'explosió del port de Beirut el 4 d'agost. La seva principal demanda era la rendició de comptes: fer retre comptes a les autoritats responsables de posar en perill vides civils. Però la reposta de l'exèrcit i les forces de seguretat va consistir a disparar contra multituds desarmades, ferint més de 230 persones; unes van rebre l'impacte de perdigons en els ulls, i altres, el de pots de gas lacrimògen que els havien llançat.

Les famílies de les víctimes, la societat civil i les organitzacions internacionals, inclosa Amnistia Internacional, han demanat que s'obri una investigació internacional, a causa de la falta de confiança en l'Estat. Però el que han fet les autoritats libaneses és remetre la investigació al Consell Judicial -òrgan d'excepció els procediments de la qual manquen intrínsecament d'independència i imparcialitat i que no té competència per jutjar a autoritats en exercici-, malgrat les greus denúncies formulades contra les institucions públiques.